Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Βάζουν ''φωτιά'' οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας- Κίνας- Ιράν- Τι προσπαθούν να πετύχουν;

Οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν πραγματοποιούν τις κοινές ναυτικές ασκήσεις «Marine Security Belt - 2023», στην Αραβική Θάλασσα κοντά στο ιρανικό λιμάνι Chahbahar. Αυτό αναφέρθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαρτίου. Ανάλογη συνεργασία πραγματοποιήθηκε το 2019 και το 2022.

Η ρωσική πλευρά εκπροσωπείται από ένα απόσπασμα πλοίων του Βόρειου Στόλου, αποτελούμενο από τη φρεγάτα Admiral Gorshkov του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης και το μεσαίο θαλάσσιο δεξαμενόπλοιο Kama.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις αποσκοπούν στη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια και την προστασία των πλωτών οδών. Θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. «Πέρυσι, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τις αναθεωρημένες ιδέες του Ρώσου φιλοσόφου Νικολάι Φεντόροφ, για την αρχιτεκτονική μιας κοινής ανθρώπινης μοίρας. Διότι η σειρά που βασίζεται σε αμερικανικούς κανόνες αντικαθίσταται από την πολυπολικότητα», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Είναι σαφές ότι, η Ρωσία μαζί με την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, εμπλέκονται στον «αποαμερικανισμό» της Μέσης Ανατολής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Gevorg Mirzayan,  είναι βέβαιος ότι από πολιτικής άποψης, αυτή η διαδικασία βοηθείται από την οργανωμένη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει μεγάλη πολιτική συμβολή, οργανώνοντας διαπραγματεύσεις με τη μορφή Μόσχας - Δαμασκού - Άγκυρας και Τεχεράνης.

«Για να είμαστε πιο ακριβείς, η Μόσχα, το Πεκίνο και η Τεχεράνη συμμετέχουν στην προσπάθειας απεξάρτησης από την αποκλειστική αμερικανική πλατφόρμα, όπου μια σειρά από άλλες χώρες, μη εξαιρουμένων των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούν να εργαστούν», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων καταδεικνύει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο, μπορούν να είναι όχι μόνο αξιόπιστοι πολιτικοί εγγυητές, αλλά και στρατιωτικοί.

Δείχνουν τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούν τον χώρο της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα το εμπόριο και τις πλωτές οδούς.  Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι, είναι μια αρκετά απαιτητική λειτουργία σε συνθήκες, όπου η Μόσχα και το Πεκίνο δεν απαιτούν αποκλειστικότητα. Και αυτό θεωρείται πως  είναι μια έξυπνη στρατηγική.

Η διαδικασία της κυριαρχίας του Περσικού Κόλπου αρχίζει να μπαίνει σε ενεργό στάδιο. Αφού για πολύ καιρό τα συμφέροντα των χωρών αυτής της περιοχής, καθορίζονταν από την αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, θα επιτρέψει την κίνηση μιας άλλης σύμπραξης κρατών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Vasily Ostanin-Golovnya,  ερευνητής στο Τμήμα Εγγύς και Μετασοβιετικής Ανατολής του INION RAS, ο οποίος λέει:

«Η Ουάσιγκτον προ πολλού μετέτρεψε τον Κόλπο σε αμερικανική ζώνη και, στην πραγματικότητα, δημιούργησε ένα αδιέξοδο στο οποίο κανένα από τα κράτη δεν μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα συνέβαλαν ενεργά σε αυτό».

Πιστεύει επίσης ότι, εξισορροπώντας την αλληλεπίδραση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργείται ένας νέος δεσμός διακρατικών σχέσεων από εξωπεριφερειακούς παράγοντες, ο οποίος μπορεί να αντισταθμίσει την παραδοσιακή επιρρεπή σε σύγκρουση φύση της συνεργασίας μεταξύ των πετρελαϊκών κρατών αυτής της  περιοχής.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το status quo, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η εξαγωγή “μαύρου χρυσού”. Αν και δεν είναι γεγονός ότι οι εσωτερικές αντιφάσεις θα σταματήσουν αμέσως, αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», αναφέρει.

Εμείς θα αναφέρουμε ότι, η ουσία  εδώ είναι η παρουσίαση στην δύση, του στρατιωτικού άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, ο οποίος κινείται ξεκάθαρα κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, με ανυπολόγιστες συνέπειες εφόσον συνεχιστεί η ένταση που έχει προκληθεί σε Ουκρανία και Εύξεινο Πόντο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ