Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων: Γαλλο- Ιταλικά συστήματα αεράμυνας «Mamba» στην Ουκρανία- Με ποιο όπλο θα χτυπήσουν οι Ρώσοι τους PATRIOT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους συμμάχους να χτίσουν βιαστικά για την Ουκρανία ένα συνονθύλευμα δίκτυο αεράμυνας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό συμβατό με το ΝΑΤΟ- μερικοί υπερσύγχρονοι, άλλοι παλαιότεροι- για την προστασία στρατηγικών στόχων από ρωσικά πλήγματα.

Η  Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών για την προμήθεια ενός συστήματος αεράμυνας SAMP/T στην Ουκρανία, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές την Πέμπτη (26 Ιανουαρίου), αν και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα ληφθεί η τελική απόφαση.

 Είναι γνωστό ότι, το Κίεβο εξασφάλισε τις δεσμεύσεις της Δύσης για δεκάδες σύγχρονα τανκς στο πεδίο της μάχης για να προσπαθήσει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή.

Ζήτησε επίσης από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα συστήματα αεράμυνας και συγκεκριμένα ζήτησε το SAMP/T, γνωστό ως Mamba, τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκόρνου θα ταξιδέψει στην Ιταλία  για να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Κροσέτο, με τις δύο πλευρές να θέλουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες SAMP/T.

«Το ολοκληρώνουμε με τους Ιταλούς. Δεν είναι πολύ μακριά», είπε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Το σύστημα, (μια κοινή γαλλο-ιταλική κοινοπραξία) μπορεί να παρακολουθεί δεκάδες στόχους και να αναχαιτίζει 10 ταυτόχρονα και είναι το μόνο ευρωπαϊκό σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους.

«Λήφθηκε μια πολιτική απόφαση. Τώρα απλώς ολοκληρώνει τις τεχνικές λεπτομέρειες γιατί είναι ένα περίπλοκο σύστημα», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η προσδοκία ήταν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι θα ανακοινώσουν την απόφαση επίσημα.

Το Παρίσι έχει προμηθεύσει στο παρελθόν αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral στην Ουκρανία και αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Crotale, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πυραύλων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία πρόκειται να παραδώσουν τρία συστήματα Patriot στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Tactical Missiles Corporation, Μπόρις Ομπνόσοφ, ανέφερε ότι ο  ρωσικός πύραυλος κατά της ακτινοβολίας Kh-31PD μπορεί να νικήσει το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot.

Ο πύραυλος Kh-31PD πετά με υψηλή ταχύτητα πάνω από 3 Mach, με πάνω από 1.000 μέτρα το δευτερόλεπτο για να χτυπήσει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού. Ήταν απαραίτητο να σχεδιαστεί για να φτάσει σε ένα τεχνολογικά νέο επίπεδο, να οργανωθεί η παραγωγή του και να αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στους στόχους του. «Αυτό το όπλο μπορεί να κερδίσει μάχες  με το σύστημα Patriot», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Οι Patriot φέρεται να είναι οπλισμένοι με ένα μείγμα ενεργών πυραύλων PAC-3 hit-to-kill για αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές μόνο 30-60 χιλιομέτρων, και ημιενεργούς πυραύλους κεφαλής θραυσματοποίησης PAC-2 για την αντιμετώπιση απειλών αεροσκαφών με αυτονομία έως και 160 χιλιόμετρα.

Από την άλλη πλευρά, το Kh-31PD, το οποίο μπήκε σε μαζική παραγωγή το 2012, έχει μέγιστη εμβέλεια εμπλοκής έως και 250 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με έναν παθητικό ανιχνευτή που διαθέτει μια μοναδική κεραία που αποτελείται από μια διάταξη συμβολόμετρου επτά σπειροειδών κεραιών τοποθετημένων σε μια κατευθυνόμενη πλατφόρμα. Ο αναζητητής μπορεί να ανιχνεύσει, να εντοπίσει και να κλειδώσει σε μια σειρά τύπων ραντάρ. Η καθοδήγηση του πυραύλου υποβοηθείται επίσης από ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Kh-31PD, το οποίο είναι οπλισμένο με κεφαλή 110 κιλών, μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε από τα τακτικά μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας, από το Mig-29 έως το Su-34, το Su-35 και το Mig-31.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη υποσχεθεί να «γκρεμίσει» το σύστημα Patriot μόλις παραδοθεί στην Ουκρανία. «Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το Kh-31PD για να εξολοθρεύσει τις ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες με μεγάλη επιτυχία, από την έναρξη της ειδικής του επιχείρησης εκεί πριν από σχεδόν ένα χρόνο», αναφέρει το ξένο μέσο ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ