Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία προειδοποιεί: “Καθαρή πρόκληση”- Θα καταστρέψουμε τα M1 Abrams αν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν την Ουκρανία

Δυτικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα τη μεταφορά των αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο, εν μέσω εκκλήσεων για άρματα μάχης αιχμής της Δύσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη στείλει μια αυστηρή προειδοποίηση για κάθε τέτοιο τυχοδιωκτισμό.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, προειδοποίησε στις 24 Ιανουαρίου ότι η μεταφορά των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, θα θεωρηθεί ως άλλη μια «κατάφωρη πρόκληση» κατά της Ρωσίας και ότι ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει τον εξοπλισμό.

Η προειδοποίηση του Ανατόλι Αντόνοφ, ήρθε ως απάντηση σε δημοσιεύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι, ο Λευκός Οίκος πλησιάζει περισσότερο στην απόφαση να στείλει τα άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι έως και 50 άρματα μάχης Abrams, θα μπορούσαν να παραδοθούν στο Κίεβο.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Επιπλέον, η γερμανική δημοσίευση Der Spiegel ανέφερε επίσης στις 24 Ιανουαρίου ότι, η χώρα αποφάσισε επιτέλους να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της χώρας. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι, η χώρα αγόραζε χρόνο και βασίζει την απόφασή της στην απόφαση της Ουάσιγκτον για τα Abrams.

Επιπλέον, αυτές οι εικασίες είναι σημαντικές καθώς έρχονται λίγες μέρες αφότου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απέτυχαν να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, στη συνάντηση της αεροπορικής βάσης Ραμνστάιν, να ανακοινώσουν την παράδοση των αντίστοιχων αρμάτων μάχης για την Ουκρανία.

Για αρκετές εβδομάδες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούσαν  αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και τα γερμανικά Leopard 2 Main Battle (MBTs), για να ξεκινήσουν μια χερσαία επίθεση εναντίον των Ρώσων.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε να ανακοινώνει την παράδοση των πιο προηγμένων MBT στο Κίεβο, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, εξελιγμένα τεθωρακισμένα οχήματα όπως το Bradley και το Stryker, έχουν συμπεριληφθεί στα στρατιωτικά πακέτα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν τονίσει ότι τα άρματα μάχης Abrams, θα μπορούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, εάν τα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ.

Εξάλλου, ακόμη και αν τα τανκς παραδοθούν στην Ουκρανία, οι γραμμές ανεφοδιασμού για  συγκεκριμένα καύσιμα, η τακτική συντήρηση, τα ανταλλακτικά, η μεταφορά και η εκπαίδευση θα μπορούσαν να διακοπούν από τους Ρώσους στη μάχη.

Μέχρι στιγμής, αυτοί οι λόγοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί η παρακράτηση των αρμάτων μάχης Abrams από την Ουκρανία. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αμβλύνει την πιθανότητα να ξεπεράσει  τις πολιτικές της αναστολές και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ρώσους, ακόμη και με τίμημα την πρόκληση.

Το Abrams θα μπορούσε τελικά να κατευθυνθεί στην Ουκρανία

Επί του παρόντος, η αβεβαιότητα περιβάλλει ποιες ακριβώς παραλλαγές ή δευτερεύουσες παραλλαγές M1 Abrams, μπορεί να προορίζονται για την Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα στείλουν τις προηγούμενες παραλλαγές M1A1 ή M1A2.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στην Πολωνία τον περασμένο μήνα, ζητώντας να αγοράσουν τουλάχιστον 116 άρματα μάχης Abrams πάνω από τα άρματα μάχης Abram, που παραγγέλθηκαν το 2020. Η πολωνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να διαθέσει μερικά άρματα μάχης για την Ουκρανία εάν χρειαστεί.

Το άρμα Abrams είναι εξοπλισμένο με προηγμένη σύνθετη θωράκιση, η οποία προσφέρει αποτελεσματική άμυνα έναντι εχθρικών πυρών και IED. Για την προστασία του πληρώματος από την πιθανότητα έκρηξης των πυρομαχικών της δεξαμενής σε περίπτωση καταστροφής της δεξαμενής, τα καύσιμα και τα πυρομαχικά αποθηκεύονται σε ξεχωριστά διαμερίσματα.

Το Abrams είναι εξοπλισμένο με έναν ενσωματωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή ελέγχου πυρός, που επιτρέπει στον πυροβολητή να εμπλέκεται με στόχους απλώς «σημαδεύοντας και πυροβολώντας». Το Abrams μπορεί να επιτεθεί σε στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, μέρα ή νύχτα, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες, χάρη σε αυτή την ικανότητα και ένα ισχυρό πακέτο αισθητήρων.

Αυτά τα άρματα μάχης διαθέτουν κύρια πυροβόλα όπλα 120 χιλιοστών, αν και έχουν διαφορετική θωράκιση, αισθητήρα, επικοινωνίες και άλλες ρυθμίσεις εξοπλισμού. Υπάρχουν χιλιάδες άρματα μάχης Μ1 σε αποθήκευση με τον αμερικανικό στρατό.

Εκτός από τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard-2 και τα αμερικανικά Abrams, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε επίσης να στείλει τα υπερσύγχρονα Challenger MBT του στην Ουκρανία. Αν και μπορεί να μην είναι απόλυτα «η αλλαγή του παιχνιδιού», ακόμη και ένας μικρός αριθμός από αυτά τα τανκς και άλλα όπλα θα μπορούσε να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις στις επερχόμενες επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ