Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Το Ισραήλ στέλνει anti-drone συστήματα στο Κίεβο- Η Ρωσική αντίδραση που φοβάται-Όλο το παρασκήνιο

Από το ξέσπασμα του πολέμου  στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις εκκλήσεις του Κιέβου να του παράσχει  συστήματα αεράμυνας για να το προστατευθεί από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Ωστόσο αυτό τώρα αλλάζει αφού "το ΥΠΑΜ του Ισραήλ ενέκρινε πρόσφατα την εξαγωγή συστημάτων αντι-drone στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη θέση της Ιερουσαλήμ έναντι της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη", όπως αναφέρει σε άρθρο του Ισραηλινό ΜΜΕ.

Οι λόγοι προγενέστερης άρνησης παροχής βοήθειας του Ισραήλ προς την Ουκρανία

Ο λόγος που το  Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής αυτό αποτελεί τον λόγο που οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Συρία "επέτρεψαν"  αεροπορικές επιδρομές του IDF εναντίον ιρανικών στόχων.

Κοινώς το Τέλ Αβιβ φοβόταν τυχόν εμπλοκή και παρεμπόδιση των βομβαρδισμών της αεροπορίας του στη Συρία κατά Ιρανικών στόχων, στην περίπτωση που έστελνε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Από την πλευρά τους ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι η ρωσική παρουσία στη Συρία έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία και πως το Ισραήλ πρέπει να τους βοηθήσει.

Το Ισραήλ δίνει anti-drone συστήματα στην Ουκρανία

Εσχάτως όμως σύμφωνα με  αναφορά του Axios,ο Κοέν ενημέρωσε  τον Zελένσκι  ότι το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει πλέον τους κατασκευαστές όπλων του να παρέχουν συστήματα για την καταπολέμηση των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας Shahed που κατασκευάζονται στο Ιράν, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μη στρατιωτικούς στόχους καταστρέφοντας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Εικάζεται ότι  ήδη έχουν  ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με την Elbit Systems όσο και με την Rafael Advanced Defense Systems, που κατασκευάζουν τα συστήματα ReDrone και Drone Dome, αντίστοιχα  αφού και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών αν και είναι ακόμη νωρίς στη διαδικασία και δεν έχουν γίνει παραγγελίες.

Το Ισραήλ έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι παρείχε στην Ουκρανία πληροφορίες σχετικά με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι μια αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ για να κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τα συστήματα αντι-drone, χωρίς να έχει υπογραφεί ακόμη καμία συμφωνία.

Τα συστήματα που πρότεινε το Ισραήλ να αγοράσει η Ουκρανία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό πόλεμο για να μπλοκάρουν και να καταρρίψουν drones.

Τα συστήματα έχουν εμβέλεια περίπου 25 μιλίων και μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή άλλες κρίσιμες τοποθεσίες για την προστασία τους από drones.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρεται για τα συστήματα, αλλά θεωρούνται λιγότερο κρίσιμα επειδή η Ουκρανία μπόρεσε να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ 75-90% των περιπτώσεων, δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ένα αμυντικό σύστημα κατά των βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος στον Axios.

Τι φοβάται το Τέλ Αβίβ- Οι ισχυρισμοί του 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η έγκριση των αδειών εξαγωγής δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, επειδή τα  anti-drone συστήματα είναι αμυντικής φύσης και δεν χρησιμοποιούν πυρά που μπορεί να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες.

«Το Ισραήλ βοηθά την Ουκρανία στον αμυντικό και στον πολιτικό τομέα. Κάθε αίτημα εξετάζεται σύμφωνα με την πολιτική εξαγωγών άμυνας προς την Ουκρανία. Δεν το αναλύουμε για λόγους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Εκτίμησή μας είναι ότι ένας από τους λόγους που το Ισραήλ ενέκρινε τις άδειες  για εξαγωγή των anti-drone συστημάτων του στην Ουκρανία , είναι για να διαπιστώσει πώς αποδίδουν σε συνθήκες μάχης, τα αμυντικά συστήματα του  ενάντια στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτό το κάνει το Ισραήλ, αφού έχοντας την εμπειρία του πολέμου με την Χαμάς πριν από 3 χρόνια όπου η Παλαιστίνιοι έκαναν εκτεταμένη χρήση drones, αντιλαμβάνεται  ότι σε περίπτωση αερορικής προσβολής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, η Τεχεράνη θα απαντήσει με καταιγισμό πυραύλων και drones κατά του συνόλου της επικράτειάς του.

Σε τέτοια περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα anti-drone συστήματα αλλά και η λίαν προηγμένη αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ, εξασφαλίζοντας κρίσιμες  αμυντικές εγκαταστάσεις και υποδομές της χώρας.

Τέλος το γεγονός ότι τα anti-drone συστήματα του Ισραήλ δεν θα προκαλέσουν τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, αποτελεί μια καλή δικαιολογία ότι κατά βάση το Ισραήλ δεν αλλάζει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση των αναπληρωτών ΥΠΕΞ Τουρκίας-Συρίας-Ρωσίας-Ιράν στην Μόσχα προκειμένου να τεθούν οι βάσεις  και να γίνουν οι απαραίτητες συγκλίσεις μεταξύ των εν λόγω χωρών, προκειμένου να ακολουθήσει συνάντηση των ΥΠΕΞ τους με αντικείμενο το μέλλον της Συρίας.

Το status της μεταπολεμικής Συρίας, όπου θα έχει λόγο το Ιράν είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Ισραήλ,το οποίο δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση να προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, στέλνοντας άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία πέραν των anti-drone συστημάτων που προαναφέραμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...