Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκικά drones Akinci: Δύναμη για την Άγκυρα, κίνδυνος για την Ελλάδα- Θα αποκτήσει πυρομαχικά Alpagut Loitering με ικανότητα σμήνους

Δύο τουρκικές εταιρείες, οι Roketsan και STM παρουσίασαν τη νέα τους εξέλιξη, το ALPAGUT loitering που εκτοξεύεται από μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. 

Όπως σημειώνεται από τους κατασκευαστές, το ALPAGUT σχεδιάστηκε ως «φορητό UAV-kamikaze πολλαπλής χρήσης» που μπορεί να παρέχει αναγνώριση και να καταστρέψει στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ALPAGUT, είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες: από το έδαφος, από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των Akinci, Bayraktar TB3, Anka κ.λπ.), ελικόπτερα και θαλάσσια πλοία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αερομεταφορείς ALPAGUT θα μπορούν να εκτοξεύσουν το drone από ασφαλή απόσταση ή να το αναπτύξουν βαθιά στο πίσω μέρος του εχθρού, όπου τα διαθέσιμα δικά τους όπλα δεν θα φτάσουν.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο, είναι η επίδειξη της χρήσης του ALPAGUT σε ένα σμήνος όταν δύο από αυτά εκτοξεύονται από το UAV και άλλα δύο από μια επίγεια πλατφόρμα.

Μετά την εκτόξευση, τα drones ALPAGUT περιπλανώνται γύρω από καθορισμένες περιοχές περιμένοντας έναν στόχο σε υψόμετρα από 300 έως 1.500 μέτρα και επιτίθενται.

Όπως αναφέρθηκε, το ALPAGUT μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε συνθήκες ημέρας όσο και σε συνθήκες νύχτας. Οι πρωταρχικοί στόχοι για αυτά είναι σταθμοί ραντάρ, επικοινωνίες, συστήματα αεράμυνας. 

https://www.youtube.com/watch?v=_1YDP64ZyF4

Μοιράζοντας χαρακτηριστικά τόσο των πυραύλων κρουζ όσο και των UCAV, ένα πυρομαχικό περιπλανώμενο σημαίνει ότι ένα πυρομαχικό περιπλανιέται ή περιμένει παθητικά, γύρω από την περιοχή στόχο για κάποιο χρονικό διάστημα και επιτίθεται μόνο όταν εντοπιστεί ένας στόχος.

Ένας κρυφός ή κρυμμένος στόχος, μπορεί να εξαλειφθεί με ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό αρκετά γρήγορα, χωρίς να τοποθετηθούν πλατφόρμες υψηλής αξίας κοντά στην περιοχή στόχο.

https://youtu.be/DL87NJZHRv4

«Το ALPAGUT μπορεί να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει στόχους, με το πρόγραμμα αναζήτησης δύο τρόπων λειτουργίας χωρίς να γίνει αντιληπτό και δεν επηρεάζεται από τα συστήματα παρεμβολής», λένε οι προγραμματιστές.

Προδιαγραφές του drone ALPAGUT:

  • Μήκος 2,3 μ
  • Άνοιγμα φτερών 2,5 m
  • Λειτουργική εμβέλεια (όταν εκτοξεύεται από εναέρια πλατφόρμα) 60 km
  • Μέγιστη διάρκεια πτήσης 60 λεπτά
  • Βάρος 45 κιλά
  • Warhear 11 κιλά

Ελληνικό UAV SARISA

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Επιτυχημένη βολή ρουκέτας ελληνικού UAV SARISA-Θέλουμε στόλο μη επανδρωμένων επιθετικών drones κατά των τουρκικών σχεδίων, αναφέραμε ότι κινείται με ταχύτητα πλέον η ελληνική πρωτοβουλία και αναμένουμε και άλλα ευχάριστα νέα το επόμενο διάστημα από τον ΑΡΧΥΤΑ.

Πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη βολή ρουκέτας από το ελληνικό drone SARISA, καθώς και ρίψη χειροβομβίδας απο το EMPUSA. Το εντυπωσιακό είναι πως και οι δυο δοκιμές, υλοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, με δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ., όπως αυτές που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ωστόσο, το SARISA SRS-1A αντιπροσωπεύει οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για τον διοικητή ακόμη και τμήματος Πεζικού ή Ειδικών Δυνάμεων.

Μεταφερόμενο “συσκευασμένο” σε κάποιο ελαφρύ όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί και σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1, να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος και να εξαπολύσει τα όπλα του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας για το μικρό τμήμα.

Η ισχύς πυρός δύο ρουκετών 2,75 ιντσών, επιτρέπει πρακτικώς την αιφνιδιαστική εξουδετέρωση μέχρι και δύο ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων. Μελλοντικώς, είναι δυνατή και η βολή ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου να γίνεται είτε από φορητή συσκευή καταδείξεως στόχου λέιζερ από περίπολο Ειδικών Δυνάμεων είτε άλλο αισθητήρα σε χερσαία ή εναέρια πλατφόρμα.

Το ελληνικό μη επανδρωμένο SARISA της ελληνικής SAS Technology είναι πλέον και οπλισμένο. Η βασική τακτική διαμόρφωση του SARISA, αφορά σε διπλή σχάρα εκτοξευτή πυραύλων για τις ρουκέτες HYDRA 70 διαμέτρου 2,75 ιντσών, που μπορούν να φέρουν μεγάλη ποικιλία κεφαλών.

Το SARISA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα, σε τακτικές αποστολές για μεταφορά φορτίου και ανεφοδιασμού μονάδων. Θα έλεγε κανείς πως σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο UAV αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Η Ελλάδα χρειάζεται οπλισμένα Heron με Spike NLOS γι αρχή, όμως όποια άλλη προσπάθεια έρθει είναι προς όφελος της χώρας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ