Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αναζητά το Talios Pod για τα Rafale- Θα ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ

Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα θα ήθελε να ενισχύσει την ικανότητα του στόλου των Rafale. Σε αυτή τη γραμμή, η χώρα θα ήθελε να αποκτήσει το Talios (Στόχευση Long-range Identification Optronic System) pod. Το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας  δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση . Σύμφωνα με αυτήν, Έλληνες εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τους διαχειριστές της εταιρείας Thales. Ο σκοπός των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται  το σύστημα IRST και το Talios pod για τον στόλο Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας Thales,κ. Elsa Travaillard (Sales Manager),κ. Michel Blanquart (Product Line Manager),κ.Cyril Lavenu (Bid Manager)κ. Samuel Pignet (Rafale Projct Manager) και κ. Αθανάσιο Γεωργιάδη (Key Account Manager & Business Development ManagerDefence and Security), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης, ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας των δυνατοτήτων του συστήματος IRST και του ατρακτιδίου TALIOS για τα αεροσκάφη Rafale», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αυτή συνάντηση και η πρόθεση αγοράς  του ατρακτιδίου TALIOS, χτύπησε συναγερμό στην Τουρκία με τα τουρκικά μέσα να αναφέρονται εκτενώς, ομολογώντας την κυριαρχία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της αντίστοιχης Τουρκικής.  

«Είναι γνωστό ότι τα αεροσκάφη Rafale μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά όπλα στην ελληνική απογραφή. Η Αθήνα πραγματοποιεί εδώ και καιρό μεγάλες επενδύσεις σε στρατιωτικά συστήματα. Μία από τις πιο σημαντικές προμήθειες είναι τα αεροσκάφη Rafale. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ και να εδραιώσει την υπεροχή της στην Περιφέρεια του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας», αναφέρουν.

Targeting Long-range Identification Optronic System (TALIOS)

Το Talios μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στόχευση και αναγνωριστική επιτήρηση. Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να παρέχει ικανότητα εμπλοκής τόσο για εναέριους όσο και για επιφανειακούς στόχους. Η δυνατότητα αυτόνομης στόχευσης του συστήματος, προσφέρει κινούμενα στοιχεία και μπορεί να καθοδηγήσει έξυπνα όπλα. Το Talios προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες σάρωσης για εργασίες επανεκτίμησης.

Το Targeting Long-range Identification Optronic System (TALIOS), είναι ένας προηγμένος αισθητήρας που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει απόκτηση πληροφοριών στόχου και παρακολούθηση στόχων, για την υποστήριξη του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Rafale. 

Το Talios pod που διαθέτει μια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων, έχει σχεδιαστεί από την Thales για να λειτουργεί κατά μήκος του pod στόχευσης Damocles στο αεροσκάφος Rafale.

 Το σύστημα αισθητήρων υψηλής ανάλυσης, είναι σε θέση να σαρώσει μια ευρεία περιοχή για να αναζητήσει στόχους σε λειτουργία αναγνώρισης και στη συνέχεια να μεταβεί σε λειτουργίες απόκτησης και παρακολούθησης στόχων. Είναι σε θέση να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση. 

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI), για να επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση και απόκτηση στόχου. Επιπλέον, το pod υποστηρίζει βαθιά επίθεση με βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αναγνώριση στόχων αέρος-αέρος, υποστήριξη κλειστού αέρα (CAS) και μη παραδοσιακές πληροφορίες, Επιτήρηση και Αναγνώριση (NTISR).

Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Είναι τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και η γαλλική αεροπορία τον έχει παραλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πάει πολύ μακριά, με μεγάλη ταχύτητα και εμπλέκει στόχους σε πολλαπλάσιες αποστάσεις από τους κοινούς πυραύλους. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα Rafale, θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper, αλλά και στη μελλοντική απόκτηση των F-35. Η προσθήκη αυτού του αεροσκάφους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, της παρέχει στρατηγικές δυνατότητες που δεν έχουν ξαναφανεί. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη αυτονομία τους, η οποία φτάνει τα 920 ναυτικά μίλια (1700 km) με πλήρες εσωτερικό καύσιμο (4.750 kg) και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 2000 λίτρων η καθεμία. 

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA, θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ