Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν ψήνει συμφωνία με τον Άσαντ κατά των Κούρδων του YPG -Στόχος η μεταφορά Τουρκικών Ειδικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Θράκη

Είναι γνωστό ότι κυοφορείται επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν-Άσαντ  για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους.

Προάγγελο των Τουρκοσυριακών ζυμώσεων αποτέλεσε στις 28 Δεκεμβρίου, η συνάντηση των  Υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας στη Μόσχα , όπου συζήτησαν  τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, ενώ  συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην χώρα  και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία ή τοποθεσία, οι υπουργοί Εξωτερικών της τριάδας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, η οποία θα σηματοδοτήσει άλλο ένα υψηλό επίπεδο συνομιλιών από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 2011, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Άσαντ.

"Η Τουρκία και το Συριακό καθεστώς πραγματοποιούν σταδιακά βήματα", δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο μακροχρόνιων εχθρών ξεπαγώνουν, σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει στη συνέχεια:

"Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην Άγκυρα ότι ο αγώνας της χώρας του κατά της τρομοκρατίας συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Συρίας. «Ως εκ τούτου, το καθεστώς Μπασάρ Άσαντ της Συρίας, θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Προέτρεψε το καθεστώς να πολεμήσει ενάντια στην αυτονομιστική τάση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG.

Μιλώντας για τη διαδικασία εγκαθίδρυσης διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Ερντογάν είπε, «Γίνεται σταδιακή εργασία στον διάλογο με το συριακό καθεστώς».

"Οι στάσεις των μερών θα καθορίσουν πώς θα διαμορφωθεί η διαδικασία διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας", πρόσθεσε.

«Η εύρεση λύσης στη σύγκρουση με την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας μπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας», είπε.

Η επιστροφή των Σύριων θα πρέπει να γίνει «εθελοντικά, με ασφάλεια και με αξιοπρεπή τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή, περίπου 500.000 πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.

Πιο πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί με το Ιράν για τη χαλάρωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ.

«Έχει πλέον επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις εργασίες», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι προστάτες του σχήματος της Αστάνα, όπου εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης διαπραγματεύονται το μέλλον της χώρας.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην τελευταία σημαντική εδαφική τους βάση στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντιπάλους του σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν"

Που το πάει ο Ερντογάν;

Οι Τούρκοι καίγονται για την  μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, παρόμοιο με εκείνο που ήδη υφίσταται στο Βόρειο Ιράκ, για τον επαναπατρισμό χιλιάδων Σύριων μεταναστών που ζουν στην Τουρκία, αλλά και την αποδέσμευσή τους από το Συριακό μέτωπο, προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων τους τα επιθετικά σχέδια σε βάρος της Ελλάδας.

Ειδικότερα επιδιώκουν να στρέψουν τον Άσαντ κατά των Κούρδων του YPG, βγάζοντα "αυτός το φίδι από την τρύπα", αφού ο Ερντογάν συνάντησε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να μην του επιτρέψουν νέα στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των Συμμάχων τους Κούρδων, στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών  του ISIS.

Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος, φοβούμενος κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δεν πραγματοποίησε την  νέα στρατιωτική επιχείρηση του κατά των Κούρδων του YPG στη Συρία,  στράφηκε στη Ρωσία, υποσχόμενος να τα βρεί με το καθεστώς 'Ασαντ αν αυτό στρεφόταν κατά των Κούρδων.

Επίσης ο  Ερντογάν επιδιώκει με τον επαναπατρισμό 500.000 Σύριων μεταναστών που ζούν στην Τουρκία, αφενός την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού στη Βόρεια Συρία, εγκαθιστώντας στην Buffer zone  Σύριους μετανάστες μη κουρδικής καταγωγής και αφετέρου να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα στην χώρα του, που επιθυμεί να φύγουν από την χώρα Σύριοι μετανάστες, προσβλέποντας στον προσπορισμό ψήφων, ενόψει των εκλογών.

Από την πλευρά της η Ρωσία έβαλε στο παιχνίδι και τον στρατηγικό της πλέον σύμμαχο το Ιράν, το οποίο έχει ενεργότατη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, βοηθώντας τον Άσαντ με  δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης IRGC  και της Χεσμπολάχ του Λιβάνου, να επικρατήσει έναντι των αντιπάλων του.

Κατά συνέπεια για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Άσαντ-Ερντογάν, θα πρέπει να υπάρξει προγενέστερη αποδοχή των όρων αυτής από Ρωσία και Ιράν, όλοι εχθροί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ.

Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά

Είναι γεγονός ότι δεν αναμένουμε να γίνουν θαύματα το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ακόμη και αν ο Άσαντ στραφεί κατά των Κούρδων του YPG οι οποίοι έχουν την στήριξη των ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει να τους καταστείλει με στρατιωτικά μέσα.

Εδώ δεν μπόρεσε η Τουρκία κάνοντας εδώ και χρόνια διαδοχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα το καταφέρει ο υποδεέστερος σε μαχητική ισχύ στρατός του Άσαντ;

Η μόνη περίπτωση, αν και συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί, θα είναι να γίνει από κοινού μια στρατιωτική επιχείρηση μεταξύ Συριακού καθεστώτος και Ιρανικών του δυνάμεων , με τις τουρκικές δυνάμεις σε ρόλο αποκοπής οδών διαφυγής των Κούρδων του YPG.

Ωστόσο θεωρούμε σχεδόν βέβαιο  λόγω των επικείμενων τουρκικών εκλογών, ότι  ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον Άσαντ.

Στην εξίσωση μπαίνουν και τα Ελληνοτουρκικά, αφού αν τα βρουν Άσαντ-Ερντογάν,  θα έχει ως συνέπεια την ελάφρυνση των Τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα με την Συρία, την αποδέσμευση Σχηματισμών τουρκικών Ειδικών δυνάμεων και την μετακίνησή τους στα Μικρασιαστικά παράλια προς ενίσχυση της Στρατιάς Αιγαίου, γεγονός που συνάδει απόλυτα με τις φραστικές απειλές του Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας και του κλίματος έντασης που συντηρείται από τους Τούρκους με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις υπερπτήσεις στα νησιά μας στο Αιγαίο. 

Σχηματισμοί των Ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ , Bordo Berelli, κλιμάκια της ΜΙΤ, Ειδικές Δυνάμεις των Χερσαίων Δυνάμεων της  Τουρκίας(1ηΤΑΞΚΔ-2η ΤΑΞΚΔ), Μονάδες Ταξιαρχιών Καταδρομών και της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της 4ης Στρατιάς Αιγαίου στα πλαίσια rotation, καθώς και Μονάδες  Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Σχηματισμών  τόσο του 4ου Σώματος Στρατού, όσο και της 1ης Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης στα πλαίσια rotation, που βρίσκονται στην περιοχή των τουρκικών συνόρων με την Συρία και το Ιράκ, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας Ερντογάν-Άσαντ θα  μπορούν να αποδεσμευθούν και να μεταφερθούν σε Ανατολική Θράκη και Μικρασιαστικά παράλια.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη για την υλοποίηση των σχεδίων του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, η περίοδος μεταξύ της 1ης και 2ης εκλογικής αναμέτρησης στην χώρα μας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...