Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ιράν αιφνιδιάζει το Ισραήλ: Μετά την αγορά των Ρωσικών Su-35 τώρα και S-400 για “ασπίδα” έναντι οποιαδήποτε χτυπήματος

Ισραηλινοί ηγέτες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, θεωρούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, όταν ξένοι παρατηρητές ανακάλυψαν πρόσφατα ουράνιο εμπλουτισμένο με καθαρότητα 84%, ακριβώς κάτω από το 90% που απαιτείται για τα όπλα.

Σύμφωνα  με έναν κορυφαίο Ισραηλινό αξιωματούχο και έναν πρώην ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, το Ιράν θα έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει δέκα βόμβες μέχρι το τέλος του 2023. Κατά συνέπεια, οι εκκλήσεις για χτυπήματα αναμένεται να γίνουν πιο έντονες στο άμεσο μέλλον.

Όμως, εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από το Ιράν, θα περιόριζε την δυνατότητα για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Το Ιράν φέρεται να ζήτησε από τη Ρωσία ένα νέο σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφή για το Ισραήλ, ανέφερε η The Jerusalem Post στις 2 Μαρτίου. Η έκθεση σημείωσε περαιτέρω ότι, παρόλο που η Ρωσία δεν είχε επιβεβαιώσει επίσημα την είδηση, το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει στο Ιράν περίπου δύο χρόνια μετά την παράδοσή του.

Είναι επίσης γνωστό ότι, το S-400 είναι ένα κινητό, πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος (SAM) που μπορεί να εμπλέξει αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στα τερματικά τους στάδια. 

Η προοπτική μιας τέτοιας εξαγοράς από το Ιράν, φέρεται να έχει ανησυχήσει αξιωματούχους στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το Bloomberg επικαλέστηκε ορισμένους (ανώνυμους) στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναφέροντας ότι, η προοπτική να αποκτήσει το Ιράν τους S-400 θα επιτάχυνε μια απόφαση για πιθανή ισραηλινή επίθεση στη χώρα.

Ισραηλινή επίθεση

Περαιτέρω, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε για ένα χτύπημα στο Ιράν, σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα: «Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Περιμέναμε πολύ. Μπορώ να σας πω ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν έχει ήδη αναπτύξει την αεράμυνα Bavar-373, η οποία πιστεύεται ότι είναι μια εγχώρια έκδοση του S-400, ενώ σε άρθρο μας αναφέραμε ότι τον χρησιμοποίησε ενάντια σε Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, μια αναβαθμισμένη έκδοση Bavar-373 ανέφερε εμβέλεια ανίχνευσης 450 χιλιομέτρων και εμβέλεια παρακολούθησης 400 χιλιομέτρων. Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι, όσο περισσότερα συστήματα αεράμυνας αναπτύσσει το Ιράν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για το Ισραήλ να πραγματοποιήσει πλήγματα στις εγκαταστάσεις του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μελλοντική απόκτηση S-400 έχει προκαλέσει ανησυχίες.

Τον Δεκέμβριο του 2022, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τεχεράνη, εν μέσω μιας αυξανόμενης στρατιωτικής σχέσης μεταξύ των δύο εταίρων. Το Ιράν έχει επίσης ανακοινώσει ότι, θα λάβει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία.

Η αντίληψη στο Ισραήλ είναι ότι, η δυνατότητα για την πραγματοποίηση ενός πλήγματος στο ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα περιοριστεί με αυτήν την εξαγορά. Εάν το σύστημα S-400 παραδοθεί στην Τεχεράνη φέτος, θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Το Ισραήλ αναζητά από τις ΗΠΑ υποστήριξη για ένα χτύπημα στο Ιράν. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον ήδη απασχολημένη με έναν πόλεμο στην Ευρώπη, επέλεξε να μην δώσει το «πράσινο φως» σε αυτό. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι, οποιοδήποτε τέτοιο χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια περιφερειακή σύγκρουση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία. Στα τέλη Ιανουαρίου, τα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που απογειώθηκαν από το USS George HW Bush, πέταξαν εκατοντάδες μίλια πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και συνεργάστηκαν με τα ισραηλινά F-35 για να «μιμηθούν» μια κοινή επίθεση σε συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στην έρημο Negev.

Μετά από αυτές τις ασκήσεις, αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν πόσες από τις δυνατότητες ήταν εκπληκτικά παρόμοιες με εκείνες που χρειαζόταν το Ισραήλ για να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, οι οποίες παρουσίαζαν εξαιρετικά περίπλοκες ικανότητες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...