Ένοπλες Συρράξεις

Σχέδιο ΗΠΑ-Ουκρανίας για επίθεση στην Κριμαία- Τρία σημεία της στρατηγικής

Σύμφωνα με ανοιχτές αμερικανικές πηγές, ο Μπάιντεν άρχισε να παραδέχεται ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί  επιπλέον ενίσχυση  για να πλήξει  την χερσόνησο της Κριμαίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται τώρα μια από τις «πιο τολμηρές κινήσεις» της, δηλαδή να προμηθεύσει με κατάλληλα οπλικά συστήματα και μέσα την Ουκρανία, έτσι ώστε η τελευταία να επιτεθεί κατά των Ρωσικών δυνάμεων της Κριμαίας, με σκοποό την ανακατάληψή της από το 2014.

Για τι είδους όπλα θα χρησιμοποιηθούν  και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, αναφέρεται άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Μιλήσαμε με έναν ειδικό της Ένωσης Στρατιωτικών Πολιτικών Επιστημόνων, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov, έφεδρο συνταγματάρχη Andrey Koshkin .

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η εμφάνιση  επιπρόσθετων όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει να προσφέρει στο Κίεβο καλύτερη θέση σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι το Κίεβο θα τα θέσει αμέσως σε δράση για να επιτεθεί  στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία προσπαθεί να αποκτήσει  όπλα που θα αύξαναν λόγω  βεληνεκούς τη δυνατότητα προσβολής Ρωσικών στόχων σε βάθος», λέει ο Andriy Koshkin και, φυσικά, μιλούν συνεχώς για τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώρισαν τη χερσόνησο ως ρωσική και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Ο ειδικός εφιστά την προσοχή σε κάποια επιθετική ρητορική που έχει εμφανιστεί.

Ο ίδιος 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ άρχισε ξαφνικά να μιλά για το γεγονός ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να γίνει γρήγορα αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, αν και πριν από αυτό διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει ουδέτερο καθεστώς.

Τώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλά για το ενδεχόμενο χτυπήματος στο έδαφος της Κριμαίας.

Βλέπουμε ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές.

Αυτό οφείλεται στην έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη γραμμή επαφής, με την  κατάληψη του Soledar και την  κίνηση προς το Kramatorsk και το Slavyansk.

Αυτό κάνει τους δυτικούς επιμελητές να κατανοήσουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σήμερα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις μάχιμες αποστολές τους.

Γι' αυτό τώρα μιλούν για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων και για το τι πρόκειται να κάνουν στο  Ramstein (Διεθνής διάσκεψη προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου, όπου οι ενεργοί σύμμαχοι του Κιέβου θα πείσουν τους υπόλοιπους να αυξήσουν την προμήθεια σύγχρονων όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ουκρανία). 

Σύμφωνα με τον έφεδρο Συνταγματάρχη Andrei Koshkin, όλα αυτά οφείλονται στους φόβους της Δύσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την κατάσταση και  το ουκρανικό μέτωπο θα καταρρεύσει.

Ως εκ τούτου και η σκληρή ρητορική τους, και εστίαση σε νέες παραδόσεις.

Ναι, καταλαβαίνουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, όλα αυτά τα βαριά τανκς, και Challengers, και Leopards και Leclercs, θα έρθουν στην Ουκρανία, ενώ  πυρομαχικά 155 χιλιοστών θα προμηθεύονται αμέσως.

Τώρα ο Scholz λέει ότι η Γερμανία θα επιτρέψει την προμήθεια Leopards εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Ουκρανία τα κύρια μάχιμα άρματα μάχης Abrams 60 τόνων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη σειρά της, δεν σχεδιάζει ακόμη να στείλει τον Abrams της στην Ουκρανία. Η λέξη κλειδί εδώ είναι "ακόμα". Οι Αμερικανοί δεν φοβούνται την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σκέφτονται τα προβλήματα με τα logistics, καθώς και τη συντήρηση των «βαρέων»  αρμάτων τους.

«Γνωρίζουν καλά ότι θα χάσουν την φήμη τους  τα «Άμπραμ» τους , τα οποία κάηκαν από τους Άραβες στη Μέση Ανατολή και θα κάψουμε και εμείς. Το «Abrams» είναι ένα πανάκριβο, βαρύ, αδέξιο, «λαίμαργο» τανκ. Θα είναι πολύ αναποτελεσματικό σε σύγκριση με το ρωσικό άρμα μάχης T-90M Proryv.

Όταν ο Μπάιντεν είπε ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί  επιπλέον δύναμη για να χτυπήσει τη χερσόνησο, θα μπορούσε επίσης να αναφερόταν στη μεταφορά πυραύλων για το HIMARS MLRS στην Ουκρανία με βεληνεκές 165 χιλιομέτρων. Αυτό θα επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν τα βαθιά μας μετόπισθεν.

Εμείας από την πλευρά μας έχουμε όλους τους πόρους και τις ευκαιρίες για μια επαρκή ανταπόκριση. Το χτύπη-μα, πιστέψτε με, θα είναι πολύ χειροπιαστό, ενώ είμαστε περισσότερο σε ένα είδος κατάστασης αναμονής.

Αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά την ένταση των χτυπημάτων κατά κρίσιμων υποδομών και «σημείων» ελέγχου «κέντρων αποφάσεων». Η απάντηση θα είναι η  κατάλληλη."

Οι λόγοι της επίθεσης στην Κριμαία  και ποια θα είναι και γιατί τα αποτελέσματα της;

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η εκτίμησή μας είναι ότι οι λόγοι για τους οποίους ΗΠΑ-Ουκρανία επιθυμούν να επιτεθούν στην Κριμαία, είναι οι εξής:

1. Είναι πρωταρχικής σημασίας η "ελάφρυνση του μετώπου στο Ντονμπάς,  μετά την κατάληψη από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις του Soledar και την  κίνηση τους προς το Kramatorsk και το Slavyansk.

Κοινώς αντιλαμβάνονται Ουάσιγκτον και Κίεβο ότι ο αγώνας στην Ανατολική Ουκρανία δεν πρόκειται να έχει αίσια έκβαση αφού η Ρωσία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της εκεί.

Συνεπώς αντί να ρίξουν τον όγκο των εφεδρικών τους δυνάμεων σε μια απελπισμένη και καταδικασμένη μάχη, είναι προτιμότερο να τον κατευθύνουν προς την Κριμαία, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι μεγαλύτερες.

2. Για λόγους ηθικού του Ουκρανικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας  στο εσωτερικό αλλά και για τις σύμμαχες χώρες, είναι δέον όπως μετά την κατάληψη του Χερσώνα επιχειρηθεί  και η κατάληψη της Κριμαίας, η οποία εφόσον ευοδωθεί θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την έκβαση του πολέμου.

3. Τέλος επιθυμούν να προλάβουν μια νέα Ρωσική επίθεση είτε προς Σούμι-Χάρκοβο, είτε προς Κίεβο, από τους Ρώσους, αφαιρώντας έτσι την προτοβουλία των κινήσεων από αυτούς.

Ωστόσο επειδή οι Ρώσοι έχουν αντιληφθεί ότι ουσιαστικά η Κριμαία είναι η μόνη περιοχή όπου μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να εκδηλώσει επιθετική ενέργεια μείζονος κλίμακας, έχουν προβεί στην δημιουργία διαδοχικών γραμμών αμύνης με μόνιμα και ημιμόνιμα έργα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κωλύσει η  χερσαία επίθεση των Ουκρανών από την κατεύθυνση του Χερσώνα.

Εκτίμησή μας είναι πως μόνο σε περίπτωση διπλής ενέργειας, αποβατικής και χερσαίας από τους Ουκρανούς υπάρχει περίπτωση καταγραφής κάποιων νικών τους σε τοπικό περιορισμένο επίπεδο όμως, οι οποίες δεν θα έχουν ωστόσο την δυναμική να οδηγήσουν στην απελευθέρωση της Κριμαίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ