Ένοπλες Συρράξεις

Συνάντηση Ρώσου Στρατηγού με το Διοικητή των Κούρδων του SDF- Τι επιχειρούν σχετικά με την Τουρκική εισβολή

"Ο Ρώσος διοικητής στη Συρία συναντά τον Κούρδο ομόλογό του εν μέσω τουρκικής επίθεσης", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Ρωσία και οι ομάδες των Κούρδων της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν σφυρηλατήσει διπλωματικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία συναντήθηκε με τον Άμντι, Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στη Συρία εν μέσω τουρκικής επίθεσης κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις SDF ότι είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ που λέγεται ότι πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Οι SDF δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με τον Στρατηγό Τσάϊκο

Τόσο το PKK όσο και οι SDF αρνούνται ότι έχουν ρόλο στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία πέρασε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους προειδοποιώντας ότι επίκειται νέα επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία. Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ SDF απέκτησαν τον έλεγχο τμημάτων της χώρας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Ιράκ, αφού νίκησαν το ISIS σε μια σειρά αιματηρών μαχών μεταξύ 2014 και 2019.

Η παρουσία των ΗΠΑ που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τις κουρδικές δυνάμεις  παραμένει μικρή, περίπου 900 στρατιώτες, κυρίως στην ανατολική Συρία.

Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη θέση τους μεταξύ των Κούρδων τόσο από το ISIS, που είναι τώρα σε παρακμή, όσο και από ομάδες πιστές στη Δαμασκό, καταστρέφοντας μια μεγάλη δύναμη μισθοφόρων που υποστηρίζονται από τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2018.

Όμως η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο χερσαίο στρατό στην Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ήταν επιφυλακτικές για μια νέα επίθεση, αφού τρεις προηγούμενες επιθέσεις άφησαν τις δυνάμεις τους επικίνδυνα εκτεθειμένες σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι SDF, που δεν έχουν αεροπορική δύναμη, προσέγγισαν τη Μόσχα και το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει μια νέα τουρκική εισβολή.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο παρελθόν έχουν συντονιστεί με τα στρατεύματα του κ. Αλ Άσαντ, συμμετέχοντας σε μια επίθεση εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Χαλέπι το 2016.

Μετά από χρόνια διεθνούς κριτικής για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων, η Ρωσία έχει πλαισιώσει το έργο της στη Συρία ως μια προσπάθεια οικοδόμησης ειρήνης.

Τα πρόσφατα γεγονότα έφεραν πιο κοντά τους SDF και τη Ρωσία, κάτι που είναι σύμφωνο με τον στόχο του κ. Αλ Άσαντ να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις από το συριακό έδαφος.

Τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος της Ρωσίας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία Λαβρέντιεβ, είπε στο TASS ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να σταματήσει περαιτέρω βία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων, που ήδη κατέχουν ζώνες γης στη βόρεια Συρία μαζί με συμμαχικές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, και των Κούρδων.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η βία δεν θα πρέπει να προέρχεται από εκείνα τα εδάφη όπου σταθμεύουν τα συριακά στρατεύματα και από τη συνοριακή ζώνη», είπε.

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να σταθούν στο περιθώριο όταν η Τουρκία κατηγόρησε τους Σύριους συμμάχους της Μόσχας ότι βομβάρδισαν τουρκικά στρατεύματα, σκοτώνοντας 33 στρατιώτες.

Η Τουρκία εξαπέλυσε μεγάλη αεροπορική επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων, καταστρέφοντας δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το παναραβικό Al-Mayadeen TV με έδρα τον Λίβανο ανέφερε ότι ο Τσάϊκο συζήτησε με τον Άμντι τις εντάσεις στα βόρεια σύνορα και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη εισβολή από την Τουρκία.

Ο σταθμός, ο οποίος έχει δημοσιογράφους σε διάφορα μέρη της Συρίας, είπε ότι ο Τσάϊκο πρότεινε την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία έως και 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια των συνόρων.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των SDF, ο Χάνα, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya τη Δευτέρα ότι οι Ρώσοι πρότειναν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους όρους της τουρκικής πλευράς.

Πρόσθεσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες: «Απορρίπτουμε όλα τα αιτήματα των Τούρκων κατακτητών».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία έχει έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία και τους όρους που αυτή επιχειρεί να επιβάλλει στους Κούρδους του YPG της Βόρειας Συρίας, προκειμένου να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στην περιοχή.

Αυτούς τους όρους φαίνεται ότι κόμισε ο Ρώσος Στρατηγός  Τσάϊκο στον Άμντι, επικεφαλή των στρατιωτικών δυνάμεων του SDF, στην συνάντηση που είχαν , προτείνοντας του ως εναλλακτική την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία έως και 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια των συνόρων.

Η πρόταση του Ρώσου Στρατηγού στους Κούρδους υποδηλοί τα παρακάτω:

1. Η Τουρκική σχεδίαση περιλαμβάνει εισβολή στη Βόρεια Συρία και δημιουργία buffer zone σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός αυτής.

2.Η Ρωσία δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση της τουρκικής εισβολής, στη Βόρεια Συρία γνωρίζοντας ότι όποια εδάφη καταλαμβάνουν οι Τούρκοι  τα οικειοποιούνται πλήρως στη συνέχεια και δεν αποχωρούν από αυτά ποτέ.

3. Παράλληλα επιδιώκει ο Ρώσος Στρατηγός να πετύχει μέσω διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους την εγκατάσταση αμαχητί  του Στρατού του Άσσαντ σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, μπαίνοντας "σφήνα", μεταξύ Τουρκικών και Κουρδικών Δυνάμεων, αποτρέποντας έτσι την Τουρκική επίθεση.

Το αντάλλαγμα που θα ζητήσει από τους Κούρδους δεν είναι γνωστό, αλλά  εκτιμούμε πως πιθανότατα θα σχετίζεται με δύο πράγματα.

Το πρώτο θα είναι status των Σύριων Κούρδων στην μεταπολεμική Συρία, που θα προβλέπει διευρυμένα δικαιώματα στους Κούρδους ως συστατικό μέρος της Συριακής επικράτειας, αλλά όχι την δημιουργία ημιαυτόνομου κράτους που θα δίνει το δικαίωμα παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή

Το δεύτερο η αξίωση για απομάκρυνση από την Αμερικανική προστασία και επιρροή με οικονομικά ενδεχομένως ανταλλάγματα, όπως ο προσπορισμός κερδών από πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής.

Η θέση των Κούρδων της Συρίας δεν είναι εύκολη, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε και τις Αμερικανικές εγγυήσεις για μια μικρής-μεσαίας κλίμακας τουρκικής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή, που δεν θα διαταράξει όμως το status και τις επιδιώξεις των Κούρδων για ημιαυτόνομο κράτος στη συνέχεια.

Ωστόσο Ρωσία-Τουρκία-Ιράν έχουν διαμηνύσει μέσω της Αστάνα ότι δεν θα δεχθούν τη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...