Ένοπλες Συρράξεις

“Ανελέητοι” βομβαρδισμοί: Τσεχία και ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ισχυρότερη επίθεση των Ουκρανών στο Ντόνετσκ

Το Ντόνετσκ δέχθηκε τον ισχυρότερο βομβαρδισμό από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης καταστράφηκαν κτίρια κατοικιών, καταστράφηκαν ένα νηπιαγωγείο, μια κλινική και ένας ορθόδοξος καθεδρικός ναός. Υπάρχουν τραυματίες.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν δύο φορές το Ντόνετσκ. Σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσωπείας του DPR, ο εχθρός εκτόξευσε έξι οβίδες διαμετρήματος 155 mm. Ο βομβαρδισμός έγινε  με κατεύθυνση από τον οικισμό Netaylovo, προς τις περιοχές Kuibyshevsky και Kievsky του Ντόνετσκ. 

Το βράδυ, η πόλη  δέχτηκε  τον ισχυρότερο βομβαρδισμό από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ντονμπάς το 2014. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του JCCC Natalia Shchutkina,  ανέφερε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, χρησιμοποίησαν  βλήματα ΝΑΤΟ των 155 χλστ. 

Ο δήμαρχος της πόλης Alexei  Kulemzin, ανέφερε ότι οι οβίδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, έπληξαν τον τρούλο του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης και τα κτίρια του Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντόνετσκ (DonNTU).

Ο στρατιωτικός διοικητής της Komsomolskaya Pravda Ντμίτρι Στέσιν, επισήμανε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το τσεχικό MLRS RM-70. Οι Τσέχοι, υποσχέθηκαν να  παραδώσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τον Απρίλιο 20 τέτοια MLRS , ως ένα δώρο.

Ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει καλά πώς να πυροβολούν και πού προσγειώνονται οι πύραυλοί τους. Αυτό είναι γνωστό και στους Αμερικανούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τους επίσημους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τους επιβεβαιώνουν όλους τους στόχους και μοιράζονται πληροφορίες μαζί τους.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να διώξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μακριά από το Ντόνετσκ όσο το δυνατόν περισσότερο. Βλέπουμε ότι στην επικράτεια υπό τον έλεγχό τους, οι εγκαταστάσεις υποδομής μεταφορών παραμένουν άθικτες: γέφυρες αυτοκινήτων και σιδηροδρόμων, αεροδρόμια, δρόμοι. Αυτό επιτρέπει στον εχθρό να προχωρήσει ελεύθερα στις θέσεις, να παραδώσει πυρομαχικά και προσωπικό σε εκείνους τους οικισμούς από τους οποίους εκτελούνται βομβαρδισμοί», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν κινητό εξοπλισμό. Βγαίνουν στην ύπαιθρο, αναπτύσσουν γρήγορα τα όπλα τους, κάνουν μερικές βολές και αφήνουν τις θέσεις τους. Δυστυχώς, δεν έχουμε πάντα χρόνο να προσδιορίσουμε τη θέση τους» και συνεχίζει:

«Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να σταματήσουν μόνο με έναν τρόπο. Να καταστρέψουμε ενεργά την υποδομή μεταφορών, σπάζοντας έτσι τις αλυσίδες υλικοτεχνικής υποστήριξης του εχθρού, παραλύοντάς τον. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της συνεχούς αναπλήρωσης των δυνάμεων και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας». 

Τσέχικο αυτοκινούμενο πυροβόλο  Dana

Αυτά τα αυτοκινούμενα όπλα έφτασαν στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022 , ο αριθμός των παραδοθέντων όπλων πυροβολικού δεν αποκαλύφθηκε.

Οι στρατιώτες της Ουκρανίας τονίζουν ότι, σε αντίθεση με τα σοβιετικά αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, μέσα στο Τσέχικο Dana ο χώρος «εργασίας» κάθε μέλους του πληρώματος είναι απομονωμένος.

Οι χώροι «εργασίας» των μελών του πληρώματος βρίσκονται σε απομονωμένες καμπίνες, οι μαχητές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου. Επιπλέον, ένας αυτόματος φορτωτής, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε γωνία ανύψωσης της κάννης του όπλου, απλοποιεί σημαντικά τη δουλειά για τους πυροβολητές. Μια ηλεκτρομηχανική κίνηση ή ένας εφεδρικός χειροκίνητος μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση του όπλου.

Τα μέλη του πληρώματος λένε ότι, δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τους συγκεκριμένους στόχους, πυροβολούν μόνο σύμφωνα με τις καθορισμένες συντεταγμένες. Αφού μπουν στη θέση βολής, χρησιμοποιούν την πυξίδα για να προσανατολιστούν προς τη δεδομένη κατεύθυνση της επιχείρησης και στη συνέχεια αρχίζουν να πυροβολούν κατά του εχθρού.

«Κατά κανόνα, η πρώτη βολή είναι στοχευμένη. Μετά προσαρμόζουμε και πυροβολούμε για ζημιές. Καταστρέφουμε κυρίως εχθρικές στήλες, τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και ανθρώπινο δυναμικό. Και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε  100 τοις εκατό με επιτυχία», λέει ο διοικητής  με το διακριτικό κλήσης Iskra.

Τα πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα όπλα Dana είναι μέχρι 50 οβίδες. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτού του SPG, είναι η δυνατότητα γρήγορης εξόδου από τη θέση βολής, για να αποφευχθεί το χτύπημα από τον εχθρό.

  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ