Ένοπλες Συρράξεις

Ρώσος υποστράτηγος: Τρομοκράτες θα επιτεθούν στη Χμεϊμίμ με δεκάδες drones

Η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν επίθεση στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, το αρχηγείο των δυνάμεών της στη Συρία, με τη χρήση drones αυτοκτονίας, δήλωσε ο υποστράτηγος Όλεγκ Γεγκόροφ (Oleg Yegorov), αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού κέντρου για τη συμφιλίωση των αντίπαλων μερών στη Συρία.

«Σύμφωνα με αναφορές που έλαβε το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Μερών, μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα [τώρα γνωστό ως Hay'at Tahrir al-Sham (HTS)] και του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν (TIP) σχεδιάζουν μια επίθεση στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ με τη χρήση drones μάχης και αυτοκτονίας», είπε ο Ρώσος αξιωματικός.

Τόσο η HTS όσο και το TIP δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική συριακή περιοχή της ευρύτερης Ιντλίμπ, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ που βρίσκεται στην ακτογραμμή της Λαττάκειας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Γεγκόροφ, οι τρομοκράτες έχουν συγκεντρώσει και εξοπλίσει μεγάλο αριθμό drones με εμβέλεια δράσης έως και 70 χιλιομέτρων, σε εργαστήρια κοντά στην πόλη Κερμπέτ Ελγιόζ στη δυτική ύπαιθρο του Ιντλίμπ.

«Βάσει ενός σχεδίου τρομοκρατών, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν την αποστολή να εκτρέψουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ», είπε ο ίδιος.

Η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ προστατεύεται από ένα πολύπλοκο δίκτυο αεράμυνας. Ωστόσο, η HTS και οι σύμμαχοί του έχουν επιτεθεί στην αεροπορική βάση με αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αρκετές περιπτώσεις από το 2018. Η πιο πρόσφατη επίθεση ήταν στις 20 Ιουλίου. Τότε, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε δύο drones που πλησίασαν τη βάση.

Μετά την τελευταία επίθεση, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στόχευσαν πολλά εργαστήρια drones, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκπαίδευσης της HTS και των συμμάχων της στην ευρύτερη Ιντλίμπ. Δεκάδες αυτοσχέδια drones καταστράφηκαν μαζί με τους σταθμούς ελέγχου και εκτόξευσης τους. Η τρομοκρατική ομάδα έχασε επίσης πολλούς από τους ειδικούς και τους χειριστές των drone.

Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με drone στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ θα έθετε σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, για την οποία μεσολάβησαν Ρωσία και Τουρκία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ρωσική στρατιωτική ομάδα στη Συρία λαμβάνει ήδη μέτρα για να σταματήσει οποιαδήποτε επίθεση στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Από τις 5 Νοεμβρίου, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πολύ ενεργά πάνω από την Ευρύτερη Ιντλίμπ. Η HTS και οι σύμμαχοί της πιθανότατα θα πληρώσουν ακριβά εάν αποφασίσουν να συνεχίσουν τα σχέδιά τους και να επιτεθούν στην αεροπορική βάση ή σε οποιονδήποτε άλλο ρωσικό ή συριακό στόχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...