Ένοπλες Συρράξεις

Παραλύουν! WP: Τελειώνουν οι πύραυλοι της Ουκρανίας-Βομβαρδίζουν αδιάκοπα οι Ρώσοι

Σήμερα, η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά συστήματα αεράμυνας για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα και οι πύραυλοι έχουν ήδη εξαντληθεί για τα υπάρχοντα συστήματα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη στους Ουκρανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς.

Η εφημερίδα επικαλείται τα λόγια του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Κλίμιν (Volodymyr Klimin), ο οποίος δήλωσε ότι η παράκαμψη της ουκρανικής αεράμυνας είναι δυνατή λόγω πληροφοριών για το πεδίο.

Η Washington Post επισημαίνει ότι τα περισσότερα συστήματα αεράμυνας είναι σοβιετικής κατασκευής, δηλαδή τουλάχιστον 30 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τώρα η αεράμυνα μας είναι κυριολεκτικά ένας τύπος με ένα Stinger», αναφέρει η Ντάρια Καλενιούκ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Ντένις Σμάζνι (Denis Smazhny), επικεφαλής εκπαίδευσης των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται στο εξωτερικό και μαθαίνει να χειρίζεται το NASAMS, επέστησε επίσης την προσοχή στην απαρχαιωμένη αντιαεροπορική μηχανή της χώρας.

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα παλιά μας συστήματα, γιατί πολύ σύντομα δεν θα αντεπεξέλθουν πλέον στους στόχους. Μας τελειώνουν επίσης οι πύραυλοι», παραδέχτηκε ο Σμάζνι.

Παρατηρητές της εφημερίδας τονίζουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται δυτικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας για να κλείσει τα κενά στην περιοχή κάλυψης.

Αδιάλειπτοι βομβαρδισμοί από Ρωσία

Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και οι ζημιές στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή αυξάνονται. Στις 20 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Συνεχίζονται οι διακοπές φωτός, νερού και θέρμανσης σε όλη τη χώρα.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σειρά εκρήξεων συγκλόνισε σήμερα τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Νικολάεφ σύμφωνα με τις αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πυραυλικά τους πλήγματα στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, βάζοντας στόχο εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) επιβεβαίωσε ότι τρεις ακόμη εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής καταστράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στους στόχους περιλαμβανόταν ο TPP Μπουρστίν που βρίσκεται στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ. Τροφοδοτούσε τη δυτική Ουκρανία, καθώς και την Υπερκαρπάθια και την περιοχή των Καρπαθίων, με ηλεκτρισμό.

Τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον TPP Λαντιζίνσκαγια στην περιοχή Βίνιτσα. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, ολόκληρη η νοτιοδυτική χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη προμηθειών.

Από τη νύχτα της 20ης Οκτωβρίου, ρωσικοί πύραυλοι και UAV επανέλαβαν την επίθεσή τους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αεροπορικός συναγερμός σήμανε στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερκάσι, του Κιρόβογκραντ, του Μικολάιβ, της Πολτάβα, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Χάρκοβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον τέσσερις εγκαταστάσεις παροχής ρεύματος υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στην περιοχή του Μικολάιβ. Το πρωί, μια εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής και μια βιομηχανική επιχείρηση χτυπήθηκαν στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ.

Αντίποινα Ουκρανών σε Ντονμπάς και συνοριακές περιοχές

Με τη σειρά του, ο ουκρανικός στρατός συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε υποδομές στο Ντονμπάς και στις ρωσικές συνοριακές περιοχές. Η πόλη Ενεργκοντάρ δέχθηκε πυρά. Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το κτίριο της διοίκησης της πόλης, τη γέφυρα που οδηγεί στην πόλη και τον τοπικό ενεργειακό υποσταθμό, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων αμερικανικής κατασκευής HIMARS. 

Ουκρανικοί σχηματισμοί βομβάρδισαν ξανά το Ντόνιετσκ, τη Γιασινοβατάγια, τη Μακεγιέβκα, την Ελένοβκα και άλλους οικισμούς της περιφέρειας του Ντόνιετσκ. Ουκρανικοί σχηματισμοί χτύπησαν με HIMARS MLRS και την Ποπάσναγια.

Στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, οβίδες έπληξαν μια εγκατάσταση υποδομής αλλά δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Εν τω μεταξύ, δύο άμαχες γυναίκες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του χωριού Στσεμπέκινο στη συνοριακή περιοχή.

Η κατάσταση στην ουκρανική πρώτη γραμμή παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα στην περιοχή Χερσώνα. Στις 19 Οκτωβρίου, μια άλλη μαζική επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις απέτυχε και οι επιτιθέμενοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες και επανήλθαν στις αρχικές τους θέσεις.

Ο Ουκρανός στρατός επιχείρησε να σπάσει προς την πόλη Νοβάγια Καμένκα. Δυνάμεις δύο περίπου ουκρανικών ταγμάτων εξαπέλυσαν επίθεση σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Σουχάνοβο και την Πολυάνκα. Η ρωσική 126 ταξιαρχία παράκτιας άμυνας, οι 83, 11 και 80 αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες σταμάτησαν τις ουκρανικές μονάδες και τους προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, ουκρανικές μονάδες επιχείρησαν να διαρρήξουν τις ρωσικές άμυνες κοντά στο Νταβίντοφ Μπροντ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Οι συνεχείς προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχουν οποιαδήποτε κέρδη στην πρώτη γραμμή της Χερσώνας, αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές για τη Γερουσία των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...