Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δύση: Το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ καλύτερο χωρίς την Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν

Όσο η διεθνής κοινότητα εστιάζει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι συρράξεις στα νότια σύνορα της Ρωσία περνούν σχεδόν απαρατήρητες από όλους.

Η αμερικανική TorontoSun έρχεται με νέο άρθρο της να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το δυτικό ΜΜΕ, η σύγκρουση αυτή είναι αποτέλεσμα της Διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης σε επιμέρους κράτη. 

"Στην περιοχή υπάρχουν εχθροπραξίες μεταξύ της χριστιανικής Αρμενίας και του ισλαμικού Αζερμπαϊτζάν, με τον κύριο λόγο να είναι η περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία κατοικούν Αρμένιοι αλλά είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα," γράφει το άρθρο.

Η είσοδος του χριστιανικού πληθυσμού της Ναγκόρνο Καραμπάχ στην υπόλοιπη Αρμενία επιτυγχάνεται μόνο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, μία χώρα που υποστηρίζεται από την Τουρκία. 

"Οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρούν τους Αζέρους επέκταση της τουρκικής ταυτότητας."

Η Ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μέρος της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τα σύνορα διαχωρίστηκαν, με τους Αρμένιους να θέλουν το δικό τους κράτος, το οποίο θα διέφερε από τους Μουσουλμάνος Αζέρους, οι οποίοι είχαν και τουρκική καταγωγή. Αυτήν ήταν και η αιτία που η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο χώρες πολέμησαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος τελείωσε το 1993 με την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ να θεωρείται ένα "προτεκτοράτο της Αρμενίας." 

Οι μάχες ξανά ξεκίνησαν το 2020 για έξι εβδομάδες, με τους Αζέρους να πετυχαίνουν εδαφικές νίκες, πολεμώντας στο πλευρό Τούρκων και Πακιστανών στρατιωτών. Το αποτέλεσμα ήταν το Αζερμπαϊτζάν να κλείσει τον διάδρομο μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Σήμερα

Η μεγαλύτερη ανησυχία των Αρμενίων μέχρι και σήμερα είναι το τι θα συμβεί στους 120 χιλιάδες κατοίκους της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (έτσι αποκαλεί η Αρμενία την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ), εάν ο αζέριος αποκλεισμός συνεχίσει. Στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία την Τετάρτη ζήτησε από το Αζερμπαϊτζάν να ξανά ανοίξει το πέρασμα.

Η δυτική σελίδα TorontoSun αναφέρει πως η κατάσταση δεν θα επιλυθεί εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να εκφοβίζει τα γειτονικά κράτη της και την κουρδική μειονότητα. 

"Πρέπει να ξεκινήσει να συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό κράτος του ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην συμμαχία," τονίστηκε.

Το άρθρο κλείνει λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία θα ήταν μία πολύ καλύτερη δυτική συμμαχία, αφού θα έφευγαν ισλαμιστές, όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ