MH-60R
Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό είναι το πιο εξελιγμένο ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου

Η τεχνολογία των υποβρυχίων έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Τα εξελιγμένα πυρηνικά υποβρύχια του 21ου αιώνα είναι γρήγορα, steath, και θανατηφόρα. Για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κυριαρχία τους, πολλοί στρατοί ανά τον κόσμου έχουν αναπτύξει ειδικά στρατιωτικά ελικόπτερα σχεδιασμένα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. 

Τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά έχουν δει παρατηρήσιμη άνοδο τελευταία. Πιστεύουμε πως θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να δούμε το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου εναντίων ενός ισχυρό υποβρυχίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

MH-60R Seahawk: Το Καλύτερο Του Είδους Του

Το Sikorsky MH-60 Seahawk είναι ένα πολλαπλών ρόλων ελικόπτερο δύο κινητήρων που χτίστηκε αρχικά για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 1984. Συνολικά, 938 ελικόπτερα έχουν χτιστεί μεταξύ των πολλών διαφορετικών εκδοχών του. Οι δυνατότητές του ποικίλουν, αφού κυρίως εξαρτώνται από την παραλλαγή του ελικοπτέρου. Φυσικά, έχουν δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, έρευνας και διάσωσης στη μάχη κλπ. Αν και υπάρχουν αρκετές εκδόσεις, οι μόνες που εξάχθηκαν εκτός ΗΠΑ είναι οι S-70B, S-70L και S-70C.

Στον ρόλο του ανθυποβρυχιακού πολέμου, η εκδοχή MH-60R Seahawk θεωρείται η πιο αποτελεσματική στον κόσμο. Ξεκίνησε να υπηρετεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2006 και σχεδιάστηκε ως ένας συνδυασμούς των SH-60B και SH-60F.

Είναι εξοπλισμένο με σένσορες όπως το σύστημα προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων AN/AAR-47, το ηλεκτροπτικό σύστημα AN/AAS-44, το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης αντιπερισπασμού (decoy dispenser) AN/ALE-39, το υπέρυθρο jammer AN/ALQ-144 και το σύστημα υποστήριξης ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-210.
 

Εκτός από αυτούς, άλλοι σένσορες περιλαμβάνουν το AN/APS-147 (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον AN/APS-153) ραντάρ πολλαπλών ρόλων, το AN/AQS-22 εξελιγμένο αεροπορικό σόναρ χαμηλής συχνότητας, το AN/ARC-210 ράδιο τηλεπικοινωνιών, το AN/SRQ-4 Hawlink εξελιγμένο αεροπορικό σύστημα σύνδεσης δεδομένων στόλου, το LN-100G τηλεπικοινωνιακό σύστημα ράδιο και το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης. Το 2020, το ελικόπτερο εξοπλίστηκε και με ανιχνευτή μαγνητικών ανωμαλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν η αποστολή απαιτεί επίθεση προς εχθρικό υποβρύχιο, το Seahawk μπορεί να ρίξει Mk-53 τορπίλες και πυραύλους Hellfire. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά παραπάνω συστήματα και σένσορες από ότι όπλα. Αυτό είναι αρκετά λογικό αν σκεφτείτε ότι το πιο απαιτητικό κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου είναι ο εντοπισμός των εχθρικών υποβρυχίων. Οι πολλοί εξελεγμένοι σένσορες και συστήματα του MH-60R είναι αυτά που το κάνουν πολύ αποτελεσματικό σε αυτό το ρόλο.

Πως Θα Απέδιδε Εναντίων Ενός Εξελιγμένου Υποβρυχίου

Τα νεότερα και πιο εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα είναι πολύ αποτελεσματικά στο να ανιχνεύουν υποβρύχια. Τα συστήματα του MH-60R όμως βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Αυτό το ελικόπτερο κουβαλάει μία εντυπωσιακή ποικιλία συστημάτων που το κάνουν πανίσχυρο και εξαιρετικά ικανό. Είναι από τα όπλα που σίγουρα θα κάνουν διαφορά στο Αιγαίο.

Σε μία τυπική επιχείρηση, το MH-60R θα απογειωνόταν από ένα καταδρομικό, αντιτορπιλικό, από ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο ή από οποιοδήποτε πολεμικό σκάφος διαθέτει κατάλληλο ελικοδρόμιο. Οι αποστολές του σχετίζονται με την αναζήτηση και τον εντοπισμό κάθε εχθρικού υποβρυχίου κοντά στο πλοίο (αν και υποθετικά θα μπορούσε να εμπλακεί και αυτό σε σύγκρουση).

Αν και τα εξελιγμένα υποβρύχια είναι αρκετά αθόρυβα και stealth, το Seahawk πιθανότητα θα κατάφερνε να εντοπίσει το εχθρικό σκάφος και θα εκτόξευε ακαριαία τορπίλη εναντίων του. Αν και το ελικόπτερο έχει εξαιρετικές δυνατότητες στην ανίχνευση, οι επιθετικές του επιλογές εναντίων υποβρυχίων είναι περιορισμένες σε σύγκριση με ένα πλοίο όπως ένα αντιτορπιλικό ή μία φρεγάτα. Για αυτό αν οι τορπίλες του δεν ήταν αρκετές, ο υπόλοιπος στόλος θα τελείωνε την δουλειά. 

GALLERY

MH-60R
MH-60R
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

0

Πτέραρχος Ιατρίδης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Το F-35 δεν είναι μια οπλική πλατφόρμα που θα αποδώσει μόλις την αγοράσεις-Γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Belharra

Γιατί λέει πως "εκπαιδεύουμε τους Τούρκους πιλότους στις τακτικές και τις μεθόδους αντίδρασής μας"-Ειδική ανάλυση για...