Ένοπλες Συρράξεις

Πολεμικές προετοιμασίες στην Αρκτική: Οι ΗΠΑ στέλνουν για πρώτη φορά μαχητικά F-35 στη Γροιλανδία – Σε συναγερμό Ρωσία – Κίνα

Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,   έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να αλλάξουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους στην περιοχή της Αρκτικής. Για αυτό η Ουάσιγκτον εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Αμερικανικά F-35 Lightning II stealth αναπτύχθηκαν στη βορειότερη στρατιωτική βάση τους, στο Thule στη Γροιλανδία. Αυτά τα τρομερά μαχητικά stealth, συμμετείχαν σε άσκηση δύο εβδομάδων της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Ίσως αξίζει να τονιστεί ότι η αεροπορική βάση Thule, που βρίσκεται μόλις 750 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, παίζει πιο σημαντικό στρατηγικό ρόλο ενάντια σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι και οι δύο χώρες, επεκτείνουν σταθερά την περιφερειακή τους παρουσία και αποτελούν τεράστιο στρατιωτικό κίνδυνο για τη Δύση.

Η USAF φαίνεται να έχει οραματιστεί έναν μεγαλύτερο και πιο επεκτατικό ρόλο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ειδικά στο βορρά. Την άνοιξη του 2022, η Πολεμική Αεροπορική Βάση Eielson στην Αλάσκα ολοκλήρωσε την ανασυγκρότηση δύο μοιρών μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II. Η AFB διαθέτει τώρα 54 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Περίπου 225 Αμερικανοί και Καναδοί στρατιώτες συμμετείχαν στην Επιχείρηση Noble Defender 23-2.1, μια κοινή άσκηση NORAD που περιλαμβάνει τη Βασιλική Καναδική Αεροπορία, ή RCAF, σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρόλο που οι ασκήσεις NORAD είναι ρουτίνα για τις αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, η παρουσία αμερικανικών μαχητικών F-35 στο Thule είναι σημαντική. Η σημασία αυτής της στρατηγικής βάσης βρίσκεται στην ιστορία της. Το Thule AFB κατασκευάστηκε κρυφά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φυλάκιο, για να εξαπολύσει πιθανά πυρηνικά πλήγματα κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας στην περιοχή και τις συνεχείς προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την παρουσία της, η Thule θα μπορούσε να δει μια ισχυρή επανασύσταση λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς της στον Αρκτικό Κύκλο. Η παρουσία των F-35, είναι πιθανότατα μόνο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης, να είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Καναδάς και η Δανία (υπεύθυνοι για τη Γροιλανδία), έχουν επιλέξει να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35A για τους μελλοντικούς στόλους τους και θέλουν να αναπτύξουν αυτά τα αεροσκάφη, σε μέρη στον Άπω Βορρά προσωρινά. Αυτό σημαίνει ότι, τα F-35 θα κυριαρχούν στην περιοχή στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στη Ρωσία και την Κίνα στον Ειρηνικό

Τον περασμένο μήνα, μια παρτίδα δορυφορικών φωτογραφιών  αποκάλυψε ότι η Ρωσία επεκτείνει συνεχώς τις στρατιωτικές της βάσεις.

Την τελευταία δεκαετία, η κλιματική αλλαγή και οι παγετώνες που λιώνουν άνοιξαν νεότερους δρόμους για εξερεύνηση των πόρων της περιοχής. Αυτό, με τη σειρά του, έχει μετατρέψει την Αρκτική σε μια νέα ζώνη γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη Ρωσία να κατηγορεί τη Δύση ότι, απειλεί τη θέση της στην Αρκτική.

Η Ρωσία φέρεται να επανενεργοποίησε αρκετές αεροπορικές βάσεις της Σοβιετικής εποχής στην Αρκτική και να κατασκευάσει νέες. Διαθέτει πολλά λιμάνια και αεροδρόμια στην περιοχή, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης.

Κατά συνέπεια, η Δύση αύξησε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να αντισταθμίσει τη ρωσική στρατιωτικοποίηση της περιοχής, η οποία έχει πιάσει ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενώ η Ρωσία θέτει ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ στην περιοχή, ένας άλλος αντίπαλος κάνει επίσης βήματα προόδου. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι, οι επεκτεινόμενες κινεζικές δραστηριότητες στην Αρκτική μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο εξέχουσα στρατιωτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποβρυχίων για να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά πυρηνικά χτυπήματα. Αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η Κίνα και η Ρωσία αποφασίσουν να συνεργαστούν στην περιοχή.

Ο Αρκτικός Ωκεανός περιβάλλεται από έξι χώρες, όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία. Ωστόσο, το πλησιέστερο ενδιαφερόμενο μέρος της Αρκτικής, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αυξήσει σημαντικά την πρόβλεψη για να αποτρέψει τη Ρωσία από την καταπάτηση της Αρκτικής.

Το 2020, η USAF δημοσίευσε την Αρκτική Στρατηγική της. Σύμφωνα με το έγγραφο, η στρατηγική της USAF στην Αρκτική θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: επαγρύπνηση, προβολή ισχύος, συνεργασία και προετοιμασία.

Για να ενισχύσουν τους διπλωματικούς δεσμούς καθώς η Κίνα και η Ρωσία επεκτείνουν την παρουσία τους στις πλωτές οδούς που είναι διαθέσιμες λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους ότι, θα δημιουργήσουν τη θέση του γενικού πρεσβευτή της Αρκτικής.

Για να είναι πιο προετοιμασμένοι για την απειλή που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν  αυξήσει  τη στρατιωτική συνεργασία και τις ασκήσεις τους στην Αρκτική.

Η πρόσφατη ανάπτυξη και οι ασκήσεις NORAD στο Thule, έχουν πολύ πιο νόημα όταν ληφθούν υπόψη παράλληλα με αυτούς τους στόχους και την επείγουσα ανάγκη, να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση από τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...