Ένοπλες Συρράξεις

Παρωχημένα αμερικανικά οβιδοφόρα M101 από τη Λιθουανία αναπτύχθηκαν με τον ουκρανικό στρατό

Το πρώτο βίντεο της πολεμικής χρήσης του παλαιού οβιδοφόρου M101 των 105 χλστ. κατασκευής ΗΠΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διέρρευσε περήφανα από ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Τον Σεπτέμβριο, η Λιθουανία ανακοίνωσε τη μεταφορά στην Ουκρανία μιας παρτίδας των παλαιών αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού M101, τα οποία ήταν αποθηκευμένα στην αποθήκη του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Το M101 των 105 mm είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα κατασκευής των ΗΠΑ της περιόδου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Μπήκε στη μαζική παραγωγή το 1941 και εξακολουθεί να λειτουργεί με τους στρατούς ορισμένων χωρών.

Τα οβιδοβόλα M101 δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν ακόμη και τα σοβιετικής κατασκευής οβιδοβόλα D-30 που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις εμπόλεμες πλευρές στην ουκρανική πρώτη γραμμή, για να μην αναφέρουμε τα άλλα προηγμένα συστήματα μεγαλύτερου διαμετρήματος.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των M101 είναι η ελαφρότητα και η κινητικότητά τους. Ταυτόχρονα, το μέγιστο βεληνεκές αυτών των όπλων είναι μικρότερο από 11 km, επομένως πρέπει να αναπτυχθούν κοντά στους στόχους τους, κάτι που προκαλεί μεγάλο κίνδυνο για τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Η ισχύς των οβίδων των 105 mm δεν είναι επίσης αρκετή για να καταστρέψει στρατιωτικές οχυρώσεις ή να καταστείλει το περιχαρακωμένο πεζικό του εχθρού στην πρώτη γραμμή.

Στις 21 Νοεμβρίου, η Λιθουανία αρνήθηκε να προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH 2000, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τον λιθουανικό στρατό. Ο επικεφαλής του λιθουανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...