Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσοι Στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών χωρίς τον Πούτιν παρόντα-Πως ερμηνεύεται και που βαδίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

"Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων", είναι ο τίτλος άρθρου λίαν έγκριτου Αμερικανικού ΜΜΕ, που επικαλείται τους New York Times, του οποίου η συνέχεια είναι η ακόλουθη:

"Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δημοσιεύοντας την ιστορία, οι New York Times στην τελευταία έκθεσή τους ισχυρίστηκαν ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν δεν ήταν μέρος των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.

Αλλά το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν  κάνει ακόμη και τις συζητήσεις, ανησύχησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, επειδή έδειξε πόσο απογοητευμένοι ήταν οι Ρώσοι Στρατηγοί για τις αποτυχίες τους, ενώ  υποδηλώνει ότι οι κρυμμένες απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια.
 
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή έλαβαν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα.
 
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα περιέγραφαν αυτά ως σενάρια που εξέτασαν οι στρατιωτικοί ηγέτες για χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, ο William J. Burns, η C.I.A. διευθυντής, έχει πει προηγουμένως ότι η «δυνητική απελπισία» του κ. Πούτιν να κερδίσει μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά.
 
Οι NYT ανέφεραν ότι ο John F. Kirby, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς». «Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο κ. Kirby. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση».
 
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις.

Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με οποιουσδήποτε τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου ή του πυροβολικού.
 
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες βεληνεκές από τις κεφαλές που φέρονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα αναφερόμενα παραπάνω εξάγουμε τα εξής:

1. Η μη συμμετοχή του Πούτιν, στις συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, από Ρώσους Στρατηγούς, υποδηλώνει ένα εκ των παρακάτω:

α. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν μετείχε στις συνομιλίες, προκειμένου να μην δοθεί λάθος μήνυμα στις ΗΠΑ-Δύση για επικείμενο πυρηνικό ρωσικό κτύπημα, γεγονός που θα αύξανε την ένταση ένθεν και κείθεν, δημιουργώντας κατάσταση πανικού, όχι μόνο στη Δύση αλλά και στους Ρώσους πολίτες.

β. Ότι ο Πούτιν πλέον αναθέτει εν λευκώ στους Στρατηγούς του τη σχεδίαση πότε, που και πως ενδείκνυται στρατιωτικά να γίνει η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου στη συνέχεια κατόπιν εγκρίσεως του να υλοποιηθεί η χρήση τους.

γ. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει παυθεί από τους Στρατηγούς του, χωρίς να έχει εξουσία πλέον, κάτι που για ευνόητους λόγους δεν κοινοποιείται.

Από τα τρία παραπάνω υποθετικά σενάρια το πιθανότερο εκτιμούμε ότι είναι το β.

Χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Στην πολεμική τέχνη, η τακτική χρησιμοποίηση των στρατευμάτων διαφοροποιείται πάρα πολύ όταν σχεδιάζεται υπό την απειλή πυρηνικού κτυπήματος σε σχέση με αυτή της διεξαγωγής του πολέμου με συμβατικά όπλα.

Αυτή η διαφοροποίηση αγκαλιάζει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, προέλαση, επίθεση, άμυνα, απαγκίστρωση, με λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας του προσωπικού και με αραίωση της διάταξης του για ευνόητους λόγους

Εμείς εδώ θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία, προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης κατανόηση των όσων ενδεχομένως συμβούν στην Ουκρανία, στην πολύ ακραία, αλλά όχι απίθανη, περίπτωση χρήσης τακτικών πυρηνικών από τον Πούτιν. 

Οι πυρηνικές εκρήξεις μπορεί να είναι αναλόγως του ύψους της έκρηξης τους, εναέριες υψηλές, εναέριες χαμηλές, επιφανειακές και υπόγειες (υπο-επιφανειακές).

Στις εναέριες υψηλές εκρήξεις  και στις υπόγειες τα αποτελέσματα από τη θερμική ακτινοβολία και το ωστικό κύμα προκαλούν πολύ λίγες  ανθρώπινες απώλειες στην πρώτη και μηδενικές σχεδόν στη δεύτερη, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ωστόσο οι εναέριες υψηλές πυρηνικές εκρήξεις προκαλούν σημαντικότατες βλάβες σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό μέσο, με αποτέλεσμα, εχθρικά ραντάρ, τηλεπικοινωνίες, ασύρματοι του εχθρού να νεκρώνουν στην περιοχή της έκρηξης, το μέγεθος της  οποίας εξαρτάται από το μέγεθος του πυρηνικού όπλου.

Στην περίπτωση  που κάποιος θέλει να προκαλέσει εκφοβισμό του εχθρού και νέκρωση των επικοινωνιών του  θα μπορούσε να προκαλέσει μια εναέρια υψηλή έκρηξη με τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

Ανάλογα για εκφοβισμό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη, η οποία όμως λόγω  της πολυπλοκότητας της προετοιμασίας της, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί σε έδαφος του εχθρού.

Αναφορικά τώρα με τις εναέριες χαμηλές και επιφανειακές , εδώ έχουμε μεγάλη πρόκληση απωλειών του προσωπικού  από ωστικό κύμα και την θερμική ακτινοβολία, οπότε και το στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει εκτός των παραπάνω που ανέφερε το άρθρο, να φορέσει σε χρόνο λίγων δευτερολέπτων την στρατιωτική του προσωπίδα και στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατό την προσταστευτική του στολή.

Η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποίο, όπως ενδεχομένως θα είναι, η διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού, η καταστροφή δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε αντεπιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός τμημάτων

Τελειώνοντας εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών πλήν θεαματικής απρόποπτης εξέλιξης στο πεδίο της μάχης.

Σε τέτοια περίπτωση ,αν και το θεωρούμε πολύ ακραίο παρόλα αυτά, μπορεί να κατέφευγε σε χρήση μικρής ισχύος τακτικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν γραμμή Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ