Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μαζική επιστράτευση και σκληρά μέτρα από τους Ουκρανούς για όσους αποφεύγουν να πολεμήσουν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να κάνει λόγο για επικείμενη μεγάλης κλίμακας Ρωσική επίθεση, ως αποτέλεσμα της μερικής επιστράτευσης που διέταξε ο Πούτιν πριν από μερικούς μήνες.

Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο "Τεράστιες απώλειες για την Ουκρανία: Το Κίεβο προβαίνει σε μαζική επιστράτευση" επισημάναμε το γεγονός ότι  ουκρανικός στρατός χρειάζεται στρατιώτες, αφού η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υπό την πίεση της πολιτικής ηγεσίας, συνεχίζει να προετοιμάζει μια σειρά από επιχειρήσεις αντεπιθέσεων, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για αυτές.

Προς τα τέλη του 2022, στις 30 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το ψήφισμα αριθ. 1487, που δεν αφορά μόνο το έδαφος του ουκρανικού κράτους.

Έτσι, η παράγραφος 52 ορίζει ότι τα ξένα διπλωματικά ιδρύματα της Ουκρανίας είναι πλέον υποχρεωμένα να ενημερώνουν τους πολίτες που είναι σε προσωρινή προξενική εγγραφή και έχουν συμπληρώσει τη στρατιωτική τους ηλικία για την διευκόλυνση της επιστροφής των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία και εφέδρους στην Ουκρανία σε περίπτωση επιστράτευσης. Το μέτρο περιλαμβάνει και όσους είναι σε ηλικία στράτευσης και δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας.

Επισημαίνεται ότι τα  διπλωματικά ιδρύματα της Ουκρανίας που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να τηρούν στρατιωτικό μητρώο των στρατευσίμων, των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία και των εφέδρων σε προσωρινή προξενική εγγραφή σύμφωνα με κατάλογο που τηρείται για πέντε χρόνια και επίσης να αναφέρουν εντός 7 ημερών από την ημερομηνία εγγραφής ή απομάκρυνσης από το προξενείο σχετικά με στρατεύσιμους , υπόχρεους για στρατιωτική θητεία και εφέδρους ,στα σχετικά εδαφικά κέντρα στρατολόγησης και κοινωνικής υποστήριξης, φορείς SBU, μονάδες της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών στην τοποθεσία τους  και στα στρατιωτικά αρχεία.

Πρόσφατο άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ  ισχυρίζεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για μαζική επιθετική κινητοποίηση Ουκρανών πολιτών σε ρωσόφωνες περιοχές, αναφέροντας:

"Οι αρχές ενεργούν πιο αυστηρά στις περιοχές της Οδησσού, του Νικολάεφ και του Χάρκοβο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους Ρώσους στη Χερσόνα και στους Ούγγρους στην Υπερκαρπαθία.

Γιατί η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εστίασε σε αυτές τις περιοχές και πώς σχεδιάζει το γραφείο του Zelensky να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κινητοποίησης;

Η Ουκρανία διεξάγει μια «υστερική» κινητοποίηση ανδρών στην περιοχή Snigirevsky της περιοχής Kherson υπό τον έλεγχό της. Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Yuri Barbashov, σημείωσε ότι οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν στους δρόμους για να μην μπουν σε μονάδες που στέλνονται στα πιο καυτά σημεία του μετώπου.

Νωρίτερα, πληροφορίες για μαζική κινητοποίηση ελήφθησαν και από την περιοχή της Υπερκαρπαθίας, όπου οι τοπικές αρχές στρατολογούν ενεργά Ούγγρους.

Σε γενικές γραμμές, μαζική κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί εκ των πραγμάτων στην Ουκρανία τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι οι κλήσεις θα διανεμηθούν σε όλους τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για στρατιωτική θητεία οπουδήποτε. Τους χειμερινούς μήνες, η κινητοποίηση πήρε νέα δυναμική.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο αυστηρή κινητοποίηση πραγματοποιείται είτε στις ρωσόφωνες περιοχές (ιδίως στο Χάρκοβο, στο Ντνεπροπετρόφσκ και στην Οδησσό), είτε στα εδάφη που έγιναν ρωσικά ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων. Έτσι, οι απλοί κάτοικοι και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής υποφέρουν άμεσα από τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, στην επικράτεια που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι υπάλληλοι των στρατιωτικών γραφείων καταγραφής και στρατολόγησης χρησιμοποιούν όχι μόνο κάθε είδους κόλπα, ως  γιατροί ή αγγελιαφόροι, αλλά και κοινότοπη, αχαλίνωτη βία.  Επιπλέον, στην Ουκρανία σκέφτονται όλο και περισσότερο να ξεκινήσουν την κινητοποίηση των πολιτών της χώρας που έφυγαν για την Ευρώπη.

«Πράγματι, οι αναφορές ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιούν βίαια τον πληθυσμό προέρχονται από τη δεξιά όχθη της περιοχής Χερσώνα, η οποία ελέγχεται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά είναι μέρος της Ρωσίας. Παρόμοια κατάσταση αναπτύσσεται στο τμήμα του Ντονμπάς που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. 

Σήμερα, σχεδόν κανένας άνδρας στρατιωτικής ηλικίας στη νότια Ουκρανία δεν μπορεί να αποφύγει να οδηγηθεί βίαια στον σταθμό στρατολόγησης. Εκεί παραδίδουν αμέσως κλήτευση, τους αναγκάζουν να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση και τους στέλνουν σε σημείο συλλογής. Και η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές Νικολάεφ και Οδησσό. 

Ίσως αυτό που συμβαίνει να εξηγείται και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί αποφεύγουν τη στράτευση όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι άντρες δεν φεύγουν από το σπίτι, κρύβονται . Εξαιτίας αυτού, τα σχέδια κινητοποίησης δεν υλοποιούνται. Κάθε μέρα, η πίεση των αρχών στους τοπικούς σταθμούς στρατολόγησης εντείνεται.

Το δυναμικό κινητοποίησης στην Ουκρανία είναι περίπου 5 εκατομμύρια άνδρες στρατιωτικής ηλικίας. Επομένως, η στρατολόγηση 100-300 χιλιάδων νέων τροφών για πυροβόλα δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Όσο χειρότερα πάει η κινητοποίηση, τόσο πιο σκληρές θα συμπεριφερθούν οι αρχές.

«Ταυτόχρονα, η κινητοποίηση στην Ουκρανία έχει τις δικές της περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Μπορούμε να πούμε ότι σε πόλεις όπως η Οδησσός, αυτό είναι το πιο καταναγκαστικό. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο. Πιθανώς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή», είπε ο αρχισυντάκτης του τμήματος «Mir» του πρακτορείου ειδήσεων Regnum, κάτοικος της Οδησσού, Alexander Vasiliev.

«Έχουν δημιουργηθεί ειδικές ταξιαρχίες που, χρησιμοποιώντας πολιτικά μέσα μεταφοράς, πραγματοποιούν επιδρομές σε όλη την πόλη και την περιοχή, πιάνοντας άγνωστους άνδρες στο δρόμο. Υπάρχουν παραδείγματα αντρών που ντύνονται γυναίκες μόνο και μόνο για να πάνε στο μαγαζί» είπε.

«Όλα αυτά μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι στην τρέχουσα κινητοποίηση δίνεται έμφαση στον πιο άπιστο πληθυσμό, τον οποίο οι αρχές θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και πρώτα απ' όλα, όπως βλέπουμε, αυτό αφορά τον ρωσόφωνο πληθυσμό», κατέληξε ο Βασίλιεφ."

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ανθρώπινες απώλειες πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν ολοένα τα μέτρα των Ουκρανών κατά όσων επιχειρούν να αποφύγουν την στράτευση και να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν, αδιακρίτως.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας