Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Β. Συρία: Γιατί οι φιλότουρκοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις κατά του συριακού στρατού

Οι μαχητές στη βόρεια περιοχή της Συρίας έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους ενάντια στο Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) σε κάτι που φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να σαμποτάρουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η κλιμάκωση έφτασε στο αποκορύφωμά της μετά την συνάντηση της 28ης Δεκεμβρίου μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των αρχηγών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας στη Μόσχα. Τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν αρκετές επιθέσεις στη βόρεια και δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου καθώς και στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

Στις 8 Ιανουαρίου, μαχητές του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Κινήματος Ahrar al-Sham επιτέθηκαν σε θέση SAA κοντά στο χωριό Τελ Ζιζάν στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Οκτώ στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, μαχητές από τη Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, το de facto ηγεμόνα της ευρύτερης Ιντλίμπ, πραγματοποίησαν επιδρομή σε θέση της SAA κοντά στην πόλη Μπσαρτούν στην ύπαιθρο του δυτικού Χαλεπίου.

Η τρομοκρατική ομάδα αναγνώρισε ότι τρεις από τους μαχητές της σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν στην επιδρομή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες του SAA. Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν ότι μόνο τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Την επόμενη κιόλας μέρα, 11 Ιανουαρίου, μαχητές της HTS πραγματοποίησαν επιδρομή σε άλλη θέση του SAA που βρίσκεται κοντά στην πόλη Καουκάμπεχ στη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ. Στην επίθεση φέρεται να σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες.

Επίσης, στις 11 Ιανουαρίου, μαχητές της Ahrar al-Sham επιτέθηκαν σε θέση SAA σε απροσδιόριστο τμήμα της δυτικής υπαίθρου του Χαλεπίου. Η οργάνωση είπε ότι οκτώ Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Τόσο το HTS όσο και η Ahrar al-Sham βρίσκονται επί του παρόντος σε μια παράδοξη συμμαχία, η οποία δείχνει ότι οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες.

Οι δύο ομάδες πιθανότατα προσπαθούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, υποκινώντας τις εντάσεις στη βόρεια Συρία.

Σημαντική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Συρίας και Τουρκίας υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αργότερα φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ