Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μυστικό τανκ T-64 της Σοβιετικής Ένωσης: Γιατί η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που το χρησιμοποιεί

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας Χάρκοβο, μεταξύ 1962 και 1985, το σοβιετικό σούπερ τανκ, το οποίο καλύπτεται από μυστικότητα, πρωτοστάτησε σε πολυάριθμες τεχνολογίες και εισήγαγε μια φιλοσοφία συμπαγούς σχεδιασμού που θεωρείται πλέον κατ' ουσίαν Ρωσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις μάχες που μαίνονται σε όλη την Ουκρανία σήμερα, τα T-64 του Κιέβου – με πολλές  αναβαθμίσεις πανοπλίας - εξακολουθούν να κρατούν τη γραμμή ενάντια στα Ρωσικά τανκς και τα άρματα μάχης. 

Σοβιετικά τανκ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο σχεδιαστής Alexander Morozov του Γραφείου Σχεδιασμού του Kharkiv, προσπάθησε να αναπτύξει έναν διάδοχο του πανταχού σοβιετικού τανκ T-54/55 που θα μπορούσε να ξεπεράσει την επόμενη γενιά αρμάτων του ΝΑΤΟ. 

Ήδη, το εργοστάσιο αρμάτων μάχης Ural στη Ρωσία, ετοίμαζε την παραγωγή του T-62 , το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα διευρυμένο T-55 με ισχυρό πυροβόλο όπλο D-68 115 mm και ελαφρώς βελτιωμένη θωράκιση. Αντίθετα, ο Morozov κατασκεύασε αρκετά πρωτότυπα Object 430 στο εργοστάσιο Malyshev του Kharkiv, συνδυάζοντας έναν κινητήρα 4TD με αντίθετο έμβολο και ένα σύστημα μετάδοσης δραματικά μικρότερο από αυτό του T-54. 

Ο Morozov ενσωμάτωσε περαιτέρω σύνθετη θωράκιση, στην οποία πλάκες από σκληρυμένο χάλυβα στρίμωχναν στρώματα από υαλοβάμβακα, αλουμίνιο και αργότερα κορούνδιο. Σε σύγκριση με τα 275 χιλιοστά της θωράκισης από χάλυβα που προστατεύει το σύγχρονο τανκ M60 Patton των ΗΠΑ , η ακριβή θωράκιση του T-64, γνωστή ως K-formula, πέτυχε προστασία 370-440 χιλιοστών στο μπροστινό κύτος και στον πυργίσκο. Επιπλέον, ήταν ουσιαστικά 33% παχύτερο έναντι των κεφαλών HEAT με σχήμα φόρτισης που χρησιμοποιούνται σε φορητά αντιαρματικά όπλα. 

Η ικανότητα του T-64 να συγκεντρώνει ανώτερη θωράκιση και δύναμη πυρός, σε ένα σχετικά ελαφρύ σασί, έδωσε τέλος στη σοβιετική ανάπτυξη βαρέων αρμάτων μάχης όπως το T-10 . Το χαμηλότερο βάρος είχε σημασία, επειδή ο Κόκκινος Στρατός είχε φιλόδοξα σχέδια για ένα διευρωπαϊκό οδικό ταξίδι, εάν ξέσπαγε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Χρειαζόταν βέλτιστη οικονομία καυσίμου και συμβατότητα με γέφυρες που υποστηρίζουν χαμηλότερα όρια βάρους.

Το Χάρκοβο κατασκεύασε 600 πρωτότυπα T-64, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία το 1967, πριν προχωρήσουν στο T-64A. Αυτή η παραλλαγή, εισήγαγε το σταθεροποιημένο πυροβόλο όπλο D-81T των 125 mm, το οποίο μπορούσε να διαπεράσει περίπου 250 χιλιοστά σε εμβέλεια 1,5 μιλίων. 

Το T-64A εισήγαγε επίσης, νέα νυχτερινά σκοπευτικά και ένα περισκόπιο σε συνδυασμό με έναν υπέρυθρο προβολέα, έναν ακριβέστερο αποστασιόμετρο, τροποποιήσεις στην θωράκιση, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, και ένα εξωτερικό αντιαεροπορικό πολυβόλο τηλεχειρισμού 12,7mm. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί πλήρως στεγανοποιημένο, έναντι της μόλυνσης από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα και θα μπορούσε να διασχίσει ποτάμια βάθους έως και 5 μέτρων με αναπνευστήρα, που μπορεί να εγκατασταθεί στο πεδίο. Πολλές από αυτές τις αναβαθμίσεις, τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων στα αρχικά T-64 με την ονομασία T-64R.

Άρμα υψηλών προδιαγραφών

Παρά τα όποια προβλήματα, το T-64 ήταν αναμφίβολα ένα άρμα υψηλών προδιαγραφών, με κόστος πάνω από το διπλάσιο από το T-62 (62.000 ρούβλια έναντι 143.000 το 1973) και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες ώρες εργοστασιακής κατασκευής (22.564 ώρες σε σύγκριση με 5.855). 

Έτσι, η Σοβιετική Ένωση κράτησε  τα T-64 για δική της χρήση, διαθέτοντάς τα σε αναπτυσσόμενους στρατούς στην Ανατολική Γερμανία και διατηρώντας τα έτοιμα να τεθούν στη μάχη, εάν χρειαζόταν, εναντίον των αρμάτων μάχης Chieftain του Βρετανικού Στρατού του Ρήνου. Παρόλα αυτά, τα μέτρα μυστικότητας απέκρυψαν την ύπαρξη του T-64 από το ΝΑΤΟ μέχρι το 1976.

Ως αποτέλεσμα, κανένα από τα 13.000 T-64 που κατασκευάστηκαν δεν έδωσε μάχη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εκτός από μια χούφτα που αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν το 1980 και αποσύρθηκε γρήγορα λόγω προβλημάτων στον κινητήρα. 

 Εν τω μεταξύ, το 1976, το τελικό μοντέλο T-64B εισήλθε στην παραγωγή, ενσωματώνοντας το νεότερο πυροβόλο 2A46M του T-72 και το σύστημα ελέγχου πυρός 1A33. Αυτό το άρμα, μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους , δηλαδή τον υπερηχητικό 9K112 Kobra (AT-8 Songster), ο οποίος μπορούσε να διαπεράσει 600-700 χιλιοστά θωράκισης, σε μέγιστο βεληνεκές 2,5 μιλίων.

Ο  Kobra, ήταν ο πρώτος επιχειρησιακός αντιαρματικός πύραυλος στον κόσμο που εκτοξεύτηκε με όπλα. Ενώ το κύριο όπλο ενός άρματος είναι πιο αποτελεσματικό σε συνηθισμένα βεληνεκές μάχης (κάτω από 1,5 μίλια), οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι πολύ πιο πιθανό να χτυπήσουν πιο απομακρυσμένους στόχους. 

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται με όπλα, δεν απαιτούν ξεχωριστούς εκτοξευτές, αλλά απαιτούν ακριβά σκοπευτικά και συστήματα ελέγχου πυρός. Έτσι κατασκευάστηκε επίσης μια πολύ φθηνότερη υποπαραλλαγή T-64B1, χωρίς ικανότητα πυραύλων. Λίγα χρόνια πριν τελειώσει η παραγωγή το 1987, παρουσιάστηκε το T-64BV , ενσωματώνοντας εκρηκτικά αντιδραστικά «τούβλα» πανοπλίας Kontakt-1 και σχεδόν διπλασιάζοντας την αποτελεσματική μετωπική προστασία από πυρομαχικά HEAT.

Το μετασοβιετικό T-64

Κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 2.300 T-64 σε επιχειρησιακές μονάδες. Το Κίεβο αποφάσισε να αποσύρει τα T-72 και T-80 υπέρ ενός στόλου T-64. Μικρότεροι αριθμοί T-64 διατηρήθηκαν από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, αλλά όλα έχουν αποσυρθεί. Ωστόσο, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει αποθηκευμένα 2.000 T-64, αν και έχει δώσει μερικά από αυτά σε φιλορώσους αυτονομιστές.

Σήμερα, οι Ρώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας διατηρούν 18 έως 20 T-64, ενώ ο στρατός του Ουζμπεκιστάν έχει ακόμη περίπου 100. Η Ουκρανία επανεξοπλίζει επίσης T-64B1M για εξαγωγή, προσαρμοσμένα με βελτιωμένα κλιματιστικά, αποθήκευση «καλαθιού» πυργίσκων και εγχώρια αντιδραστική θωράκιση Nozh . Το 2014 η Ουκρανία, τα μετέφερε για δική της πολεμική χρήση στο τάγμα Azov της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς.

Η εισβολή του Πούτιν, ώθησε το σοβιετικό σούπερ τανκ στον πιο εντατικό μηχανοποιημένο πόλεμο του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, όχι ενάντια της Δυτικής Ευρώπης για τον οποίο κατασκευάστηκε, αλλά σε έναν αμυντικό πόλεμο εθνικής επιβίωσης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...