Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολωνός στρατηγός: Προσομοίωση υποχώρησης, ετοιμάζουν ενέδρες- Θα δώσει τανκς & APC η Βουλγαρία στην Ουκρανία;

«Δεν πιστεύω στη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα, αν και ένα τέτοιο σενάριο συζητείται εδώ και αρκετές ημέρες», λέει ο Πολωνός στρατηγός Μιέτσισλάου Μπιένιεκ (Mieczysław Bieniek) σε συνέντευξή του στο Gazeta.pl. «Οι Ρώσοι δήλωσαν επίσης ότι γινόταν όλο και πιο δύσκολος ο εφοδιασμός μονάδων που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη του Δνείπερου. Αυτό, μπορεί να είναι αλήθεια. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με μια προσομοιωμένη υποχώρηση. Μην ξεχνάτε, οι Ρώσοι έχουν προετοιμάσει θέσεις βολής και ο εξοπλισμός παραμένει ακόμα», λέει ο στρατηγός.

Ο στρατηγός πιστεύει ότι πιθανό σενάριο είναι η μερική υποχώρηση και το στήσιμο «παγίδων»–νάρκων και κρυφών θέσεων βολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Ανώτατος Διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν ανακοίνωσαν την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα. Ο Σουροβίκιν είπε ότι η επιχείρηση υποχώρησης από τη δεξιά όχθη της περιοχής Χερσώνας θα πρέπει να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον.

Τα ρωσικά στρατεύματα υποτίθεται ότι θα αναπτυχθούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και θα προετοιμάσουν την άμυνα εκεί. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποχώρηση της Ρωσίας από την κατεχόμενη Χερσώνα. Τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν νόημα μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα.

«Κάτω από τα όπλα των καμερών, ο στρατηγός Σουροβίκιν ανέφερε στον Σόιγκου ότι ήταν αδύνατο να προμηθεύσει τόσο μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και ο Σόιγκου το αποδέχτηκε αυτό. Αυτό είναι πολύ ύποπτο. Πιστεύω ότι η Ρωσία θέλει να παρασύρει τους Ουκρανούς σε μια παγίδα. Το ερώτημα είναι αν θα πέσουν σε αυτό το κόλπο. ότι οι Ουκρανοί έχουν καλές πληροφορίες και θα μπορούν να εκτιμήσουν μόνοι τους αν υπάρχουν εχθρικές θέσεις στη Δυτική Όχθη του Δνείπερου. Μπορεί να προβλεφθεί ότι χωρίς σαφή κατανόηση της κατάστασης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα καταλάβουν ανοιχτά τη Χερσώνα. Εξοικονομούν δυνάμεις και η μάχη στην πόλη σημαίνει τεράστιες απώλειες», σχολιάζει ο στρατηγός Μπιένιεκ.

«Η ανακοίνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων δείχνει ότι οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενεργώντας με βάση την αρχή «τι θα γίνει αν πιστέψουν οι Ουκρανοί». Από την άλλη, φαίνεται ότι η Ρωσία θέλει να δείξει ότι αλλάζει τις μεθόδους του πολέμου: λένε, δεν αμυνόμαστε μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, δείχνουμε ευελιξία, μετακινούμαστε σε πιο οχυρωμένες θέσεις, εξοικονομούμε δύναμη. Στην πραγματικότητα, δεν περιμένω καμπή», προσθέτει ο στρατιωτικός.

Ταυτόχρονα, το έδαφος του Μπαρανοβίτσι (περιοχή Βρέστης, νοτιοδυτικό τμήμα της Λευκορωσίας), από τις 14 έως τις 31 Οκτωβρίου, δορυφόροι κατέγραψαν ένα σύμπλεγμα στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθώς και περίπου 150 στρατιωτικές σκηνές.

Οι δορυφορικές εικόνες που προκύπτουν μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μιας μονάδας μάχης μεγέθους ταξιαρχίας σε αυτές τις περιοχές. Έτσι, σχηματίζονται νέοι στρατιωτικοί σχηματισμοί στην περιοχή της Βρέστης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει στρατιωτική συγκέντρωση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Έτσι, προχθές, στο σημείο ελέγχου Γλουσκέβιτσι (περιοχή Γκόμελ), καταγράφηκε η κίνηση τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τον ουκρανικό στρατό προς τα σύνορα. Μπροστά από τα εμπόδια, το BTR-80 σταμάτησε και μετά γύρισε πίσω. Σε απάντηση σε αυτό, οι εφεδρείες τέθηκαν σε συναγερμό από τη Λευκορωσία, οι στρατιώτες της συνοριακής υπηρεσίας πήραν θέσεις βολής.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική πλευρά, η πιθανότητα προκλήσεων από την Ουκρανία αυξάνεται καθώς η πειθαρχία στις μονάδες εδαφικής άμυνας και σε άλλους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις.

Η Βουλγαρία θα μπορούσε να παραδώσει άρματα μάχης και APC Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία

Περίπου 175 Βούλγαροι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ ενός σχεδίου έξι σημείων για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που θα μπορούσαν να παραδοθούν στο Κίεβο, αναφέρει η Wilhelmine Preussen. Άλλοι 49 καταψήφισαν την πρόταση. Το νέο ψήφισμα ζητά από το Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την αντικατάσταση ή την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής.

Ένας «χρήσιμος» τρόπος υλοποίησης μιας τέτοιας κίνησης υιοθετήθηκε από βουλευτές από διαφορετικά κόμματα που υποστήριξαν ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τη Βουλγαρία να εκσυγχρονίσει το απόθεμα όπλων της. Εάν το κάνουν, όπως οι Τσέχοι, οι Πολωνοί και οι Σλοβένοι που πρόσφεραν τα άρματα μάχης και τα APC της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, οι Βούλγαροι μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια συμπεριφορά προτείνοντας παρόμοια οχήματα υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τις κατάλληλες αντικαταστάσεις.

Στο απόθεμά του, ο βουλγαρικός στρατός έχει 90 T-72M1/M2+ MBT, 160 IFV (90 BMP-1 και 70 BMP-2) και 120 APC (100 MT-LB και 20 BTR-60). Σε μια συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε μια ενημερωμένη έκδοση του έργου για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης T-72 της χώρας. Τον Δεκέμβριο του 2020, υπό προηγούμενη κυβέρνηση, το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας υπέγραψε διετές συμβόλαιο 78,7 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 40,2 εκατομμύρια ευρώ) με τη βουλγαρική εταιρεία Terem για τον εκσυγχρονισμό 44 από τα κύρια άρματα μάχης T-72 του στρατού.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ασαφές ποια στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να σταλεί στην Ουκρανία και πόσο σύντομα θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει έμμεσα τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω άλλων χωρών που αγοράζουν τα όπλα της και τα στέλνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα σημαντικό όφελος για τη βουλγαρική αμυντική βιομηχανία.

Ωστόσο, αναφέρει η Wilhelmine Preussen, ο πρόεδρος Rumen Radev και ο υπουργός Άμυνας Dimitar Stoyanov τάχθηκαν κατά της ιδέας, λέγοντας ότι ο βουλγαρικός στρατός δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τέτοιες παραδόσεις όπλων και υποστηρίζοντας ότι εταίροι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προσφέρουν όπλα αντικατάστασης ως «δώρο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ