Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός ειδικός: Η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να ανακάμψει στο Μπαχμούτ

Αν και είναι άγνωστο εάν η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Μπαχμούτ στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα για να ανακάμψουν από τη σκληρή μάχη εάν καταλάβουν τελικά την πόλη που μάχεται εδώ και καιρό, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μια πολύμηνη προσπάθεια για την κατάληψη του Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντόνιετσκ της Ουκρανίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες στη μάχη. Επιπλέον, η πόλη έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, σύμφωνα με την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν στην πραγματικότητα» το Μπαχμούτ στις μάχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νταν Σόλερ, πρώην συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε στο Newsweek ότι εξακολουθεί να είναι ένα «ανοιχτό ερώτημα» εάν η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίσει το Μπαχμούτ.

«Η Ουκρανία φαίνεται να υπερασπίζεται γενναία το Μπαχμούτ για να αποτρέψει την παραχώρηση περισσότερων εδαφών στη Ρωσία και επίσης για να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα», είπε ο Σόλερ. «Ωστόσο, και οι δύο πλευρές υπέστησαν σοβαρές απώλειες τον τελευταίο μήνα».

Εάν η Ρωσία κατακτήσει το Μπαχμούτ, θα ήταν λογικό γεωγραφικά να συνεχίσει να επιτίθεται προς τις πόλεις του Ντονιέτσκ, Σλαβιάνσκ ή Κραματόρσκ, «αλλά φαίνεται απίθανο οι Ρώσοι να έχουν την επιχειρησιακή δύναμη στο άμεσο μέλλον μετά από μια τέτοια αιματηρή μάχη μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ τον χειμώνα», είπε ο Σόλερ. «Πιθανότατα, οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν κορυφωθεί επιχειρησιακά μετά τη μάχη του Μπαχμούτ και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες πριν μπορέσουν να συνεχίσουν αποτελεσματικά την επίθεση», πρόσθεσε.

Ενώ το Μπαχμούτ παραμένει πέρα από τον έλεγχο της Ρωσίας, έχει ισχυριστεί ότι κάνει οριακά κέρδη στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Ιανουάριο, η Ρωσία διεκδίκησε τον έλεγχο της πόλης εξόρυξης αλατιού Σολεντάρ, μόλις λίγα μίλια από το Μπαχμούτ. Η Ουκρανία αναγνώρισε αργότερα μέσα στον μήνα ότι οι δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από το Σολεντάρ. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει τον έλεγχο της Κλεστσέεβκα, έναν οικισμό νότια του Μπαχμούτ, επίσης τον Ιανουάριο. Και την Τρίτη, η Ρωσία είπε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το χωριό Μπλαχοντάτνοε περίπου τρία μίλια από το Μπαχμούτ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ουίλιαμ Ρένο (William Reno), καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών στο Northwestern University, είπε ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση της μάχης για το Μπαχμούτ. Είπε στο Newsweek ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, «υπάρχει η αίσθηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποδίδουν πιο επιδέξια από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά ότι υπάρχει περισσότερη και μεγαλύτερη ποικιλία ρωσικών δυνάμεων», όπως μισθοφόροι της Ρωσικής ομάδας Wagner και μηχανοκίνητο πεζικό.

Ο Ρένο συνέκρινε τον ρωσικό στρατό με θρυμματιστή, λέγοντας ότι είναι «ακατέργαστος και βασικός όσον αφορά την εκπαίδευση και την οργάνωση, αλλά μασάει τους αντιπάλους του». «Ακόμα κι έτσι, ο αργός ρυθμός της ρωσικής προόδου σε αυτόν τον τομέα της γραμμής επαφής πρέπει να έχει βαρύ τίμημα», είπε ο Ρένο. «Αλλά η Ρωσία δεν θα ξεμείνει από ανθρώπινο δυναμικό όπως το περασμένο φθινόπωρο όταν υποχώρησε από την περιοχή του Χάρκοβο», μια άλλη περιοχή στα ανατολικά όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια αντεπίθεση πέρυσι.

«Αν και είμαι επιφυλακτικός με τις προβλέψεις, κάποιος μπορεί να σκεφτεί το Μπαχμούτ ως το τέλος μιας φάσης σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Ρένο. «Η Ουκρανία θέλει να προχωρήσει στην ποιότητα παρά στην ποσότητα, αφήνοντας τους Ρώσους να μετρούν τα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού, τα ποσοστά αντικατάστασης για κάννες πυροβολικού κ.λπ. Οι δυτικοί υποστηρικτές θέλουν να εξαντλήσουν τον θρυμματιστή και να τον πολεμήσουν περισσότερο με όρους επιλογής της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες, η Ουκρανία πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει εδάφη. Αλλά θα έχει κινδύνους, καθώς ο ρωσικός στρατός είναι μεγαλύτερος και ορισμένες από τις δυνάμεις της, αν και όχι όλες, είναι «καλύτερα εκπαιδευμένες», είπε ο Ρένο.

«Η Ουκρανία ανασυνθέτει μονάδες και ετοιμάζεται να πολεμήσει, παρόλο που η μάχη για το Μπαχμούτ απομακρύνει ανθρώπους και πόρους από αυτή την προσπάθεια», είπε. «Αυτό μπορεί να είναι μέρος του διακυβεύματος της Ρωσίας στον αγώνα για τον Μπαχμούτ, επίσης. Εν ολίγοις, το ίδιο το Μπαχμούτ δεν είναι σημαντικό ως μέρος, αλλά για να προμηνύει αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ