Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ιρανικά UAV- Έκθεση της WSJ ταράζει τα ''νερά'': Χτυπούν την Ουκρανία χρησιμοποιώντας Ισραηλινή τεχνολογία με δυτικά εξαρτήματα!

Τα Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία βρέθηκαν να διαθέτουν ισραηλινούς υπέρυθρους φακούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για σκοπούς επίθεσης και επιτήρησης, ανέφερε η WSJ.

Η έκθεση WSJ περιλαμβάνει τεκμηρίωση από Ουκρανούς εμπειρογνώμονες, που εξέτασαν καταρριφθέντα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά το αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, τα περισσότερα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, το Ισραήλ και άλλα δυτικά έθνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ευρήματα τρόμαξαν τους δυτικούς αναλυτές, ωθώντας την αμερικανική κυβέρνηση να διερευνήσει. Έρχεται επίσης σε μια στιγμή, που η Δύση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το οπλοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης ως απειλή, μετά την αποτελεσματικότητά τους στην Ουκρανία. 

Η ανακάλυψη έγινε από Ουκρανούς ερευνητές, κατά την έρευνα που είχαν καταρριφθεί ιρανικής κατασκευής drones, συμπεριλαμβανομένου ενός Mohajer-6 που παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης και προσγειώθηκε άθικτο.

Οι εικόνες του ιρανικής κατασκευής Mohajer-6 που αναλύθηκαν από ειδικούς, δείχνουν ότι ο τηλεσκοπικός υπέρυθρος φακός υψηλής ανάλυσης στη συσκευή, είναι παρόμοιος με ένα μοντέλο που σχεδίασε η ισραηλινή εταιρεία Ophir Optronics Solutions Ltd. 

Η WSJ ενημερώθηκε από την MKS Instruments Inc, τη μητρική εταιρεία της Ophir, ότι δεν πουλά εξαρτήματα στο Ιράν και τηρεί τις κυρώσεις. 

Στις 16 Νοεμβρίου, σε απάντηση στην έκθεση, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Ισραήλ αξιολογεί τα ευρήματα. Από προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι, ο εν λόγω φακός δεν είναι ούτε ελεγχόμενος αμυντικός εξοπλισμός ούτε αντικείμενο διπλής χρήσης.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών πίστευε ότι, η υπέρυθρη κάμερα που ανακαλύφθηκε στο Mohajer-6 κατασκευάστηκε από τη Sierra-Olympic Technologies Inc με έδρα το Όρεγκον, η οποία χρησιμοποιεί φακούς Ophir.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Chris Johnston, είπε στο WSJ ότι ενώ ορισμένες πτυχές της συσκευής φαίνονται ίδιες, άλλα μέρη είναι διαφορετικά, υποδεικνύοντας ότι η εταιρεία του δεν τα κατάφερε. 

Ο Τζόνστον είπε ότι, τα εξαρτήματα μπορεί να προέρχονται από κατεδαφισμένα δυτικά αεροσκάφη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ή από μεσάζοντες, που παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Δυτικά εξαρτήματα σε Ιρανικά drones

Εκτός από το ισραηλινό εξάρτημα, ο ερευνητής ανακάλυψε περίπου 200 άλλα εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλα συμμαχικά έθνη, σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Περίπου τα μισά από τα σχεδόν 200 τεχνικά εξαρτήματα του κατασχεθέντος Mohajer-6, κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το άλλο τρίτο κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία. Η έκθεση σημείωσε ότι, η ιαπωνική Tonegawa-Seiko Co κατασκεύασε τους σερβοκινητήρες του drone.

Η Tonegawa-Seiko Corporation κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας το 2021, για παράνομη αποστολή σερβοκινητήρων στην Κίνα χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, αφού επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακάλυψαν έναν σε ιρανικό drone.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι, θα χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικά drones. Το ιρανικό drone περιείχε επίσης εξαρτήματα από τη Microchip Technology Inc με έδρα την Αριζόνα και την Infineon Technologies AG, μια γερμανική εταιρεία.

Οι ανακαλύψεις, είναι οι τελευταίες σε μια σειρά ερευνών και μελετών σε εξαρτήματα δυτικής κατασκευής, που βρέθηκαν σε ιρανικά drones.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 βρέθηκε να έχει εξαρτήματα κατασκευασμένα από τουλάχιστον 15 διαφορετικές τεχνολογικές εταιρείες από τη Βόρεια Αμερική, την ΕΕ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα Schemes.

Σε απάντηση, η Texas Instruments είπε ότι δεν εξάγει εξαρτήματα στο Ιράν, τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία. Η Τεχεράνη διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο προμηθειών από εταιρείες και άλλους πληρεξούσιους σε άλλα έθνη.

Ο Daniel Salisbury, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου, είπε νωρίτερα στη RFE/RL ότι οι εξαγωγείς πιστεύουν λανθασμένα ότι, πωλούν σε έναν τελικό πελάτη που εδρεύει στα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ή σε άλλη τρίτη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα, ο τελικός χρήστης είναι στο Ιράν.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας ανακάλυψε εξαρτήματα κατασκευασμένα στην Αυστρία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, μετά από ανάλυση δεδομένων ανοιχτού κώδικα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν.

Τα drones Shahed-136, Shahed-131 και Mohajer-6, χρησιμοποίησαν σημαντικές ποσότητες εξαρτημάτων δυτικής κατασκευής. Εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε επίσης πρόσφατα ότι η Ρωσία είχε δώσει δυτικά όπλα στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για drones που βοήθησαν τη Μόσχα να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις. 

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Sky News, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε επίσης κρυφά ένα φορτίο στρατιωτικού υλικού, που παρασχέθηκε αρχικά στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά «έπεσε στα χέρια της Ρωσίας».

Η τελευταία έκθεση έρευνας αποκάλυψε για άλλη μια φορά, το τεράστιο δίκτυο εταιρειών πληρεξουσίων που υποστηρίζονται από το Ιράν, που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να αγοράζουν εξαρτήματα δυτικής κατασκευής για τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ