κατεστραμμένο Buk
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συντρίμμια το νεότερο πυραυλικό σύστημα της Μόσχας-Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν τον "Πορθητή" (Εικόνες & Βίντεο)

Η σελίδα The Clash Report ανέφερε πως ένα ρωσικής παραγωγής σύστημα αεράμυνας τύπου Buk-M2 καταστράφηκε από την 44η ουκρανική Ταξιαρχία Πυροβολικού στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο εκτοξευτής φαίνεται πως ανατινάχτηκε μετά από πυροβολικό πλήγμα των ουκρανικών δυνάμεων.

Κάποιες πηγές ανέφεραν πως αυτή θα μπορούσε να είναι και η νεότερη έκδοση του σοβιετικής εποχής συστήματος Buk, δηλαδή το σύγχρονο πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος τύπου 9K37M3 Buk-M3.

Το Buk είναι ένα αυτοκινούμενο, μεσαίου βεληνεκούς πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος. Είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει πυραύλους κρουζ, έξυπνες βόμβες, αεροσκάφη σταθερών και περιστρεφόμενων πτερύγων και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Αυτό το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μπορεί να εκτελέσει αποστολές είτε ανεξάρτητα είτε ως μέρος μίας ολόκληρης αντιαεροπορικής μονάδας που ελέγχεται από ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου (ACS) της αντιαεροπορικής πυραυλικής ταξιαρχίας. Η πλοήγηση παρέχεται από ένα τερματικό ημιενεργό σύστημα πλοήγησης ραντάρ, το οποίο αποτελείται από μία αδρανειακή ζεύξη δεδομένων ραδιοσυχνοτήτων που διορθώνει την πορεία της πτήσης του πυραύλου.

Οι Ρώσοι Κατέστρεψαν Έναν "Πορθητή"

Την ίδια χρονική περίοδο ρωσικές δυνάμεις αναφέρθηκε πως κατέστρεψαν ένα όχημα Stormer (στα βρετανικά "Πορθητής"). Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετικό υλικό, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν ένα τεθωρακισμένο όχημα Stormer HVM, το οποίο σχεδιάστηκε για επιχείρηση ως πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς και δωρίστηκε στο Κίεβο από την Βρετανία.

Stormer HVM στην Ουκρανία

Το Stormer HVM (HVM σημαίνει High Velocity Missile, δηλαδή "Πύραυλος Υψηλής Ταχύτητας") είναι ένα όχημα εκτόξευσης πυραύλων βάρους 13 τόνων. Αναπτύχθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση απειλών επιθετικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα (και αποτελούν κίνδυνο για θωρακισμένους σχηματισμούς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βρετανικό Stormer έχει εμβέλεια ανίχνευσης εχθρικών οχημάτων 18 χιλιομέτρων, ενώ οι πύραυλοί του επιδεικνύουν βεληνεκές μεταξύ 1,5 και 5,5 χιλιομέτρων. Το τεθωρακισμένο των Βρετανών είναι εξοπλισμένο με φορητούς πυραύλους αεράμυνας τύπου Starstreak.

Το Stormer έχει οχτώ βλήματα έτοιμα για εκτόξευση, 12 ανεφοδιαστικά πυρομαχικά και ένα πακέτο στόχευσης τοποθετημένο στην οροφή, το οποίο περιλαμβάνει έναν υπέρυθρο αισθητήρα.

Ο στρατός της Ουκρανίας έλαβε την πρώτη παρτίδα των βρετανικής παραγωγής οχημάτων Stormer τον Ιούλιο του 2022.

Οι Ρώσοι φαίνεται πως χτύπησαν το εν λόγω σύστημα με ένα drone καμικάζι τους και πιο συγκεκριμένα τον τύπο Lancet, ο οποίος αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ρωσία. Το Lancet είναι ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στις ρωσο-ουκρανικές συρράξεις. Το drone έχει επιτρέψει στους Ρώσους να επιτίθονται υπερσύγχρονα και ακριβά οπλικά συστήματα των Ουκρανών, όπως ραντάρ ή πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition) - γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή drones καμικάζι - είναι εναέρια οπλικά συστήματα, τα οποία πετούν στην περιοχή πάνω από τον στόχο πριν τον ανιχνεύσουν και τον χτυπήσουν. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν γρήγορο χρόνο αντίδρασης εναντίον κρυμμένων στόχων, χωρίς την ανάγκη παράταξης πολύτιμων πλατφορμών κοντά στην περιοχή του στόχου.

GALLERY

Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Buk
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Stormer HVM
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...