Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Με τον αγγλογαλλικό πύραυλο (FC/ASW) τα ελληνικά Rafale θα στείλουν το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu να γίνει υποβρύχιο ενυδρείο

Η Γαλλία πρόκειται να εξοπλίσει το μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale για την καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD)/την καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (DEAD) από το 2030, αναφέρει το μεγαλύτερο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων του κόσμου το janes.com.

Θεωρούμε ότι η χώρα μας θα πρέπει είτε να αναβαθμίσει  μελλοντικά τα ελληνικά Rafale σε επίπεδο F-4, είτε να προμηθευτεί Rafale F-5, ώστε μετά από 8 χρόνια να μπορέσουν να “φορέσουν” τον πύραυλο αυτόν κάτω από τα φτερά τους, στέλνοντας στον πάτο του Αιγαίου το μισό τουρκικό στόλο με την μία, σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για το κόστος της αγοράς τέτοιων πυραυλικών συστημάτων, εκτιμάται ότι με τα δις των ενεργειακών συμφωνιών της χώρας μας με Ισραήλ ( East Med) και της Αιγύπτου ( ηλεκτρική διασύνδεση) συν τις εξορύξεις σε Κρήτη-Ιόνιο, θα έχουμε την δυνατότητα να τα πληρώσουμε, ότι και να δηλώνουν διάφοροι ειδικοί και μη.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, ο οποίος ήδη διδάσκεται ( αν και δεν έχει τελειώσει) στις Σχολές πολέμου σε διάφορες χώρες του κόσμου, κτυπά καμπάνες για τον τρόπο μάχης και τις αποστολές κατά εχθρικών συγκεντρώσεων, ραντάρ, πολεμικών πλοίων, αποδεικνύοντας ότι οι πύραυλοι Κρουζ με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και τα DRONES, θα είναι το μέλλον.             

Αγγλογαλλικό πρόγραμμα  του πυραύλου (FC/ASW)

Μιλώντας στο IQPC (International Fighter Conference 2022 (IFC 2022) στο Βερολίνο, ο Γάλλος Σμήναρχος Benjamin Souberbielle, αναπληρωτής αρχηγός της Επιχειρησιακής Ομάδας Future Combat Air System (FCAS), της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, είπε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία απέδειξε την τεράστια σημασία εξουδετέρωσης των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο πύραυλος αυτός πρόκειται να ενσωματωθεί στο Rafale σε δύο φάσεις.

«Η δυνατότητα SEAD είναι μια βασική ανάγκη και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τοποθετήσουμε αυτόν τον πύραυλο στο μαχητικό Rafale το 2030 χρησιμοποιώντας όπλα που βασίζονται είτε στην ταχύτητα είτε στον κορεσμό επίθεσης», δήλωσε ο  Souberbielle.

Όπως σημείωσε ο Γάλλος Σμήναρχος, ο πύραυλος θα ενσωματωθεί αρχικά στα Rafales F4, ενώ προορίζεται ουσιαστικά για την έκδοση F5 του γαλλικού μαχητικού.

Τα οπλικά συστήματα «ταχείας εξουδετέρωσης» που θα ενσωματωθούν στην έκδοση του γαλλικού μαχητικού, θα είναι πιθανότατα ο υπερηχητικός πύραυλος κατά πλοίων που αναπτύσσεται από κοινού (Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) στο πλαίσιο του προγράμματος Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW) (Futur Missile Anti-Navire/Futur Missile de Croisière : FMAN/FMC).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το στοιχείο του «κορεσμού» μπορεί να επιτευχθεί με την έκδοση  Select Precision Effects At Range-Electronic Warfare (SPEAR-EW) ή κάτι παρόμοιο", τόνισε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στο ερώτημα του οκταετούς χρονοδιαγράμματος για την αξιοποίηση της αποκλειστικής ικανότητας SEAD/DEAD από το Rafale, ο Σμήναρχος Souberbielle τόνισε ότι "το 2030 είναι μια ημερομηνία κατά την οποία τόσο η έκδοση F5  όσο και ο πύραυλος FC/ASW έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία".

Όλα αλλάζουν μετά την Ουκρανία, και με δεδομένο το τεράστιο τουρκικό αμυντικό πρόγραμμα, η χώρα μας οφείλει να είναι σε διαρκή εγρήγορση και με στοχευμένες συνεργασίες και αγορές να έχει πάντα το ποιοτικό πλεονέκτημα, για να κόψει τον αέρα στην τουρκική πολεμική αεροπορία και ναυτικό, "να έρθουν είτε πρωί είτε βράδυ" στο Αιγαίο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ