κατεστραμμένο Tor-M2DT
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρώτη απώλεια για αυτό το σπάνιο αρκτικό σύστημα αεράμυνας της Μόσχας! (Εικόνες)

Σύμφωνα με αναφορές, η Ρωσία φαίνεται πως έχασε το σύγχρονο και σπάνιο πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος Tor-M2DT που σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στην Αρκτική.

Πιο συγκεκριμένα και βάση δημοσίευσης του λογαριασμού Ukraine Weapons Tracker, ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας τύπου 9A331MDT Tor-M2DT καταστράφηκε στο πεδίο της μάχης στην περιοχή της Κχέρσον από ουκρανικές δυνάμεις.

"Το σύστημα επιφάνειας-αέρος καταστράφηκε από την 406η Ταξιαρχία Πυροβολικού μαζί με ένα όχημα μεταφοράς DT-30 από κατευθυνόμενα βλήματα M982 Excalibur," έγραψε ο λογαριασμός στην δημοσίευση στο Twitter. 

Πολλές δημοσιογραφικές πηγές είχαν αναφέρει πως ο ρωσικός στρατός είχε παρατάξει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Tor-M2DT στην Ουκρανία στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2022.

Το Tor-M2DT είναι ένα σύστημα τοποθετημένο στο σασί του ερπυστριοφόρου οχήματος DT-30PM-T1 και αποτελείται από δύο αρθρωτές μονάδες. Το όχημα κατασκευάζεται από την ρωσική εταιρεία Ishimbai Transport Machine-Building Plant.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ανέφεραν πως το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να αποκρούσει μαζικές εναέριες επιδρομές, ακόμη και όταν γίνεται εκτενής χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων εναντίον του. Η αρκτική έκδοση του συστήματος Tor παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017. Το σύστημα λίγο αργότερα υιοθετήθηκε και από τον ρωσικό στρατό, με τις πρώτες παρτίδες οχημάτων να σημειώνεται πως παραδόθηκαν το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, δυτικά μέσα έχουν αναφέρει στο παρελθόν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταστρέψουν και άλλα δύο ρωσικά συστήματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για επιχειρήσεις στην Αρκτική: το εξίσου σπάνιο όχημα GAX-3344-20 Aleut και το ερπυστριοφόρο όχημα DT-30. 

Ποιο Είναι Το Tor-M2DT;

Το Tor-M2DT αποτελεί λοιπόν άλλη μία βελτιωμένη έκδοση του Tor-M2DT, το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1986. Όπως προαναφέραμε βέβαια, το Tor-M2DT διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: σχεδιάστηκε ειδικά για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του αρκτικού περιβάλλοντος.

Σκοπεύεται να προστατεύει τις στρατιωτικές βάσεις, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις αποθήκες προμηθειών, τα διοικητικά κέντρα και άλλα σημαντικά ρωσικά στοιχεία βόρειων περιοχών. 

Το σύστημα μπορεί να εμπλακεί με κάθε είδους εναέριες απειλές, όπως για παράδειγμα αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροχήματα, διάφορους πυραύλους και κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας. Μπορεί να καταστρέψει στόχους που δεν μπορούν να καταρρίψουν συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Το Tor-M2DT θεωρείται σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, αφού επιδεικνύει εμβέλεια έως 16 χιλιομέτρων, με τους πυραύλους του να μπορούν να φτάσουν υψόμετρο μέχρι 10 χιλιομέτρων.

GALLERY

κατεστραμμένο Tor-M2DT
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ