Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Πόρτα" Άσαντ στον Ερντογάν: Συνάντηση μετά τις εκλογές του 2023 και αν...

Η Δαμασκός απέρριψε αίτημα της Άγκυρας να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αποκάλυψε στο Sputnik στις 6 Δεκεμβρίου ο Ορχάν Μίρογλου, ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.

Ο Μίρογλου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Δαμασκός πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τις τουρκικές γενικές εκλογές του 2023.

«Η Τουρκία έχει πέσει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τη Δαμασκό εξαιτίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», δήλωσε ο Μίρογλου, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. «Αυτή η ευαίσθητη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023».

Προηγουμένως, ο Μίρογλου είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας θα μπορούσαν να πάρουν μια «νέα τροπή» μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία.

Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Δαμασκό πριν από περισσότερα από έντεκα χρόνια, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος στη Συρία. Σήμερα, θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών και ο στρατός της καταλαμβάνει τεράστια τμήματα της βόρειας περιοχής της χώρας.

Ο Ερντογάν ζήτησε την αποχώρηση του Άσαντ σε πολλές περιπτώσεις νωρίς στον πόλεμο της Συρίας, ενώ ο Άσαντ κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στη Συρία.

Οι δηλώσεις Μίρογλου είναι σύμφωνες με πρόσφατη αναφορά του Reuters που αποκάλυψε ότι ο Άσαντ είχε απορρίψει την πρόταση να συναντήσει τον Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δαμασκός πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Ερντογάν στις τουρκικές γενικές εκλογές, ειδικά εάν ασχοληθεί με το ζήτημα της επιστροφής ορισμένων από τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διεξάγει αεροπορική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, και απειλεί τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο με νέα χερσαία εισβολή.

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, ο Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία του να συναντηθεί με τον Άσαντ και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δυσαρέσκεια στην πολιτική».

Μια προσέγγιση με τη Συρία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει πολλές από τις ανησυχίες της για την ασφάλεια και να βρει μια πραγματική λύση για την προσφυγική κρίση. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Ερντογάν και του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές. Η Δαμασκός προφανώς το γνωρίζει καλά αυτό.

Χωρίς συγκεκριμένα βήματα από την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής αποχώρησης από τουλάχιστον ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, η Δαμασκός δεν θα συμφωνήσει πιθανότατα να αποκαταστήσει τους δεσμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ