Ένοπλες Συρράξεις

Κίνδυνος νέας ανάφλεξης Αζερμπαϊτζάν–Αρμενίας με ανταλλαγή πυρών στα σύνορα- Σχέδιο Τουρκίας μέσω Μπακού για τους υδρογονάνθρακες

Η διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία ως γνωστόν μετουσιώθηκε σε στρατιωτική σύρραξη το 2020, που διήρκησε 44 ημέρες, με επικράτηση του Μπακού, φαίνεται να αναζωπυρώνεται.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη δήλωσή του το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει: «Η Αρμενία επιδιώκει ένταση στην περιοχή», ανακοινώνοντας  ότι ο αρμενικός στρατός άνοιξε πυρ κατά των θέσεων του Αζερμπαϊτζάν και δηλώνοντας παράλληλα ότι η διοίκηση του Ερεβάν επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Αζέρικου ΥΠΑΜ αναφέρεται ότι από τις 21.30 χθες έως τις 04.15 σήμερα, οι θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία και στην περιοχή Καραμπάχ, δέχθηκαν πυρά 23 φορές από τον αρμενικό στρατό και τις παράνομες αρμενικές δυνάμεις.

Στη δήλωση, η οποία αναφέρθηκε στο  ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανταπέδωσε τα πυρά , περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

«Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλούν τον στρατό μας να απαντήσει πυροβολώντας συστηματικά τις θέσεις μας και προσπαθώντας να δημιουργήσουν ψευδή άποψη μεταξύ των εκπροσώπων της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που επιχειρούν στα σύνορα προκειμένου να δημιουργήσουν μια τεχνητή ένταση στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι ολόκληρη η ευθύνη για τις προκλήσεις που πραγματοποιεί η Αρμενία και τις συνακόλουθες ανθρωπιστικές απώλειες βαρύνει τη διοίκηση του Ερεβάν.

Οι μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έβαλαν  από τις θέσεις τους κατά  των οικισμών Yukhari Shorzha, Ashaghi Shorzha, Gunashli, Azizli της περιοχής Basarkechar, του οικισμού Istisu και της περιοχής Chambarak, χρησιμοποιώντας  όπλα διαφόρων διαμετρημάτων. 

Επιπλέον, μέλη παράνομων αρμενικών ενόπλων αποσπασμάτων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου αναπτύσσονται προσωρινά οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, πυροβόλησαν τις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που στάθμευαν στις κατευθύνσεις της περιοχής Khojavend, Lachin, της περιοχής Khojaly και της πόλης Shusha.

Έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα αντιποίνων από Μονάδες Στρατού του Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις αναφερόμενες κατευθύνσεις.

Οι εντάσεις στην περιοχή του Καραμπάχ ξέσπασαν για άλλη μια φορά, καθώς τουλάχιστον δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή όταν οι αρμενικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους αφού τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να σταματήσουν και να ελέγξουν οχήματα που πραγματοποιούσαν «παράνομες στρατιωτικές μεταφορές» μέσω του δρόμου Khankendi-Khalfali-Turshsu , όπου ένα ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα έχει εγκατασταθεί προσωρινά μετά  τον απόηχο της σύγκρουσης του φθινοπώρου του 2020 στην περιοχή του Καραμπάχ και της συμφωνίας του Ιανουαρίου 2021 με το Μπακού και το Ερεβάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι τεταμένες από το 1991, όταν ο αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, και επτά γειτονικές περιοχές.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, πέραν από αυτήν που παρουσιάζει το ΥΠΑΜ των Αζέρων, αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία αναδεικνύει το ποιός ευθύνεται για την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή.

Η απόφαση κόλαφος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Αζερμπαϊτζάν

Σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις  είχαμε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο,  υπηρετώντας την αλήθεια και το δίκαιο, με πρόσφατη του απόφαση, καλεί τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τον αποκλεισμό στο Αρτσάχ και να κάνει τα πάντα για να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών στο διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="el" dir="ltr">Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπηρετώντας την αλήθεια και το δίκαιο, με σημερινή του απόφαση, καλεί τη κυβέρνηση του ?? να σταματήσει τον αποκλεισμό στο Αρτσάχ και να κάνει τα πάντα για να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών στο διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία. <a href="https://t.co/5FBezJHJ0M">pic.twitter.com/5FBezJHJ0M</a></p>&mdash; Armenian National Committee of Greece (@ANCofGR) <a href="https://twitter.com/ANCofGR/status/1628456776688345090?ref_src=twsrc%5Etfw">February 22, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ο συνεχιζόμενος   αποκλεισμός   του διαδρόμου του Λατσίν δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη περίπτωση αντιπαράθεσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά μια ακόμη  απόδειξη συστηματικής βίας  που επινοήθηκε από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ .

Απώτερος σκοπός του Αζερμπαϊτζάν ήταν να δημιουργήσει όλες τις συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που απαιτούνται, προκειμένου να κάμψει το φρόνημα των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας τους είτε σε εγκατάλειψη των σπιτιών τους είτε στην αποδοχή του από αυτούς

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο κίνδυνος νέων εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες, ενώ συγκρουόμενα συμφέροντα έχουν Ρωσία, Τουρκία αλλά και Ιράν στην περιοχή.

Η Τουρκία προσβλέπει μέσω του Αζερμπαϊτζάν  και του ζωτικότατης σημασίας διαδρόμου του Zangezur να αποκτήσει πρόσβαση στις χώρες του "Τουρκικού κόσμου" και στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων τους, τα οποία μέσω αγωγών να να μεταφέρει στο έδαφός της και από εκεί να τα εξάγει προς την ΕΕ.

Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα Ρωσικά συμφέροντα, αφού η Μόσχα επιθυμεί να ελέγχει τη νότια αυλή της, αν και στην παρούσα φάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενφανίζεται εφασθενημένη στην περιοχή της Υπερκαυκασίας.

Τέλος το Ιράν το οποίο είναι πλέον στρατηγικός σύμμαχος με την Ρωσία, είναι υπέρ της Αρμενίας , την οποία προθυμοποιείται να την εξοπλίζει με Drones, αφού φοβάται ότι οι Αζέροι επιθυμούν να υποκινήσουν ταραχές στην μεγάλη μειονότητα ομοεθνών τους που ζει στο Ιράν.

Σε τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν θα χάσει το πλεονέκτημα σε drones που έχει χάρη στην Τουρκία, γεγονός που του χάρισε την στρατιωτική νίκη κατά της Αρμενίας πρόσφατα.

Εκτίμησή μας είναι ότι καθώς η μακροχρόνια σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τους για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν φαίνεται να βρίσκει λύση, η Διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει  για την υπογραφή μιας διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας πριν να είναι πολύ αργά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...