Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησαν αψιμαχίες στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας- Νέο μέτωπο στην "αυλή" της ΕΕ;

"Εκρήξεις στο Κόσοβο, ισχυροί πυροβολισμοί", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το προηγούμενο βράδυ ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στην πόλη Ζούμπιν Ποτόκ, όπου κατοικεί ο σερβικός πληθυσμός. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, έντονοι πυροβολισμοί ακούγονταν στα σύνορα όλη τη νύχτα.

Μια απότομη όξυνση στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, ενώ είναι γνωστό ότι η Σερβία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να στείλει σερβικές ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά  έλαβε μια ανεπίσημη απάντηση ότι τέτοια αιτήματα δεν θα ικανοποιηθούν .

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η πιθανότητα να ξεκινήσει μια νέα ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι αρκετά υψηλή, ενώ το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τη Σερβία, καθώς στην περίπτωση αυτή θα σημαίνει ότι η  ΕΕ αναγνωρίζει τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και, κατά συνέπεια, οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου θα πάψουν να υφίστανται."

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σκοπεύει να ζητήσει από την αποστολή του ΝΑΤΟ εγγράφως την άδεια να στείλει μονάδες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό έγινε γνωστό μετά από μια ακόμη επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Σύμφωνα με δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, αυτό το έγγραφο λέει ότι η Σερβία μπορεί να στείλει έως και χίλιους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και τελωνειακούς σε ορθόδοξους θρησκευτικούς χώρους, περιοχές όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός και συνοριακά περάσματα. Είναι αλήθεια ότι μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να εγκριθεί από τον διοικητή της KFOR.

Ένας ακόμη γύρος κλιμάκωσης της σύγκρουσης σημειώθηκε μετά τη σύλληψη του Σέρβου αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς από τις αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορώντας τον ότι επιτέθηκε σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου.

Σχεδόν αμέσως μετά από αυτό το περιστατικό, οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια άρχισαν να χτίζουν οδοφράγματα, ενώ  σε αρκετούς οικισμούς σημειώθηκαν αψιμαχίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Σερβίας απηύθυνε μια ομιλία στο έθνος, στην οποία καταδίκασε την πρόθεση της Πρίστινα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, μόνο ευρωπαϊκές χώρες, που το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι, μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβική Αυτόνομη Επαρχία Κοσσυφοπεδίου Μετόχια κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008. Ενάντια στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλα 57 κράτη, συμπεριλαμβανομένων πέντε κρατών μελών της ΕΕ.

«Η Πρίστινα παραβίασε πλήρως τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον και θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 15», είπε σε δήλωσή του ο Βούτσιτς. «Σήμερα, έστειλα επιστολή στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς πέντε χωρών που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της ΕΕ, γιατί την ένταξη μπορούν να επιδιώξουν μόνο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, όχι εκείνα που δεν αναγνωρίζονται από τον μισό κόσμο.

Συγκεκριμένα έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους και τόνισε ότι ο κοινός μας αγώνας έδειξε ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη δυνατή αρχή στην οποία μπορούμε να επιμείνουμε όλοι μαζί. Είναι φίλοι μας και πιστεύω ότι η επιστολή θα σημαίνει κάτι», εξήγησε ο Βούτσιτς.

«Σύμφωνα με το γεγονός ότι σαφώς δεν σέβονται ούτε τη συμφωνία των Βρυξελλών ούτε της Ουάσιγκτον, το Υπουργείο Εξωτερικών μας θα δείξει όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τις σημειώσεις εκείνων των χωρών που απέσυραν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούτσιτς.

Σήμερα συμφωνήθηκε το κείμενο που θα σταλεί στον διοικητή της KFOR για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη μελών του σερβικού στρατού και αστυνομίας.

"Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ο συμφωνημένος αριθμός Σερβικού στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού θα επιτραπεί να επιστρέψει. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την KFOR για την επιστροφή του σερβικού προσωπικού", αναφέρει το αίτημα.

"Δεν έχω αυταπάτες και ξέρω ότι θα απορρίψουν αυτό το αίτημα", είπε ο πρόεδρος, αν και επεσήμανε ότι η KFOR είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει αυτό το αίτημα.

«Αυτό δεν είναι δυνατότητα, αλλά υποχρέωση για την KFOR», εξήγησε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι «θα βρουν αμέτρητες δικαιολογίες, παρόλο που δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν, για να πουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και ότι δεν χρειάζεται ".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η κατάσταση είναι λίαν έκρυθμη μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου με δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί ακόμη και σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, ανοίγοντας ένα νέο πολεμικό μέτωπο αυτή την φορά στην αυλή της Ελλάδας και της ΕΕ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα Βαλκάνια είναι το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και ότι από εδώ ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ με δεδομένη την αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου επιχειρήσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ