Ένοπλες Συρράξεις

Αυξανόμενος παντουρκικός υπερεθνικισμός: Το τουρκικό εθνικιστικό τάγμα Turan στην Ουκρανία

Όπως γράφει ξένο μέσο ενημέρωσης, Τούρκοι και τουρκόφωνοι εθνικιστές μαχητές από το Κιργιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, έχουν σχηματίσει ένα νέο τάγμα στην Ουκρανία.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σχηματίστηκε στην Ουκρανία το πρώτο τάγμα των τουρκόφωνων λαών του Τουράν. Επικεφαλής του είναι ένας πολίτης του Κιργιστάν Almaz Kudabek.

Ο Kudabek σε μια συνέντευξή του ανέφερε ότι, η νέα μαχητική ομάδα έχει ως στόχο να καταστρέψει το «καθεστώς» του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του επικεφαλής της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Ραμζάν Καντίροφ, και να στρατολογήσει μέλη από διάφορες τουρκόφωνες χώρες για να υποδαυλίσει τα δια-εθνοτικά και δια-θρησκευτικά ζητήματα στη Ρωσία.

«Μας ενώνει, πρώτον, η θρησκεία, και δεύτερον, η γλώσσα. Δηλαδή μια πολύ παρόμοια γλώσσα- τα τουρκικά - καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον χωρίς μετάφραση, περιλαμβάνονται πολλές εθνικότητες εκεί.

Και αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία και, κρυμμένος πίσω από τη θρησκεία, ο Ραμζάν Καντίροφ μας κηρύσσει τζιχάντ γενικά. Θα πολεμήσουμε ενάντια στο γεγονός ότι θα κρυφτούν από πίσω, και εναντίον του Πούτιν, επειδή διαπράττει γενοκτονία. Πώς κάνει αυτή τη γενοκτονία; Κινητοποιεί τους τουρκόφωνους που ζουν στη Ρωσία, τους στέλνει στον πόλεμο» αναφέρει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην συνέντευξη, ο αρχηγός του τάγματος μιλάει για τη Ρωσία και όχι για την Ουκρανία. Αυτό καταδεικνύει ότι στόχος του είναι να διαταράξει τις διεθνικές και δια-θρησκευτικές σχέσεις στη Ρωσία, έχοντας κατά νου ότι η χώρα φιλοξενεί αρκετές γηγενείς τουρκικές εθνοτικές ομάδες.

«Μπήκα σε ένα εθελοντικό τάγμα. Εκεί πολέμησα.  Και ήρθα σε επαφή με τα αδέρφια μας από την Τουρκία, με τους τουρκόφωνους λαούς, πήρα κάποιες συμβουλές και άρχισα να δημιουργώ ένα τάγμα. Και, χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δημιούργησα το τάγμα Turan», αναφέρει.

Αν και είναι αμφίβολο ότι το συγκεκριμένο τάγμα θα πετύχει κάτι αξιόλογο, υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξανόμενος παντουρκικός υπερεθνικισμός, που αναδύεται στην πρώην κομμουνιστική περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

«Θέλουμε οι Ουκρανοί φίλοι μας να καταλάβουν ότι το Ισλάμ δεν είναι τόσο επιθετικό. Θέλουμε να δείξουμε το αντίστροφο ότι, το Ισλάμ δεν είναι έτσι. Ναι, είμαστε μουσουλμάνοι, ήρθαμε να προστατεύσουμε. Πολλοί άνθρωποι θέλουν τώρα να συμμετάσχουν στο Τουράν, όλοι μουσουλμάνοι. Και δεν έχουμε τόσο επιθετική θρησκεία», αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή ο  Kudabek πιστεύει ότι,  βρίσκεται σε εξέλιξη  γενοκτονία των Ουκρανών. Τονίζει επίσης ότι Τσετσένοι και Ουκρανοί, έχουν  ένα κοινό κακό παρελθόν, γιατί έχουν πολύ παρόμοιες τύχες. «Όπως εξοντώθηκαν άνθρωποι στην Τσετσενία, όπως σκοτώθηκαν άμαχοι, σκοτώνονται και τώρα εδώ στην Ουκρανία», αναφέρεικαι συνεχίζει:

«Εάν η Ουκρανία είχε παραδοθεί αμέσως, όπως σχεδίαζαν, θα είχαν προχωρήσει παραπέρα  στο Καζακστάν, την Κιργιζία, θα είχαν αρχίσει να καταστρέφουν τους πάντες και να μεταφέρουν τον “ρωσικό κόσμο” τους. Και το γεγονός ότι, η Ουκρανία αντεπιτίθεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλό. Πρέπει να καταστραφούν από μέσα, από έξω, κάθε μέρα πρέπει να το παλεύουμε αυτό. Γιατί οι αδύναμοι Ρώσοι είναι η ασφάλεια των λαών μας».

Συμπέρασμα

Τα μέλη του τάγματος Turan στην Ουκρανία αποκτούν εμπειρία μάχης με σύγχρονα δυτικά όπλα.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος και οι μαχητές εγκαταλείψουν την Ουκρανία, θα μπορούσαν στη συνέχεια να εμπλακούν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Ρωσία και στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη Ρωσία, καθώς η παντουρκική ιδεολογία μπορεί να διαρρεύσει από την Κεντρική Ασία σε περιοχές της Ρωσίας με σημαντικούς τουρκικούς πληθυσμούς.

Παρά το γεγονός ότι, οι τουρκόφωνες χώρες επιθυμούν στενότερη συνεργασία, δεν θέλουν να θυσιάσουν την κυριαρχία τους για να σχηματίσουν μια ενιαία οντότητα, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία υπό τον Ερντογάν, θεωρεί τον εαυτό της ηγέτη και κέντρο του τουρκικού κόσμου.

Μια τέτοια ενισχυμένη Τουρκία, θα άλλαζε φυσικά δραματικά τη γεωπολιτική κατάσταση και την ισορροπία στην Κεντρική Ασία, κάτι που η Μόσχα θέλει να αποφύγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ