Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Βρετανία αποκάλυψε μυστικές επιχειρήσεις πεζοναυτών στην Ουκρανία

Οι Βρετανοί Βασιλικοί Πεζοναύτες πραγματοποίησαν ειδικές επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου στο έδαφος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας, ο οποίος είπε ότι βρετανοί κομάντος έχουν αναπτυχθεί στη χώρα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις φέτος.

Γράφοντας στο επίσημο περιοδικό του Βασιλικού Ναυτικού, το Globe and Laurel, ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Μαγκάουαν (Robert Magowan) είπε ότι περίπου 350 πεζοναύτες στάλθηκαν στην Ουκρανία για δύο αποστολές από τον Ιανουάριο, ξεκινώντας με μια επιχείρηση για να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού στην Πολωνία λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη συνέβη τον Απρίλιο, αμέσως μετά την απόσυρση της Μόσχας από την περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Μαγκάουαν, ο οποίος ήταν κάποτε ο στρατηγός των Βασιλικών Πεζοναυτών και τώρα υπηρετεί ως ανώτερος αξιωματούχος υπό τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας.

«Τον Απρίλιο, επέστρεψαν στη χώρα για να αποκαταστήσουν τη διπλωματική αποστολή, παρέχοντας προστασία στο κρίσιμο προσωπικό», είπε ο στρατηγός. «Κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων, οι καταδρομείς υποστήριξαν άλλες διακριτικές επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον και με υψηλό επίπεδο πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου».

Αν και ο Μαγκάουαν δεν διευκρίνισε τι συνεπάγονταν αυτές οι «άλλες» αποστολές, είναι ο πρώτος Βρετανός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε δημόσια τις ειδικές επιχειρήσεις στη χώρα από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε προηγουμένως ότι στρατιώτες στάλθηκαν για να προστατεύσουν το προσωπικό της πρεσβείας, αλλά ποτέ δεν είχε συζητήσει αποστολές στην κλίμακα που περιγράφει ο Μαγκάουαν και σπάνια σχολίαζε μυστικές επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του στρατηγού, ένας εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού είπε ότι πεζοναύτες «αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν τη διπλωματική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου», αλλά τόνισε ότι «δεν υπηρέτησαν καμία πολεμική λειτουργία».

Η μονάδα Πεζοναυτών που στάλθηκε και για τις δύο αναπτύξεις, γνωστή ως 45 Commando, φέρεται τώρα να ειδικεύεται στον «Πολέμο της Αρκτικής», σύμφωνα με τους Times, αλλά προηγουμένως συμμετείχε στη σύγκρουση των Φώκλαντ, καθώς και στις εισβολές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στρατεύματα από την 45 Commando αναπτύχθηκαν στη Νορβηγία για χειμερινές ασκήσεις όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες εκκένωσης από την Ουκρανία στην Πολωνία νωρίτερα αυτό το έτος. Το γειτονικό κράτος έχει χρησιμεύσει ως χώρος οργάνωσης για τη δυτική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και σε ξένους εθελοντές που θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Ο Μαγκάουαν χαιρέτισε επίσης τους Πεζοναύτες για τη βοήθειά τους στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων σε ξένο έδαφος, λέγοντας ότι έχουν «εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό» στη διαδικασία και τώρα σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν «Ουκρανούς πεζοναύτες».

Οι βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές φαινομενικά αποσύρθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, αλλά οι ειδικοί χειριστές συνέχισαν τις προσπάθειες εκπαίδευσης από τότε, είπαν προηγουμένως τοπικοί διοικητές στους Times.

Ουκρανοί αξιωματικοί είπαν ότι οι βρετανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην περιοχή του Κιέβου τον Απρίλιο για να δώσουν οδηγίες στους νεοσύλλεκτους πώς να χρησιμοποιούν τα βρετανικά όπλα, όπως το αντιαρματικό όπλο NLAW. Αν και αυτή η εκπαίδευση συνέπεσε με μια από τις αναπτύξεις που αναφέρθηκαν από τον Μαγκάουαν, δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι στρατιώτες ήταν Βασιλικοί Πεζοναύτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ