Ένοπλες Συρράξεις

Νέο επιθετικό υποβρύχιο της Βρετανίας: Το πρώτο με σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (VLS) - Θα επιτρέψει νέα όπλα σχεδιασμένα στις ΗΠΑ

Το μελλοντικό βρετανικό επιθετικό υποβρύχιο, το SSNR, θα διαθέτει σύστημα κάθετης εκτόξευσης. Αυτό  είναι το πρώτο για το Βασιλικό Ναυτικό και θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα με τους Αμερικανούς συμμάχους. Αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως μια έξυπνη κίνηση, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας ενισχύει τη σημασία των αλυσίδων εφοδιασμού.

Τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Astute του Βασιλικού Ναυτικού, είναι από τα πιο ικανά της Βρετανίας με οποιοδήποτε μέτρο. Είναι τα μόνα υποβρύχια εκτός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που μπορούν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους κρουζ επίθεσης Tomahawk, μια ικανότητα που τα ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SSNR

Τα δύο τελευταία από τα 7, το HMS Agamemnon και το HMS Agincourt , βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή στο Barrow της Αγγλίας. Όμως, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για τον σχεδιασμό του αντικαταστάτη τους, του SSNR ( Submersible Ship Nuclear, Replacement ).

Να τονίσουμε ότι το SSNR, σε αντίθεση με οποιοδήποτε προηγούμενο επιθετικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού, θα διαθέτει σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS). Αυτό θα του επιτρέψει να μεταφέρει νέους τύπους πυραύλων.

Τα πλεονεκτήματα του VLS, που ονομάζονται επίσης κάθετοι σωλήνες ωφέλιμου φορτίου, είναι ένα σημείο συζήτησης με την βρετανική αμυντική κοινότητα εδώ και χρόνια. 

 Μέχρι τώρα, ο παραδοσιακός χώρος τορπιλών, γνωστός επίσημα ως Σύστημα Χειρισμού και Εκτόξευσης Όπλων (WHLS) ή ανεπίσημα ως το «βομβιστικό κατάστημα» στη γλώσσα του Βασιλικού Ναυτικού, θεωρούνταν πιο ευέλικτο. Επιτρέπει τη διατήρηση των όπλων από το πλήρωμα ενώ το υποβρύχιο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Και μπορεί να επαναφορτωθεί στη θάλασσα, κάτι που έχει αποδειχτεί δύσκολο με το VLS. Και το κρίσιμο είναι ότι, δεν εκτοξεύεις τορπίλες κάθετα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, ο συνδυασμός πυραύλων και τορπιλών είναι πιο ευέλικτος και μπορεί να αλλάξει αρκετά γρήγορα για να ταιριάζει στην αποστολή. Οπότε ο χώρος των τορπιλών ήρθε για να μείνει.

Γιατί το να μην έχεις VLS είναι μειονέκτημα

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα για την κλάση οξυδερκούς που δεν έχει VLS, το οποίο μπορεί να μην είναι εμφανές στις τεχνικές επεξηγήσεις. Οι πύραυλοι κρουζ Tomahawk, που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για τους σωλήνες τορπιλών τους γίνονται κληρονομικό σχέδιο. Με την εμφάνιση των μεταγενέστερων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Λος Άντζελες στη δεκαετία του 1980, το Ναυτικό των ΗΠΑ εισήγαγε το VLS στον στόλο του. Το VLS απαιτεί μια διαφορετική υποέκδοση του πυραύλου.

Τα τελευταία επιθετικά υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χωρίς VLS, ήταν τα τρία σκάφη κλάσης Seawolf. Αυτά θα χρειάζονταν ακόμα το οριζόντια εκτοξευόμενο Tomahawk, εάν επρόκειτο να τα μεταφέρουν. Αλλά η τελευταία κλάση Virginia, καθιστά το VLS πρότυπο σε όλη σχεδόν τη δύναμη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τώρα και στο μέλλον.

Έτσι, εάν το Βασιλικό Ναυτικό συνεχίσει σε μια αποκλίνουσα τροχιά, μένοντας μόνο στο χώρο των τορπιλών, θα μπορούσε να γίνει ο μόνος πελάτης για οριζόντια εκτοξευόμενα Tomahawks. Αυτή είναι μια ακριβή πρόθεση. Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενίσχυσε την κατανόηση για τη σημασία των αλυσίδων εφοδιασμού. Εάν η Βρετανία είναι ο μόνος χειριστής Tomahawks που εκτοξεύονται οριζόντια, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

Προχωρώντας περαιτέρω αυτή τη γραμμή σκέψης, υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι μελλοντικοί πύραυλοι κρουζ του Ναυτικού των ΗΠΑ, να μην έχουν επιλογή οριζόντιας εκτόξευσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Βασιλικό Ναυτικό, θα εγκαταλείψει το σημερινό του καθεστώς και τη στρατηγική συμβατική ικανότητα κρούσης της «πρώτης νύχτας». Έτσι, για το Βασιλικό Ναυτικό, τα σχετικά πλεονεκτήματα ενός χώρου τορπιλών έναντι του VLS, αφορούν λιγότερο την ναυτική αρχιτεκτονική και περισσότερο τις έξυπνες προμήθειες.

Στρατηγική Συνεργασία

Η ύπαρξη ενός VLS θα σημαίνει αυξημένη διαλειτουργικότητα με το Ναυτικό των ΗΠΑ. Η διατήρηση της κοινής αλυσίδας εφοδιασμού, θα σημαίνει επίσης ότι, τα δύο ναυτικά μπορούν να αντλούν το ένα από τα αποθέματα του άλλου σε περιόδους ανάγκης. Εάν τα μελλοντικά υποβρύχια AUKUS του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας έχουν VLS, αυτό λαμβάνεται ως θετικό  περαιτέρω.

Κοιτάζοντας το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου ενός VLS στο SSNR θα ανοίξει επίσης, την πόρτα στα υπερηχητικά όπλα. Αυτά χρησιμοποιούν την ταχύτητα και την ευελιξία τους για να εκτελούν κρίσιμα χτυπήματα, ενώ αποφεύγουν τις άμυνες. Το Βασιλικό Ναυτικό θέλει να γίνει «παγκόσμιος ηγέτης στα υπερηχητικά όπλα». Ενδεχομένως το SSNR, με το VLS του, να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...