Ένοπλες Συρράξεις

Σύμπλευση Τουρκίας-Ιράν στη Συρία με "πατρόνο" τον Πούτιν-Σφυροκόπημα τουρκικής βάσης στο Β.Ιράκ

Το γεγονός της παροχής Ιρανικών drone στην Ρωσία, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον Πούτιν τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στην καταστροφή ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Αυτό συνετέλεσε στην εγκαινίαση Στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας -Τεχεράνης, με επακόλουθο την πώληση 24 Ρωσικών μαχητικών Su-35 σε πρώτη φάση στο Ιράν.

Ιράν και Ρωσία είναι γνωστό ότι συνεργάζονται στη Συρία, αποτελώντας στήριγμα του καθεστώτος Άσαντ, ενώ στην τελευταία συνάντηση των δύο χωρών μαζί με την Τουρκία στην Αστάνα, ελήφθη  απόφαση για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Άσαντ.

Στο παραπάνω αναφέρεται άρθρο Τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί με το Ιράν για τη χαλάρωση της έντασης  των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη.

«Έχει πλέον επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις εργασίες», είπε ο Λαβρόφ. Πρόσφατα έγινε λόγος για συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπασάρ Άσαντ της Συρίας, με τη Ρωσία να έχει μεσολαβήσει στη σύνοδο κορυφής.

«Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο της Συρίας και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών γενικότερα», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι προστάτες του σχήματος της Αστάνα, όπου εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης διαπραγματεύονται το μέλλον της χώρας.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία ή τοποθεσία, οι υπουργοί Εξωτερικών της τριάδας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, η οποία θα σηματοδοτήσει άλλο ένα υψηλό επίπεδο συνομιλιών από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 2011.

Στις 28 Δεκεμβρίου, οι Υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην τελευταία σημαντική εδαφική τους βάση στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντιπάλους του σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν."

Ωστόσο η πραγματικότητα για τους Τούρκους δεν είναι ρόδινη, αφού στην Βόρεια Συρία υπάρχει έντονο το Κουρδικό στοιχείο και οι μαχητές του YPG, συμμάχων των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS.

Βομβαρδίζεται με ρουκέτες Τουρκική στρατιωτική βάση στο Β. Ιράκ

Εξίσου προβληματική είναι για τους Τούρκους η κατάσταση στο Β.Ιράκ, όπου τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το πρωί της Τετάρτης στη στρατιωτική βάση Ζιλκάν, όπου βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις κοντά στην Μπασίκα στην επαρχία Νινευή, όπως πρώτο ανέφερε το Πενταπόσταγμα.

Η Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Περιφέρειας Κουρδιστάν ανέφερε σήμερα ότι η επίθεση έγινε νωρίς το πρωί στις 7:45 π.μ.

"Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους πύραυλους έπεσαν μέσα στη βάση και οι υπόλοιποι έπεσαν στην  ευρύτερη περιοχή της στρατιωτικής βάσης. Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα", ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Facebook η Αντιτρομοκρατική Μονάδα.

Η αμφιλεγόμενη στρατιωτική βάση έχει γίνει στόχος πολλαπλών επιθέσεων με ρουκέτες και drone τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων εντός του ιρακινού εδάφους έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων , προκαλώντας έντονη κριτική από τις ιρακινές αρχές.

Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι αν και κυοφορείται η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Άσαντ τίποτε ακόμη δεν έχει γίνει στην πράξη και οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο προετοιμασίας συνάντησης  Ερντογάν-Άσαντ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει με τον τρόπο αυτό να διώξει από την Τουρκία Σύριους μετανάστες επαναπατρίζοντας τους στη χώρα τους, κάτι που επιθυμεί διακαώς η τουρκική κοινή γνώμη, η οποία αναμένεται να τον επιβραβεύσει στην κάλπη για αυτή την ενέργεια.

Στην εξίσωση μπαίνουν και τα Ελληνοτουρκικά, αφού μέχρι να τα βρουν Άσαντ-Ερντογάν, δεν αναμένουμε τουρκικές στρατιωτικές Μονάδες να απομακρυνθούν από τα σύνορα με τη Συρία, προκειμένου να ενισχύσουν δυνάμεις της Στρατιάς Αιγαίου στη Σμύρνη, ή της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ