Ένοπλες Συρράξεις

Το τέλος της προεδρίας Μπάιντεν πλησιάζει: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με το αναπόφευκτο

Το ταξίδι του Μπάιντεν στην Πολωνία, έγινε λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη η Δύση  (και οι ψηφοφόροι πίσω στις ΗΠΑ) να παραμείνουν στην πορεία με την Ουκρανία.

Από τη μια πλευρά, επαίνεσε την αξιοσημείωτη αντίσταση της Ουκρανίας. Αλλά αναγνώρισε  επίσης τα συνεχιζόμενα τρωτά σημεία. Παρά τις επιτυχίες του Κιέβου, η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20 τοις εκατό της Ουκρανίας και η σύγκρουση έχει επιβραδυνθεί σε έναν βάναυσο πόλεμο φθοράς. 

Επιπλέον, ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια αμφιταλαντεύσεως στον όρκο του να ελέγξει όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Κατά την καλύτερη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν πιστεύει ότι παρά τις αποτυχίες που αντιμετώπισε ο στρατός του, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει δύο αποφασιστικά πλεονεκτήματα: ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών εκτιμούν περαιτέρω ότι, ο Πούτιν αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να περιμένει μια αναπόφευκτη ρήξη στη δυτική αντίσταση.

Αντιμετωπίζοντας μικρή εσωκομματική πίεση για τον τερματισμό του πολέμου, ο Πούτιν λειτουργεί σαν να μπορεί να ξεπεράσει τη δυτική συμμαχία. Κάποιοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύουν ότι, ο Πούτιν θα συνεχίσει την επίθεση - και θα μπορούσε να ξεκινήσει μια άλλη μαζική επιστράτευση ανδρών - τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, ελπίζοντας ότι ένας υποψήφιος λιγότερο πεπεισμένος για την ουκρανική υπόθεση θα αποδειχθεί νικητής. 

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε ανοιχτά να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος για να αποτραπεί η κλιμάκωσή του, παρόλο που αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τα κεκτημένα της. Και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, η προθυμία των Αμερικανών ψηφοφόρων να στείλουν όπλα και εξοπλισμό στο Κίεβο έχει υποχωρήσει.

«Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές  των ΗΠΑ , οι οποίες θα διεξαχθούν το 2024, έχουν ήδη επιλέξει πολλά κύρια φαβορί, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι, πλησιάζει το τέλος για την προεδρία του νυν επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν», αναφέρει το RIA Novosti.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, μόνο ένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους μπορεί να ανταγωνιστεί τον Τραμπ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η υγεία, θα επιτρέψει σε έναν αιωνόβιο πολιτικό να συμμετάσχει στην κούρσα για την εξουσία.

Αλλά υπάρχει μια μικρή, αλλά αυξανόμενη, «φατρία» στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που αμφισβητεί την ανάγκη χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, νομοθέτες που υποστήριξαν τον σκοπό της Ουκρανίας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι, και τα δύο κοινοβούλια θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου –-τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι-- συνεχίζει να βρίσκεται σε δέσμευση για την ανάγκη παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, επειδή γνωρίζουν τι θα συμβεί εάν πέσει η Ουκρανία.

«Ο δικομματισμός στο Κογκρέσο και ο συνεχής συντονισμός με τους συμμάχους μας, είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς προχωράμε προς την υποστήριξη της Ουκρανίας γιατί αυτό είναι κάτι περισσότερο από τον Πούτιν, πρόκειται για αποστολή ενός μηνύματος σε κάθε δικτάτορα που απειλεί τις δημοκρατίες ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναφέρει το POLITICO.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News, περίπου το 43% των Ρεπουμπλικανών που ψήφισαν στις προκριματικές εκλογές σκοπεύουν να εμπιστευτούν τη μοίρα τους στα χέρια του Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης, σημείωσε περίπου 28% επιδοκιμασίας μεταξύ των Αμερικανών.

 Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έλαβαν μόλις 7%. Προς το παρόν, μόνο ο Τραμπ και η Χέιλι έχουν ανακοινώσει την έναρξη των εκστρατειών τους.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το 84% των Δημοκρατικών εγκρίνει τις ενέργειες του Μπάιντεν και τις τρέχουσες πολιτικές του, αλλά μόνο το 37% θέλει να παραμείνει για δεύτερη θητεία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ