Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επικίνδυνη κλιμάκωση! Αποστολή MQ-1C UAV από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία- Τα χαρακτηριστικά του

"Προμήθεια UAV US Grey Eagle MQ-1C στην Ουκρανία Μια «επικίνδυνη κλιμάκωση». Θα ανατρέψουν την παλίρροια κατά της Ρωσίας;", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Wall Street Journal ανέφερε στις 23 Νοεμβρίου 2022, ότι μια ομάδα 16 Αμερικανών Γερουσιαστών έστειλε επιστολή στον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ζητώντας από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle MQ-1C στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους γερουσιαστές, «το μακροπρόθεσμο όφελος από την αποστολή του MQ-1C είναι σημαντικό». Η προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού «μπορεί να αλλάξει τη στρατηγική πορεία του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας».

Νωρίτερα, το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τροποποιούν το MQ-1C για προμήθεια στην Ουκρανία, όπου ορισμένος ευαίσθητος εξοπλισμός του drone είναι πιθανό να αφαιρεθεί  πριν από την παράδοση του

Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σύστημα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος/δείκτη κινούμενου στόχου εδάφους (SAR/GMTI) και άλλα εξαρτήματα για την υποστήριξη των δυνατοτήτων συλλογής Ηλεκτρονικής Νοημοσύνης (ELINT).

Η απογύμνωση του drone από συστήματα που δεν απαιτούνται στο ουκρανικό πλαίσιο θα διασφάλιζε ότι τέτοια ευαίσθητα συστήματα που αντιπροσωπεύουν τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ δεν θα πέσουν στα χέρια της Ρωσίας.

Ωστόσο, η τροποποίηση του drone θα έπαιρνε πιθανότατα πολύ χρόνο.

Επίσης, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι δύσπιστη για τη μεταφορά σύγχρονων UAV στο Κίεβο λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, μια δικομματική ομάδα 17 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε προτρέψει τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin να παραδώσει αμέσως στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle ή/και Reaper.

Το Reuters ανέφερε την 1η Ιουνίου 2022, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να πουλήσει τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle στην Ουκρανία, το καθένα ικανό να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους Hellfire, «για χρήση στο πεδίο μάχης κατά της Ρωσίας» στην τρέχουσα σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης στις 22 Νοεμβρίου 2022, η Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου  Σίνχ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) MQ-1C Grey Eagle στην Ουκρανία.

«Μελετούμε συνεχώς και αξιολογούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τον Γκρίζο Αετό», είπε.

Είναι σαφές ότι η επιλογή προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών Grey Eagle MQ-1C στην Ουκρανία εξετάζεται ενεργά και οι αναφορές του drone που τροποποιήθηκε για προμήθεια θα καθιστούσαν μια τέτοια προμήθεια ενδέχεται να είναι επικείμενη.

Δυνατότητες Grey Eagle MQ-1C

Το Grey Eagle MQ-1C κατασκευάζεται από την General Atomics και είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του drone Predator που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Με μήκος 26 μέτρα και άνοιγμα φτερών 52 μέτρα, το drone έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 1.633 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 360 κιλά. Τροφοδοτείται από έναν κινητήρα βαρέος καυσίμου 164 ίππων, έχει μέγιστη ταχύτητα 309 χλμ/ώρα, ανώτατο όριο  29.000 πόδια και αυτονομία 25 ωρών.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C που παρέχονται στην Ουκρανία πιθανότατα θα διαθέτουν AN/AAS-52 Multi-spectral Targeting System (MTS) κάτω από τη μύτη για να επιτρέπει στο drone να εντοπίζει και να εμπλέκεται σε επίγειους στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες και συνθήκες φωτισμού χρησιμοποιώντας πυραύλους AGM-114 Hellfire.

Πετώντας σε πάνω από 25.000 fl, το MQ-1C θα μπορούσε να δει και να αναγνωρίσει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο πύραυλος Hellfire διαθέτει Semi-Active Laser Homing (SALH), κεφαλή οκτώ κιλών και μέγιστο βεληνεκές περίπου 11 χιλιομέτρων.

Οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1C εντοπίζουν γεωγραφικά τον στόχο χρησιμοποιώντας το MTS και στη συνέχεια εκτοξεύουν έναν πύραυλο Hellfire στον στόχο.

Δυνατότητα "αλλαγής του  παιχνιδιού" του MQ-1C

Πιστεύεται ότι η μεγάλη αντοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-1C και η θανατηφόρα ακρίβεια του πυραύλου Hellfire θα εξουδετερώσουν το πλεονέκτημα του συμβατικού πυροβολικού της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ένα πλεονέκτημα που έχει ήδη διαβρωθεί σημαντικά από τα συστήματα HIMARS που παρασχέθηκαν νωρίτερα.

Εκτός από το ρωσικό πυροβολικό, ο Grey Eagle θα έθετε σε κίνδυνο τις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και τα κέντρα διοίκησης βαθιά στο εσωτερικό,  καθιστώντας τα ευάλωτα σε επίθεση.

Το βεληνεκές και η ακρίβεια των συστημάτων HIMARS ανάγκασαν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Το βεληνεκές και η ακρίβεια του Grey Eagle θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να αποσυρθεί και από την αριστερή όχθη!

Περιορισμοί  του Grey Eagle

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Grey Eagle που χρησιμοποιεί την ικανότητα πλεύσης μεσαίου υψομέτρου θα μπορούσε να εντοπίσει και να εντοπίσει γεωγραφικά στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά οι πύραυλοι του Hellfire έχουν περιορισμένη εμβέλεια 11 χιλιομέτρων.

Ως εκ τούτου, ο Grey Eagle είναι πιο κατάλληλος για αναγνώριση παρά επίθεση.

Πράγματι, η επιθετική του ικανότητα αναπτύχθηκε για ασύμμετρο πόλεμο.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συντονισμό με τα συστήματα HIMARS που έχουν εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, με τα τελευταία να επιτίθενται σε στόχους που έχουν εντοπιστεί  γεωγραφικά  από το πρώτο.

Το Grey Eagle έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής επιχειρησιακά σε αδιαμφισβήτητο εναέριο χώρο. 

Το μεγάλο μέγεθος του drone και το πολύ περιορισμένο stealth του αεροσκάφους θα επέτρεπε στο drone να παρακολουθείται εύκολα από τα ρωσικά ραντάρ AD και τα ισχυρά αερομεταφερόμενα ραντάρ που είναι τοποθετημένα σε ρωσικά μαχητικά MiG-31, Su-35S και Su-30SM2.

Ρωσικά μαχητικά, συστήματα EW και πυραυλικά συστήματα, θα ανάγκαζαν το MQ-1C να επιχειρεί από βαθιά μέσα στην ουκρανική επικράτεια και όχι κοντά στην πρώτη γραμμή, περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητα εντοπισμού και στόχευσης του drone.

Οι επιχειρήσεις του Grey Eagle στην Ουκρανία θα έβαζαν την τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται με το σύστημα MTS σε κίνδυνο να πέσει στα χέρια της Ρωσίας.

Τυχόν  αστοχίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον γκρίζο αετό να παρασυρθεί και να συντριβεί σε ελεγχόμενη από τη Ρωσία έδαφος δίνοντας στη Ρωσία πρόσβαση σε ένα σχεδόν ανέπαφο αντίγραφο του drone.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία διάθεσης σε 15 εταιρείες Grey Eagle,κάθε μίας για κατασκευή  εννέα drones. Πιθανότατα, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εύκολα τις ουκρανικές απώλειες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο ότι Ομάδα 16 γερουσιαστών ζήτησε από τον Μπάιντεν να στείλει επιθετικά drones  MQ-1C Gray Eagle στο Κίεβο.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τα εν λόγω  μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συντονισμό με τα συστήματα HIMARS που έχουν εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, με τα τελευταία να επιτίθενται σε στόχους που έχουν εντοπιστεί  γεωγραφικά  από το πρώτο. 

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να αναγκαζόταν να αποχωρήσει και από την δεξιά όχθη του Δνείπερου, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των επιχειρήσεων στον πόλεμο, αφού θα άνοιγε ο δρόμος για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να κατευθυνθούν είτε προς την Κριμαία, είτε προς την Μαριούπολη , απομονώνοντας την πρώτη γεωγραφικά από την υπόλοιπη Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ