Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαία κούρσα εξοπλισμών στην Αν. Ευρώπη: Ντόμινο αναβάθμιση αεροποριών & αεράμυνας

Η κατάρριψη του Αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Ρώσους στην Μαύρη θάλασσα θα έχει ως συνέπεια την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την επαύξηση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Μόσχα.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στο Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι νικούν, ενώ την ίδια ώρα η Δύση προετοιμάζει επιμελώς μεγάλης κλίμακας  Ουκρανική επιθετική ενέργεια τους επόμενους μήνες, αποστέλλοντας σύγρονα  οπλικά συστήματα και μέσα σε αυτό.

Σε αυτά συγκαταλέγονται  δυτικά άρματα μάχης-ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ-ΠΕΠ, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αεροπορικής ενίσχυσης της Ουκρανίας με αποστολή σε αυτήν Ρωσικού τύπου μαχητικών MIG από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ που τα έχουν στο αεροπορικό δυναμικό τους, αλλά και αμερικανικών μαχητικών F-16 και Γαλλικών Mirage.

Συνέπεια όλων των παραπάνω θα είναι η χρονική επιμήκυνση του πολέμου , ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επέκτασής του σε τρίτες χώρες.

Αποτέλεσμα  είναι  ότι Ιταλία-Μ. Βρετανία-Γαλλία αναλαμβάνουν δράση, ενισχύοντας αεροπορικά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, απέναντι στην Ρωσική απειλή

Η Σλοβακία  αντικαθιστά τους Patriot με συστήματα αεράμυνας SAMPT-MAMBA από την Ιταλία

Η Ιταλία αναπτύσσει το σύστημα αεράμυνας SAMP/T-MAMBA στη Σλοβακία, αντικαθιστώντας ένα σύστημα Patriot των ΗΠΑ σε ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας.

«Βλέπω αυτή την ανάπτυξη ως ισχυρή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ετοιμότητας και της προθυμίας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να διασφαλίσουν την κοινή μας άμυνα και ασφάλεια», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Το υπουργείο είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία θα δωρίσει δύο συστήματα αεράμυνας MANTIS κοντινής εμβέλειας.

 Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία ενίσχυσε την αεράμυνα της με τη βοήθεια πολλών συστημάτων Patriot  μετά τη δωρεά του παλιού της συστήματος S-300 στην Ουκρανία πέρυσι.

Το SAMP/T-MAMBA

Το SAMP/T-MAMBA είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος σχεδιασμένο για τη Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό, για την παροχή αεράμυνας έναντι μιας σειράς αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και βαλλιστικών πυραύλων.

Το SAMP/T παράγεται από την Eurosam, μια κοινοπραξία 50:50 μεταξύ της MBDA και της Thales.

Τα βασικά του στοιχεία είναι ο πύραυλος αναχαίτισης και το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Arabel.

Το σύστημα αποτελείται από μια μονάδα βολής τοποθετημένη σε φορτηγό που φέρει 6 πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση και ένα κινητό επίγειο σύστημα ραντάρ που παρέχει ανίχνευση στόχων, παρακολούθηση και καθοδήγηση για τους πυραύλους.

Ο πύραυλος SAMP/T-MAMBA είναι ένας πύραυλος δύο σταδίων με στερεό καύσιμο με μέγιστο βεληνεκές περίπου 120 km και μέγιστο ύψος 30 km.

Το σύστημα SAMP/T-MAMBA είναι ένα εξαιρετικά κινητό και ευέλικτο σύστημα αεράμυνας που μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και εύκολα για την προστασία στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και κρίσιμων υποδομών. Είναι επίσης διαλειτουργικό με άλλα συστήματα αεράμυνας, επιτρέποντάς του να λειτουργεί ως μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου αεράμυνας.

Το σύστημα SAMP/T-MAMBA βρίσκεται σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό από το 2011 και έχει εξαχθεί σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Σαουδικής Αραβίας. Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα και ικανά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Η Μ.Βρετανία  θα προμηθεύσει με Eurofighter Typhoon χώρες που θα παραδώσουν MiG-29 στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για να δώσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon σε χώρες που θα προμηθεύσουν με MiG-29 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν δεν προβλέπεται πιθανή παράδοση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Ουκρανία,  αλλά σε χώρες που έχουν μεταφέρει MiG-29 στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν  κατά τη διάρκεια ακρόασης της βρετανικής επιτροπής άμυνας την περασμένη εβδομάδα.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία χρησιμοποιούν αεροσκάφη MiG-29, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδώσει κανένα αεροσκάφος στην Ουκρανία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά Mirage 2000

Γαλλικά μαχητικά ενδέχεται να τεθούν σε λειτουργία με την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, είναι γνωστό ότι το Παρίσι έχει εγκρίνει τη διαδικασία εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν αυτά, σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ  το οποίο αναφέρει:

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι η εκπαίδευση περιλαμβάνει 12 Ουκρανούς πιλότους, που σημαίνει ότι στο μέλλον η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά  αυτού του τύπου.

Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από τον πόρο πληροφοριών RageX, ο οποίος σημειώνει ότι μετά τον κορεσμό του ουκρανικού στρατού με συστήματα αεράμυνας και βαρέα οχήματα μάχης (προφανώς μιλάμε για τανκ - επιμ.), η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς απαρχαιωμένων μαχών αεροσκάφος για την Ουκρανία.

Τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 του περασμένου αιώνα και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή, ωστόσο το γεγονός ότι αυτά τα παρωχημένα μαχητικά είναι φορείς τακτικών πυραύλων κρουαζιέρας SCALP και Storm Shadow, την προμήθεια των οποίων στην Ουκρανία είχε υποσχεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναβαθμίζουν την απειλή"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ