ρωσικό D-1 προς Ουκρανία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Μόσχα στέλνει στην Ουκρανία πυροβόλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου! (Εικόνες)

Δυτική αμυντική σελίδα δημοσίευσε φωτογραφίες στο Twitter που - όπως αναφέρει - δείχνουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα τύπου D-1 της εποχής του Β' Παγκοσμίου να μεταφέρονται από την ρωσική ενδοχώρα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την περιγραφή της εικόνας, αυτό είναι ένα σημάδι πως τα ρωσικά πυροβολικά συστήματα έχουν δεχθεί μεγάλες απώλειες και κατ' επέκταση πως η Μόσχα αντιμετωπίζει έλλειψη. 

Ποιο Είναι Το D-1;

Το πυροβόλο M1943 (γνωστό και ως D-1) είναι ένα σοβιετικό πυροβόλο 152,4 χιλιοστών, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το όπλο αναπτύχθηκε από την σχεδιαστική εταιρεία του F. F. Petrov το 1942 και το 1943, με τον Σοβιετικό να βασίζει τον σχεδιασμό του στο πυροβόλο 122 χιλιοστών M1938 (M-30), χρησιμοποιώντας όμως την κάννη του πυροβόλου 152 χιλιοστών M1938 (Μ-10). 

Το αποτέλεσμα ήταν το ισχυρό κινητό πυροβόλο ονόματι D-1, ένα ρυμουλκούμενο όπλο με ένα μεγάλο εύρος διαθέσιμων πυρομαχικών, σημαντικά αυξημένη ισχύ πυρός και επαναστατικές δυνατότητες για τους σχηματισμούς τανκ και μηχανοκίνητων μονάδων του Κόκκινου Στρατού. Πριν τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, είχαν ήδη κατασκευαστεί εκατοντάδες τέτοια πυροβόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την λήψη του πολέμου, το D-1 χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες ένοπλες συρράξεις κατά τα μέσα και τα τέλη του 20ου αιώνα. Η μεγάλη επιχειρησιακή ιστορία του D-1 σε εθνικούς στρατούς διάφορων χωρών αποτελεί απόδειξη των πολύ εντυπωσιακών δυνατοτήτων του: το όπλο παραμένει σε υπηρεσία σε πολλά πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης και κάποιες άλλες χώρες. Το εν λόγω πυροβόλο θεωρείται ένα πολύτιμο στοιχείο του σοβιετικού πυροβολικού.

Το D-1 διέθετε ένα μεγάλο εύρος διαθέσιμων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων ισχυρά εκρηκτικών, διατρητικών, τύπου HEAT, χημικών, διασποράς κλπ.

Έκδοση

Εκτός από το βασικό ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-1, η ομάδα του Petrov ανέπτυξε και μία έκδοση του D-1 ειδικά σχεδιασμένη για εγκατάσταση σε οχήματα. Οι επιθετικές επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1943 επανέφεραν το ενδιαφέρον της ιδέας ενός βαρέος "πυροβολικού" τανκ, παρόμοιο με το KV-2, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει κοντινή υποστήριξη πυρός σε τυφεκιοφόρες και τεθωρακισμένες μονάδες και θα ήταν ικανό να κατεδαφίσει ισχυρά οχυρώματα. 

Αν και δημιουργήθηκε ένα σχετικό πρωτότυπο, η ιδέα τελικά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της έναρξης μαζικής παραγωγής του πανίσχυρου βαρέος άρματος IS-2. 

GALLERY

ρωσικό D-1 προς Ουκρανία
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
D-1
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ