Ένοπλες Συρράξεις

AP-WP: Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος στην Ουκρανία

Δύο δημοσιεύματα-βόμβες από το Associated Press και την Washington Post τη Δευτέρα και την Τρίτη, επιβεβαίωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πατήσει στο έδαφος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα στρατεύματα εκτελούν καθήκοντα χωριστά από την απλή ασφάλεια της πρεσβείας.

Τα αμερικανικά στρατεύματα λέγεται ότι πραγματοποιούν «επιθεωρήσεις» στις κρύπτες όπλων των ΗΠΑ, αφού την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο παρουσίασαν ένα νέο σχέδιο παρακολούθησης των όπλων που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, σε προσπάθειες για την εφαρμογή ευθυνών για τα όπλα και τα πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρθηκαν στο Ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου πριν από οκτώ μήνες.

«Ένας μικρός αριθμός αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας άρχισαν πρόσφατα να πραγματοποιούν επιτόπιες επιθεωρήσεις για να διασφαλίσουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα λογαριάζουν σωστά τα όπλα που παρέχονται από τη Δύση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου τη Δευτέρα, αποκάλυψε το ρεπορτάζ των AP/WaPo.

Μια ενημέρωση του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι αυτό το «μικρό» απόσπασμα στρατευμάτων έχει λάβει συμβουλές να μην κάνουν επιθεωρήσεις «κοντά» στην πρώτη γραμμή των μαχών:

«Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να παράσχει στρατιωτική ενημέρωση, δεν είπε πού γίνονται οι επιθεωρήσεις ή πόσο κοντά στα μέτωπα των μαχών πλησιάζουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Ο αξιωματούχος είπε ότι το αμερικανικό προσωπικό δεν μπορεί να κάνει επιθεωρήσεις «κοντά στην πρώτη γραμμή», αλλά είπε ότι πηγαίνουν όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας». Έχουν ήδη διεξαχθεί «πολλές επιθεωρήσεις» υπό την επίβλεψη του ακόλουθου Άμυνας των ΗΠΑ και μιας ομάδας Αμερικάνικου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας με έδρα την ουκρανική πρωτεύουσα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε κάθε μαχητικό ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας».

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι παρά τον αποκλεισμό από τον Λευκό Οίκο για «μάχιμους» στρατιώτες, αυτή είναι η αρχή μιας ίσως αναπόφευκτης «αποστολής ερπυσμού» - όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλες ζώνες συγκρούσεων (όπως η Συρία). Εάν τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν επιθεωρήσεις ουκρανικών όπλων και πυρομαχικών, και πιθανώς η Ρωσία στοχεύει επί του παρόντος όλες τις ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, αυτό θέτει τα αμερικανικά στρατεύματα και τις δυνάμεις στο στόχαστρο της Ρωσίας, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα οι ΗΠΑ και η Ρωσία να σκοντάψουν σε απευθείας πόλεμο.

Σε επόμενο ρεπορτάζ της Τρίτης, η Washington Post εξήγησε τα εξής:

Οι παρατηρητές των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αυτοπροσώπως επιθεωρήσεις μόνο για το 10% περίπου των 22.000 όπλων που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που στάλθηκαν στην Ουκρανία και απαιτούν ειδική επίβλεψη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να δώσουν λεπτομέρειες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, δήλωσαν ότι αγωνίζονται για την ανάπτυξη νέων μέσων για την παρακολούθηση όπλων που θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εκτροπής, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger και αντιαρματικών πυραύλων Javelin, εν μέσω αυτού που περιγράφουν ως «σούπερ καυτή σύγκρουση» της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον λέει ότι οι Ουκρανοί, συνεργάζονται ως πρόθυμοι εταίροι στην λογοδοσία των όπλων και στην εφαρμογή μέτρων που διασφαλίζουν την κατάλληλη αλυσίδα φύλαξης. «Ενώ αναγνωρίζουμε το απρόβλεπτο της μάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν την παράνομη εκτροπή όπλων από τότε που ξεκίνησε η περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας στις αρχές του έτους», είπε.

Όπως και με τη Συρία πριν, είναι πιθανό ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο να αποφύγουν προσεκτικά να αναγνωρίσουν διατυπώσεις όπως «μπότες στο έδαφος» στις δηλώσεις τους στον Τύπο.

Η πρωτοβουλία θεωρείται ευρέως ως μέρος των προσπαθειών του διαχειριστή του Μπάιντεν να κατευνάσει την οργή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, αφού οι καταγγελίες έγιναν πιο δυνατές για τον ακαταλόγιστο τρόπο με τον οποίο τα όπλα του Πενταγώνου έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ουκρανία, όπως υπογράμμισε ακόμη και το CNN πριν από μήνες.

Αυτή την εβδομάδα η Φινλανδία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τεκμηρίωσαν την εξάπλωση των όπλων που προμήθευσε η Δύση εκτός των συνόρων της Ουκρανίας και στα χέρια εγκληματικών στοιχείων, όπως αναφέραμε προηγουμένως. «Όπλα που αποστέλλονται [από διάφορες χώρες] στην Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία», δήλωσε ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας, Christer Ahlgren, σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα επιτεθεί σε αποστολές ξένων όπλων, νηοπομπές μεταφοράς και αποθήκες που βρέθηκαν στην Ουκρανία... αλλά πόσος καιρός απομένει πριν οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιήσουν Αμερικανούς στρατιωτικούς επιθεωρητές στο έδαφος πίσω από τις γραμμές του μετώπου; Όσο περισσότερο διαρκεί η σκληρή σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες για ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, είτε σκόπιμα είτε όχι.

Ενώ σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε δικαίως να ονομάσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «πόλεμο αντιπροσώπων» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όλα τα σημάδια δείχνουν μια σταθερή διολίσθηση σε άμεση σύγκρουση. Τώρα που οι «επιθεωρητές» του Πενταγώνου επιβεβαιώθηκαν επί τόπου στην Ουκρανία (κυρίως χωρίς ψηφοφορία στο Κογκρέσο), περιμένετε από τον Λευκό Οίκο να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι αυτό σηματοδοτεί οποιοδήποτε επίπεδο κλιμάκωσης όσον αφορά την άμεση εμπλοκή της Ουάσιγκτον... και πάλι, παρά τον προφανή κίνδυνο Αμερικανών στρατιωτών που δυνητικά μπορούν να βρεθούν κάτω από ρωσικές βόμβες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ