Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άρχισε! Ο πόλεμος των πρώτων υλών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γίνεται πραγματικότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να χτυπήσει τη Ρωσία εκεί που θα την πλήξει περισσότερο, στα έσοδα από το πετρέλαιο. Αλλά πρέπει να φροντίσει να μην βλάψει τον εαυτό της και την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία στη διαδικασία. Σήμερα Δευτέρα, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγής υπεράκτιου πετρελαίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μια από τις πιο σκληρές κυρώσεις της ΕΕ, που αποσκοπούν στη μείωση των εσόδων από ορυκτά καύσιμα και της ροής πρώτων υλών προς εξαγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία στην ΕΕ

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • αργό πετρέλαιο (από τον Δεκέμβριο του 2022) και προϊόντα διύλισης πετρελαίου (από τον Φεβρουάριο του 2023), με περιορισμένες εξαιρέσεις
  • άνθρακα και άλλα στερεά ορυκτά καύσιμα
  • χάλυβα, προϊόντα χάλυβα και σίδηρο
  • χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων
  • τσιμέντο, ξύλο, χαρτί και πλαστικές ύλες
  • ιχθυοπροϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. χαβιάρι, βότκα)
  • τσιγάρα και καλλυντικά

Τι σημαίνει στην πράξη η απαγόρευση του πετρελαίου

Τον Ιούνιο του 2022, το Συμβούλιο θέσπισε έκτη δέσμη κυρώσεων με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η αγορά, η εισαγωγή ή η μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, λόγω τις γεωγραφικής τους θέσης, υπάρχει ειδική εξάρτηση από τον εφοδιασμό από τη Ρωσία και δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Δεδομένου ότι, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται στην ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης, αυτοί οι περιορισμοί θα καλύψουν σχεδόν το 90 % των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη έως το τέλος του 2022. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τα εμπορικά κέρδη της Ρωσίας.

Πόσο πραγματικά αποτελεσματικό μέτρο είναι

Όπως γράφει ξένο μέσο ενημέρωσης, η εξαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία. Το 2021, περίπου οι μισές από αυτές τις εξαγωγές αφορούσαν την Ευρώπη.

Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία ακόμη και τώρα, μετά την επιβολή όλων των κυρώσεων και περιορισμών, παραμένει στα ίδια επίπεδα, στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο (σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας). Αυτό, είναι μόνο 400.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από το προηγούμενο επίπεδο. 

Από την αρχή του πολέμου, η Μόσχα έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από ορυκτά καύσιμα. Με άλλα λόγια, οι πρώτες ύλες και κυρίως ο πόλεμος πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δεν  έφερε επιτυχία, αφού η Μόσχα εξακολουθεί να κερδίζει την αντιπαράθεση.

Με την έναρξη ισχύος του πετρελαϊκού εμπάργκο και τον περιορισμό με τη μορφή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο πετρελαϊκός πόλεμος του αντιρωσικού συνασπισμού με τη Ρωσική Ομοσπονδία, γίνεται απολύτως πραγματικός. Δεν πρόκειται πλέον για εικασίες και όχι για μεταφορά, αλλά για ένα γεγονός με συγκεκριμένες συνέπειες. 

«Σε αυτήν την κατάσταση, το χειρότερο είναι ότι η Μόσχα έχει έναν άσο στο μανίκι της, τις προμήθειες ντίζελ. Η ΕΕ αναβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο την επώδυνη απαγόρευση αυτού του τύπου καυσίμου, οπότε η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να προχωρήσει και να απαγορεύσει τις εξαγωγές, κάτι που φοβούνται πολύ στις Βρυξέλλες», αναφέρει το ΜΜΕ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ