Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος τα βάθη της Ρωσίας: Η Ουκρανία επεκτείνει το βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Tochka-U

Ο βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U, ο οποίος έχει βεληνεκές 185 km και φέρει κεφαλή βάρους έως και μισού τόνου, θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι, ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U ήταν πηγή υπερηφάνειας για τον Σοβιετικό Στρατό, ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αυτός ο τύπος πυραύλων χωρίστηκε μεταξύ των κρατών μελών και ο μεγαλύτερος αριθμός ανήκε στη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καταστροφική δύναμη αυτού του πυραύλου έγκειται στη μεγάλη κεφαλή, με την οποία το Tochka-U μπορεί να καταστρέψει ένα ολόκληρο σώμα εχθρικών τανκς. Είναι γνωστό ότι, το Tochka-U είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Tochka, ο οποίος αναπτύχθηκε το 1968 για να αντικαταστήσει τον πύραυλο FROG-7B.

Το πυραυλικό συγκρότημα Tochka, τέθηκε σε υπηρεσία στον Σοβιετικό Στρατό το 1976 και η πιο σύγχρονη έκδοση, το Tochka-U, τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία το 1989. Ο πύραυλος μεταφέρεται και εκτοξεύεται σε αυτοκινούμενο εκτοξευτή 9P129, χρησιμοποιώντας ένα αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης για σχετική ακρίβεια κατά το χτύπημα ενός στόχου.

Το Tochka-U χρησιμοποιείται για την καταστροφή στόχων, όπως επίγεια οχήματα αναγνώρισης και επίθεσης, σταθμούς ελέγχου, αεροδρόμια, εφεδρεία, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων που βρίσκονται βαθιά στην αμυντική γραμμή του εχθρού.

Το βεληνεκές αυτού του τύπου βλήματος είναι 185 χιλιόμετρα και κάθε βλήμα, φέρει μια κεφαλή βάρους έως και μισού τόνου για να καταστρέψει τον στόχο.  Όταν είναι απαραίτητο, αυτός ο τύπος πυραύλων μπορεί να εξοπλιστεί με βιολογικές, χημικές, ακόμη και πυρηνικές κεφαλές μεγάλης καταστροφικής ισχύος.

Για ελιγμούς στο πεδίο της μάχης, ο πύραυλος τοποθετείται στο όχημα εκτόξευσης. Αυτά τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με κινητήρα ντίζελ 300 ίππων, που τους επιτρέπει να λειτουργούν με μέγιστη ταχύτητα 60 km/h σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και να κινούνται πάνω από το νερό με ταχύτητα 8 km/h.

Το όχημα εκτόξευσης έχει εμβέλεια 650 km και  60% ικανότητα αναρρίχησης. Μπορεί να ξεπερνά εμπόδια ύψους 0,5 μέτρων και να διασχίσει τάφρων πλάτους 1,2 μέτρων.

Ένας πολύ επικίνδυνος πύραυλος

Μπορεί να ειπωθεί ότι, ο Tochka-U εξακολουθεί να είναι ένας πολύ επικίνδυνος τακτικός βαλλιστικός πύραυλος στον σύγχρονο πόλεμο, λόγω της μεγάλης καταστροφικής του δύναμης.

Ωστόσο, το αδύνατο σημείο του είναι το μικρό του βεληνεκές και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι, η Ουκρανία τροποποιεί τον σχεδιασμό της για να αυξήσει το βεληνεκές αυτού του πυραύλου στα 500 km.

Με αυτό το βεληνεκές, ο πύραυλος Tochka-U μπορεί να φτάσει σε άλλους στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Sea Sparrow για πρώτη φορά

Το Πεντάγωνο, θα μεταφέρει για πρώτη φορά αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, με αντιαεροπορικά κατευθυνόμενους πυραύλους Sea Sparrow, σχεδιασμένους για την καταπολέμηση των πυραύλων κρουζ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τέτοιοι πύραυλοι έχουν ήδη δοκιμαστεί στο έδαφος της Ουκρανίας και έχουν δείξει επιτυχημένη μάχη κατά των πυραύλων κρουζ.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι μιλάμε για παράδοση αρκετών εκτοξευτών εδάφους και επίσης, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας Buk, αναβαθμίστηκαν για να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι θα καθοδηγούνται στον στόχο από ραντάρ εδάφους, καθώς και από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να χτυπηθούν τέτοια συστήματα αεράμυνας.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πόσους ακριβώς πυραύλους σκοπεύουν να μεταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, ωστόσο, δεδομένου ότι το Πεντάγωνο διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων όπλων, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατοντάδες πυραύλους.

Το μέγιστο εύρος εμπλοκής στόχου των πυραύλων RIM-7 Sea Sparrow είναι 30 χιλιόμετρα, το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας Buk.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ