Ένοπλες Συρράξεις

“Τεκτονικές” αλλαγές και έλλειψη όπλων: Μια απειλή και μια δεκαετή τάση “άμυνας” που γίνεται πραγματικότητα

Eίναι ήδη δυνατό να πούμε με σιγουριά ότι, τα αμυντικά-βιομηχανικά συγκροτήματα των δυτικών χωρών  «αποτυγχάνουν», όσον αφορά τον ρυθμό παραγωγής όπλων, επειδή οι εκτεταμένοι τεχνολογικοί κύκλοι παραγωγής δημιουργούν μια τέτοια κατάσταση, που είναι απαραίτητο οι παραγγελίες  για όπλα να γίνονται εκ των προτέρων.

Για παράδειγμα, η παραγγελία μόλις 8 μαχητικών F-16 το 2022 για να τα παραλάβει η Βουλγαρία, θα απαιτηθούν πέντε χρόνια αργότερα. Ή  όπως η Ουγγαρία, που θα χρειαστεί να περιμένει για τα άρματα μάχης Leopard 2A7+ και PzH 2000 έως και 7 χρόνια. Ακόμη και όταν πρόκειται για μια πραγματικά επείγουσα ανάγκη, αναμένονται έξι συστήματα αεράμυνας NASAMS μέχρι τα μέσα του 2024 και 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα RCH 155 σε δύο χρόνια, αν μιλάμε για περιπτώσεις που επηρεάζουν άμεσα την Ουκρανία.

Το να το ονομάσουμε «παροχή έκτακτης ανάγκης», είναι εξαιρετικά δύσκολο. Προκύπτουν επίσης ερωτήματα, σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης της διεξαγωγής εχθροπραξιών υψηλής έντασης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, το θέμα της επέκτασης της παραγωγής πυρομαχικών τίθεται ήδη από τις ΗΠΑ, σε επίπεδο ολόκληρου του ΝΑΤΟ, κάτι που απαιτεί πολύ αυστηρότερη τυποποίηση. Και μια σημαντική επέκταση της παραγωγής Javelin ATGM, βλημάτων GMLRS για HIMARS, ανανέωση παραγωγής Stinger κ.λπ., απαιτεί 2-3 χρόνια .

Και στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας, πολλές χώρες του κόσμου αρχίζουν να βγαίνουν από τον «λήθαργο του  ύπνου» των ειρηνιστικών αποταμιεύσεων στην άμυνα και αρχίζουν, να επεκτείνουν τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες, και πάλι, περιλαμβάνουν την αγορά νέων όπλων.

Εκσυγχρονισμός Ενόπλων δυνάμεων  Ευρωπαϊκών κρατών

Κάποιος «έπιασε» αυτήν την τάση νωρίτερα, για παράδειγμα, η Πολωνία, η οποία έθεσε στον εαυτό της έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο να εκσυγχρονίσει σχεδόν πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της. Μόνο για τανκς στο επίπεδο του 2025, η Βαρσοβία σχεδιάζει να έχει 800 μονάδες Abrams, Leopard 2 και K2 , για τις οποίες είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθούν κορεατικά αυτοκινούμενα όπλα K9 , μαχητικά FA-50 και F-35, συστήματα αεράμυνας Patriot και Sky Sabre, ελικόπτερα AH-64E Apache και άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων 500 HIMARS ή του κορεατικού αντίστοιχου K239 Chunmoo . Η γενική τιμή ενός τέτοιου επανεξοπλισμού, απαιτεί ξεχωριστή δημοσίευση, αλλά μιλάμε για αστρονομικά στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή, και άλλες χώρες αρχίζουν να «πηδούν» στο τρένο, για παράδειγμα, η Τσεχία διπλασιάζει γρήγορα την παραγγελία για το F-35 και, μαζί με τη Σλοβακία, ολοκληρώνει γρήγορα τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των σοβιετικών BMP και επιλέγει CV90 με δικαίωμα τοπικής παραγωγής.

Αυτή την τάση, θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αξιολογούν τις δικές τους μαχητικές ικανότητες σε σχέση με τις τρέχουσες απειλές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ρωσικής επιθετικότητας. Ακόμη και η Γερμανία, παραγγέλνει απροσδόκητα το F-35 παρόλο που έχει τη δική της παραγωγή Eurofighter. 

Και η Γαλλία έχει ήδη καταλάβει ότι μια αύξηση 7% στις αμυντικές δαπάνες, δεν θα είναι αρκετή για να μετατρέψει ένα καθαρά εκστρατευτικό σώμα, για ενέργειες στις αποικίες σε ευρωπαϊκό στρατό. Γιατί 76 αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα Caesar και 122 άρματα μάχης Leclerc για 115.000 χερσαίους στρατιώτες κατά κάποιο τρόπο δεν αρκούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γενική εικόνα όλων των ενόπλων δυνάμεων των τεσσάρων κύριων ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, συνολικά είναι : 600 μονάδες πυροβολικού 155 mm και 900 άρματα μάχης. Δηλαδή, περίπου όσο σχεδιάζει να έχει η Πολωνία στο επίπεδο του 2025. Και αυτό, παρεμπιπτόντως, μιλά επίσης για τα σημερινά αποθέματα ακόμη και κοινά βλήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για αυτήν ακριβώς την ποσότητα πυροβολικού και τανκς.

Τεκτονική μετατόπιση

Και η παγκόσμια αμυντική αγορά αναμένει στην πραγματικότητα μια τεκτονική μετατόπιση, η οποία σχετίζεται και πάλι με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, με το γεγονός ότι τώρα η αγορά όπλων από αυτήν κινδυνεύει να υποκύψει σε εξαιρετικά σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και επιπλέον περιφρόνηση από τον πολιτισμένο κόσμο.

Και εκείνες οι χώρες που επικεντρώθηκαν στα ρωσικά όπλα θα επιλέξουν τώρα μεταξύ των προσφορών των ΗΠΑ, της ΕΕ ή της Κίνας. Και πάλι, δεν θα υπάρχουν άλλα όπλα στον κόσμο από αυτό. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η μελλοντική τελική απόρριψη του κόσμου από τα υπολείμματα των σοβιετικών όπλων, γιατί το ερώτημα από πού να προμηθευτούν πυρομαχικά και ανταλλακτικά γι' αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον.

Και όλη αυτή η διαδικασία βασίζεται στους ήδη αναφερθέντες κύκλους παραγωγής και στη μέγιστη παραγωγική ικανότητα των αμυντικών επιχειρήσεων. Αυτό που προκύπτει από αυτό είναι μια έλλειψη, γιατί ακόμη και αυτοί που έχουν χρήματα δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν αμέσως, παρά μόνο στέκονται στην ουρά και κρατούν τη θέση τους σε αυτήν με όλη τους τη δύναμη.

Φυσικά, η δυτική αμυντική βιομηχανία θα ανταποκριθεί σε αυτό, ειδικά επειδή πιέζεται με όλες της τις δυνάμεις να επεκτείνει την παραγωγή όπλων, αποδεικνύοντας ότι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη τάση και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δυτικό συλλογικό αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα . Αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου, που θα χρειαστεί μόνο για την επέκταση της παραγωγής, η οποία βασίζεται όχι μόνο στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων που παράγουν τελικά προϊόντα, αλλά και στην πολλαπλή αύξηση της παραγωγής όλων των συστατικών.

Επιπλέον, υπάρχει μια άλλη, εκ πρώτης όψεως, μη προφανής πτυχή όταν πρόκειται για την ισχυρή επέκταση της παραγωγής. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και μετά, σε λίγα χρόνια, συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ μια αμυντική βιομηχανία, η οποία παρήγαγε πενήντα αεροπλάνα και τανκς την ημέρα και παρήγαγε αντιτορπιλικά σχεδόν μια φορά την εβδομάδα.

Αυτό όμως συνέβη υπό τις συνθήκες μιας βιομηχανικής οικονομίας, όταν μόνο η Ford παρήγαγε 278.000 τανκς, φορτηγά και τζιπ (χωρίς περιγραφή) και άλλα 8.000 βομβαρδιστικά B-24 κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και αυτό συνέβη σε συνθήκες πρόσβασης σε δωρεάν επαγγελματική εργασία. Το αν η σύγχρονη μεταβιομηχανική οικονομία των δυτικών χωρών είναι ικανή για κάτι τέτοιο είναι ένα αποκλειστικά ρητορικό και θεωρητικό ερώτημα.

Γι' αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάλογης ανάπτυξης παραγωγής όπλων, ούτε υπάρχουν ευκαιρίες υλοποίησής της. Και αυτό σημαίνει μια μακροπρόθεσμη τάση υψηλής ζήτησης στο πλαίσιο της έλλειψής του. Και φυσικά, οι συνήθεις μηχανισμοί της αγοράς θα αρχίσουν να λειτουργούν εδώ, όταν θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Όχι μόνο αυτό, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση, θα αλλάξει ακόμη και η τρέχουσα εννοιολογική προσέγγιση, όταν η ανάπτυξη νέων όπλων και η προετοιμασία για παραγωγή θα διαρκέσει δέκα χρόνια, επειδή πρόκειται για «μοντέρνα όπλα υψηλής τεχνολογίας». ΄

Και αντί αυτού, θα αρχίσει να κυριαρχεί η τάση «γρήγορη, μαζική, φθηνή», με διαθέσιμα μαζικά εξαρτήματα, με μινιμαλιστικούς όρους ανάπτυξης και τεχνολογία παραγωγής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...