Ένοπλες Συρράξεις

Πέντε λόγοι που η Γερμανία δεν δίνει τα άρματα Leopard 2Α4 στην Ουκρανία

"Άρματα μάχης για την Ουκρανία:Γιατί η Γερμανία δεν παραδίδει ένα Leopard 2",είναι ο τίτλος άρθρου Γερμανικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και μήνες. Γιατί η Γερμανία δεν στέλνει άρματα μάχης στην Ουκρανία; Είναι βάσιμα τα τρέχοντα επιχειρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε λόγοι με μια ματιά

Ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να μην προμηθεύει δυτικού τύπου κύρια άρματα μάχης ή ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ στην Ουκρανία, υπάρχει πρόοδος με το εναλλακτικό μοντέλο ανταλλαγής ανάλογων οπλικών μέσων. 

Έτσι την Τρίτη, η Ελλάδα παρέλαβε 40 ΤΟΜΑ Marder και σε αντάλλαγμα η Αθήνα παραδίδει το παλιό σοβιετικό BMP  προς την Ουκρανία.

Αλλά γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να βασίζεται σε δυσκίνητες λύσεις ανταλλαγής αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ αντί να τα παραδίδει  απευθείας στην Ουκρανία;

Σε σχετική συζήτηση σε εκδήλωση  στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σμιντ (SPD) επικαλέστηκε διάφορα επιχειρήματα γι αυτό. Πόσο έγκυρα είναι;

Επιχείρημα 1: logistics, συντήρηση και ανταλλακτικά

"Από μόνο του οπλικό σύστημα δεν είναι λύση. Πίσω από κάθε οπλικό σύστημα κρύβεται μια αλυσίδα εφοδιασμού. Χρειάζεστε ανταλλακτικά και επίσης ανθρώπους που ξέρουν πώς να επισκευάζουν τέτοια συστήματα."

Chancellor Wolfgang Schmidt

Το Panzerhaubitze 2000 που παραδόθηκε από τη Γερμανία συντηρείται επί του παρόντος στα συνεργεία του κατασκευαστή KMW στη Λιθουανία, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό έργο επιμελητείας. Αυτή την περίοδο απέτυχαν  να κάνουν κάτι ανάλογο για την Ουκρανία.

Η KMW εργαζόταν για τη δημιουργία ενός κέντρου συντήρησης στα πολωνικά σύνορα για μήνες, αλλά το έργο απέτυχε λόγω πολωνικών απαιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», τώρα συζητείται τοποθεσία στη Σλοβακία. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα οβιδοβόλα M777 που παραδίδονται στην Ουκρανία στην Πολωνία.

Επιχείρημα 2: ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις

"Είπαμε ας βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αποκτήσουν τα τανκς που ήδη γνωρίζουν, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στον στρατό τους. Αυτά είναι σοβιετικά ρωσικά τανκς όπως το T-72."

Chancellor Wolfgang Schmidt

Αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, ακόμη και τα άρματα μάχης μπορεί να είναι πολύ ευάλωτα. Θα μπορούσατε να το δείτε  αυτό να συμβαίνει πολύ στην Ουκρανία. Ωστόσο, πολλά ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία μάχης από ορισμένους στρατιώτες της Μπούντεσβερ.

Όχι στις τεθωρακισμένες δυνάμεις, αλλά σε άλλα όπλα. Γενικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μοιάζουν με ένα ετερόκλητο μείγμα δυτικών και σοβιετικών συστημάτων. Η μεταφορά της γνώσης λειτούργησε εκεί. Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ένα Panzerhaubitze 2000 ή ένα Iris-T SLM είναι ακόμη πιο σύνθετες συσκευές με υψηλότερη προσπάθεια ενσωμάτωσης από ένα Leopard 2. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Πραγματικό πρόβλημα, αλλά πιθανώς εφικτό να επιλυθεί.

Επιχείρημα 3: Άλλα κράτη δεν προσφέρουν ούτε ένα

"Ακόμη και η Πολωνία, η οποία διαθέτει 249 άρματα μάχης Leopard 2, δεν προμηθεύει κανένα στην Ουκρανία. Δεν ζήτησαν καν άδεια για να το κάνουν  και πιστέψτε με, έχουμε αυτές τις συζητήσεις."

Chancellor Wolfgang Schmidt

Όπως σωστά το θέτει ο Schmidt, «κανείς δεν προμήθευε τα σύγχρονα δυτικά κύρια άρματα μάχης μέχρι στιγμής». Ωστόσο, στην ίδια εκδήλωση συζήτησης τόνισε ότι η Γερμανία μόλις ενηλικιωνόταν όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να καταλάβει ότι αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβει την ηγεσία σε αυτό το θέμα και θα συσπειρώσει άλλους εταίρους πίσω από αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, συμβαίνει ότι άλλες χώρες που θέλουν να δώσουν το Leopard 2 χρειάζονται άδεια από τη Γερμανία. Η Ισπανία, για παράδειγμα, είχε προσπαθήσει να πάρει μια τέτοια απελευθέρωση για το παροπλισμένο Leopard 2, αλλά το Βερολίνο δεν το έδωσε. Επειδή τα τανκς ήταν τελικά σε πολύ κακή κατάσταση, το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας δεν συνέχισε περαιτέρω την προσπάθεια.

Επιχείρημα 4: Αιχμαλωτισμένη δυτική τεχνολογία

"Τα κύρια άρματα μάχης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είναι εύκολο να αιχμαλωτιστούν από τον εχθρό. Ορισμένοι από τους εταίρους μας ανησυχούν πολύ για τη μεταφορά της σύγχρονης τεχνολογίας στα λάθος ρωσικά χέρια."

Chancellor Wolfgang Schmidt

Τα σύγχρονα δυτικά κύρια άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των Leopard 2 και M1 Abrams, έχουν ήδη καταληφθεί. Στη βόρεια Συρία, το Isis απέκτησε πολλά τουρκικά Leopard 2, καθώς και άγνωστο αριθμό ιρακινών M1 Abrams.

 Άρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν πέσει στα χέρια της συριακής κυβέρνησης και συνεπώς της Μόσχας.

Στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία έχασε το M1 Abrams πολεμώντας τις πολιτοφυλακές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Επί μήνες συζητούνταν χωρίς αποτέλεσμα η αποστολή των Marder και Leopard 1 στην Ουκρανία. Και τα δύο είναι παλιά, σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα συστήματα. Ακόμη και τα Leopard 2 A4 που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί είναι από πολλές απόψεις τεχνολογία της δεκαετίας του 1980.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα διαθέτει θεωρητικά την τελευταία γενιά εξοπλισμού με τη μορφή κύριων αρμάτων μάχης T-14 Armata ή μαχητικών αεροσκαφών Su-57.

Στην πράξη, ωστόσο, η ρωσική βιομηχανία δύσκολα παράγει αντίγραφα  λόγω κυρώσεων, προβλημάτων ποιότητας και υψηλού κόστους. Στην καλύτερη περίπτωση, ένας υπουργός , ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει εάν η γερμανική τεχνολογία αρμάτων μάχης στη δεκαετία του 1980 θα άλλαζε κάτι.

Επιχείρημα 5: Ρωσική προπαγάνδα

"Εάν τα κύρια άρματα μάχης καταληφθούν στην πρώτη γραμμή με τον Γερμανικό Σιδηρούν Σταυρό (εθνικό έμβλημα της Μπούντεσβερ), αυτό  θα είναι το τέλειο προπαγανδιστικό υλικό για τη Ρωσία για να πεί: «Κοιτάξτε, πάντα λέγαμε ότι το ΝΑΤΟ μας επιτίθεται."

Chancellor Wolfgang Schmidt

Μια υποτιθέμενη άμεση ανάμειξη στον πόλεμο από το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα μέσω διεθνών εθελοντών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί κεντρικό θέμα της ρωσικής προπαγάνδας εδώ και μήνες. Το πώς και εάν η ρωσική ηγεσία θα αντιδρούσε στη χρήση δυτικών κύριων αρμάτων μάχης δεν είναι σαφές.

Από την άλλη πλευρά, ότι ο Σιδερένιος Σταυρός θα φαινόταν στα τανκς που παραδόθηκαν, όπως ισχυρίστηκε ο Schmidt, θα ήταν απίθανο και θα μπορούσε να αποφευχθεί .

Στην περίπτωση του Panzerhaubitzen 2000, για παράδειγμα, οι περιοχές στον πυργίσκο όπου υπάρχουν τα σύμβολα της Bundeswehr  θα ήταν φυσικά βαμμένες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Γερμανία για αυτούς τους 5 λόγους που αναπτύχθηκαν νωρίτερα, δεν παραδίδει άρματα Leopard 2, στην Ουκρανία.

Επισημαίνουμε ότι κατά την άποψή μας ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Γερμανός Καγκελάριος έχουν σαφέστατα βάση, αγκαλιάζοντας θα λέγαμε το σύνολο των προβλημάτων-δυσχερειών που θα προέκυπταν από την παράδοση των εν λόγω αρμάτων στους Ουκρανούς.

Βασικότατος λόγος ωστόσο είναι η έλλειψη επιμελητείας και η χρήση ενός Δυτικού οπλικού συστήματος πρώτης γραμμής από ανεκπαίδευτο σε αυτό προσωπικό των Ουκρανών.

Τα δυτικά όπλα έχουν άλλη φιλοσοφία και αρχή χρησιμοποίησης σε σχέση με τα  ανατολικά, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την χρησιμοποίησή τους.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας λόγου χάρη, η οποία αν αναγκαστεί να πολεμήσει με την Τουρκία τελικά, με υπαιτιότητα της τουρκικής επιθετικότητας, θα πρέπει να έχει διασφαλίσει εκ των προτέρων ροή πολεμικού υλικού  πρωτίστως από χώρες της ΕΕ-ΗΠΑ, των οποίων τα οπλικά συστήματα έχει ενταγμένα στις Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά και άλλων Δυτικού τύπου που δεν έχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, για τα οποία θα πρέπει από τώρα να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς, προκαταβάλλοντας ακόμη και ένα μικρό χρηματικό ποσό ως προκαταβολή-δέσμευση προς τούτο.

Αναφορικά δε με τα τελευταία, "μπούσουλα" αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απόδοση τέτοιων Δυτικών οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης που δεν έχουν ακόμη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πχ τα αντιαρματικά Javellin, οι ΠΕΠ Himars, το βρετανικό αντιαεροπρικό Starstreak, κλπ.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στον τουρκικό προϋπολογισμό κατά 6 δις δολάρια περίπου σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας έτσι τα 26 δισ δολάρια περίπου για το 2023, δεν αφήνει κανέναν ενδοιασμό για τη συνέχιση-επαύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας, η οποία κατά την εκτίμησή μας θα οδηγήσει σε εμπόλεμη σύρραξη.

Εδώ "κολλάει" η πάντα επίκαιρη ρήση "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ