κατασκοπεία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στο "παιχνίδι" της κατασκοπείας Τούρκοι διπλωμάτες: Εκτεταμένες επιχειρήσεις το 2022 με νέους στόχους σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

Ένα μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ότι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών για επικριτές και αντιπάλους στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις από τις χώρες υποδοχής ότι, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και σφραγισμένο απόρρητο, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερε ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία, από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες, σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που χαρακτηρίζονται από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Προφανώς ανήσυχος για μια διαρροή του εγγράφου και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα σε ξένο έδαφος, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι, εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Δραστηριότητες που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες

Ένα άλλο έγγραφο που ελήφθη από την Γενική Εισαγγελία του Afyonkarahisar, δίνει κάποια ιδέα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες. Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι, έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες, πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες .

Προκειμένου να αποφευχθεί διπλωματική αντίδραση και προβλήματα σε διμερές επίπεδο, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες διπλωματών, ο αρχηγός της αστυνομίας Kartal προειδοποίησε ότι, οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την «ανάγκη να γνωρίζουν» και «δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα».

Υπάλληλοι τουρκικών πρεσβειών και προξενείων, βρέθηκαν «στο στόχαστρο» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχαν εμπλακεί σε κατασκοπεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Δύο Τούρκοι διπλωμάτες, ο τότε Ακόλουθος Τύπου Hacı Mehmet Gani και ο Hakan Kamil Yerge, τότε δεύτερος γραμματέας της Τουρκικής Πρεσβείας στη Βέρνη, σχεδίασαν να ναρκώσουν και να απαγάγουν έναν Ελβετό-Τούρκο επιχειρηματία το 2016. Τον Ιούνιο του 2018 το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η ποινική δίωξη εναντίον των δύο διπλωματών, κινήθηκε τον Μάρτιο του 2017. Ο Yerge έφυγε από την Ελβετία τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ο Gani παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Ποινικό αδίκημα

Οι Τούρκοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα ότι, είχαν συγκεντρώσει πολιτικές πληροφορίες για άλλο κράτος και ότι προσπάθησαν να απαγάγουν έναν Ελβετό επιχειρηματία με τουρκικές ρίζες. Ο επιχειρηματίας φέρεται να συνδεόταν με την ομάδα Gülen και ζούσε στην Ελβετία για περίπου 30 χρόνια.

Ο Thomas de Maizière, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, είπε τον Μάρτιο του 2017 ότι ήταν «ποινικό αδίκημα» η διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων σε γερμανικό έδαφος και ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές από εμάς».

«Αυτό ισχύει για όλα τα ξένα κράτη και όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε σχετικά με την παρακολούθηση των κριτικών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, οι επιπτώσεις του εντοπισμού από την Τουρκία των επικριτών της κυβέρνησης, που προφανώς ζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες για να γλιτώσουν από βασανιστήρια και κακοποίηση στην Τουρκία, ποικίλλουν από καταχρηστική νομική δίωξη έως την τιμωρία των συγγενών τους. Τα έγγραφα δείχνουν ότι, οι επικριτές αντιμετώπισαν ήδη ποινικές έρευνες για πολλαπλές ψευδείς κατηγορίες, που σημαίνει ότι θα διωχθούν, θα φυλακιστούν και θα καταδικαστούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης εάν επιστρέψουν ποτέ στην Τουρκία.

«Εν τω μεταξύ, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι συγγενείς τους θα μπορούσαν επίσης, να αντιμετωπίσουν εκδικητικές νομικές ενέργειες λόγω της σχέσης τους με τους επικριτές στο εξωτερικό. Τα περιουσιακά τους στοιχεία, πιθανότατα θα κατασχεθούν και από τις τουρκικές αρχές», αναφέρει.

Οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες, που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να αποφεύγουν την ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως περιγράφεται στο άρθρο 41. Ομοίως, στο προξενικό προσωπικό παρέχονται περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις, αλλά οι αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να διώξουν οποιοδήποτε από το προσωπικό, εάν διαπράττουν εγκλήματα εντός ή εκτός των χώρων του προξενείου σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.

Ο Ερντογάν, που ενοχοποιήθηκε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που αποκάλυψε μυστικές μίζες σε προγράμματα νομιμοποίησης εσόδων, κατηγόρησε τον Γκιουλέν για τις έρευνες δωροδοκίας σε μέλη της οικογένειάς του και επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Χαρακτήρισε την ομάδα τρομοκρατική οντότητα, αν και καμία βίαιη ενέργεια δεν έχει συνδεθεί με αυτήν, και ξεκίνησε μια μεγάλη καταστολή της ομάδας, φυλακίζοντας και/ή εκκαθαρίζοντας δεκάδες χιλιάδες κυβερνητικούς υπαλλήλους, κατάσχοντας παράνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία, κλείνοντας σχολεία, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης, νοσοκομεία και άλλες οντότητες που ανήκαν ή λειτουργούσαν από άτομα που συνδέονται με το κίνημα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε κατηγορίες για πραξικόπημα κατά του Γκιουλέν, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια «ψεύτικη επιχείρηση» που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς πληροφοριών και στρατιωτικών του. 

«Ο Ερντογάν, χρησιμοποίησε το γεγονός ως πρόσχημα για να μετατρέψει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, σε εστία νεοεθνικιστών και ισλαμιστών με μια εκκαθάριση σχεδόν του 80% όλων των Στρατηγών και Ναυάρχων. Απέκτησε επίσης «αυτοκρατορικές» προεδρικές εξουσίες και εξαπέλυσε διασυνοριακές επιθέσεις στη Συρία», αναφέρει το nordicmonitor.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ