Ένοπλες Συρράξεις

Καταστροφικές απώλειες για τη Μόσχα: Σε όλη τη Ρωσία στρατολόγοι στέλνουν νέες κλητεύσεις

Στους 13 μήνες από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε «καταστροφικές», απώλειες. Οι εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανεβάζουν τον αριθμό των Ρώσων νεκρών και τραυματιών σε πάνω από 200.000.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, η οποία έχει φυλάξει αυστηρά τις απώλειές της, μπορεί να έχει υποστεί τουλάχιστον 120.000 θύματα, σύμφωνα με την Washington Post .

Αλλά η Ρωσία, αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, έχει στραφεί δύο φορές σε εκστρατείες στρατολόγησης για να προσθέσει άνδρες στον πόλεμο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν σόκαρε πολλούς Ρώσους ανακοινώνοντας επιστράτευση εφέδρων και άλλων ανδρών που πληρούν τις προϋποθέσεις για στρατιωτικούς, για να φέρουν στις μάχες 300.000 νέο προσωπικό.

Τώρα, με μια καταιγιστική χειμερινή επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς τον δεύτερο μήνα της και την Ουκρανία να σχεδιάζει τη δική της εαρινή επίθεση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν και πάλι να ενισχύσουν τους αριθμούς.

Τουλάχιστον 42 περιφέρειες σε όλη τη χώρα στέλνουν τώρα κλήσεις σε επιλέξιμους άνδρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ. Ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, γνωστός για την υποστήριξη των κυβερνητικών πολιτικών ανέφερε ότι, ο επίσημος στόχος είναι να στρατολογηθούν έως και 400.000 άνδρες.

«Δεν έχει νόημα για τη Ρωσία να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο κύμα μερικής επιστράτευσης, επειδή περισσότεροι από τους μισούς εφέδρους που στρατολογήθηκαν το φθινόπωρο δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί για μάχη, και τα γραφεία στρατιωτικής εγγραφής και στρατολόγησης είναι γεμάτα εθελοντές», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός.

Η πλειονότητα των ήδη επιστρατευμένων βρίσκεται σε σημεία μόνιμης ανάπτυξης στα μετόπισθεν, στην Κριμαία, στο Κρασνοντάρ, στο Ροστόφ. Δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες ή βρίσκονται σε εφεδρικές θέσεις πολύ μακριά από το μέτωπο.

Ο ειδικός Aleksey Zhivov,  υπενθύμισε την εκδοχή ότι οι αρχές, έχοντας σταθμίσει τους κινδύνους, αποφάσισαν να βασιστούν περαιτέρω σε εθελοντές.

«Υπήρχαν φήμες ότι έχει δοθεί  εντολή να προσελκυσθούν συμβασιούχοι στρατιωτικοί. Κατά την άποψή μου, αυτό σημαίνει ότι το κόστος που συνδέεται με την επιστράτευση είναι πολύ υψηλό στο Κρεμλίνο, για να το επαναλάβουμε στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι πολύ περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία», πρόσθεσε.

Το δεύτερο κύμα επιστράτευσης έχει ξεκινήσει

Η Ρωσία προσπάθησε εδώ και χρόνια να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τις πρακτικές και τη δομή των δυνάμεων της σοβιετικής εποχής, για να κάνει τις ένοπλες δυνάμεις της πιο ευκίνητες και πιο επαγγελματικές. Ωστόσο, οι Ρώσοι διοικητές αντιστάθηκαν στο να τερματιστεί η υποχρεωτική στράτευση και όλοι οι άνδρες μεταξύ 18 και 27 ετών, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το νόμο, αυτοί οι στρατιώτες απαγορεύεται να υπηρετούν εκτός των συνόρων της Ρωσίας ή σε ζώνες μάχης, αν και στην αρχή της εισβολής, υπήρξε κάτι που μπορεί να ήταν λάθος ανάπτυξη, ενός μικρού αριθμού στρατευσίμων στην Ουκρανία.

Με την εισβολή στην Ουκρανία να μεταμορφώνεται σε πόλεμο φθοράς, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σηματοδοτούν εδώ και μήνες ότι, πιθανότατα θα χρειαστούν νέα στρατεύματα για την πολεμική προσπάθεια.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για την εγγραφή εθελοντών, που ονομάζεται «kontraktniki».

Αυτή η προσπάθεια συνδυάστηκε με μια πιο δυναμική προσπάθεια της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group, η οποία περιελάμβανε τη στρατολόγηση κρατουμένων στη φυλακή για να πολεμήσουν, με αντάλλαγμα την επιείκεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η Ρωσία θα αυξήσει το συνολικό μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της στο 1,5 εκατομμύριο, αν και είπε ότι ήταν σε γενικές γραμμές προσανατολισμένη προς την επέκταση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Η διαταγή κινητοποίησης του Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ήταν η πιο δραματική κίνηση.

Ωστόσο, η διαδικασία έγινε γρήγορα «σκοτεινή», με δεκάδες δημοσιοποιημένες καταγγελίες από νεοσύστατες μονάδες και συγγενείς τους, σχετικά με την ποιότητα των όπλων και του εξοπλισμού που παραδόθηκαν, για την εκπαίδευση που έλαβαν ή για τους διοικητές που επιβλέπουν τις αναπτύξεις.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ura.ru, η νέα εκστρατεία στρατολόγησης επιβλέπεται από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ , τον πρώην πρόεδρο που είναι τώρα πολεμοχαρής σχολιαστής και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν και φέρεται να στοχεύει να φέρει 400.000 νέους στρατιώτες σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Η συνεχιζόμενη αποστολή κλήσεων, είναι στην πραγματικότητα μια επίσημη προσπάθεια στρατολόγησης ή απλώς οι στρατιωτικοί στρατολόγοι προσπαθούν να προετοιμάσουν τις βάσεις δεδομένων τους και άλλα συστήματα, για το πότε θα ξεκινήσει η πραγματική προσπάθεια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ