Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία; Τα βομβαρδιστικά B-2 Spirit επιλέγουν στόχους στη Ρωσία για “απάντηση”

Η τελευταία προειδοποίηση του προέδρου  Πούτιν, ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, καθιστά το ερώτημα πολύ πιο επείγον.

Μπλοφάρει ή λέει αλήθεια για τα πυρηνικά ο Πούτιν;

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι δεν είναι μπλόφα και οι Δυτικοί πολιτικοί, διπλωμάτες και ειδικοί στα πυρηνικά όπλα είναι διχασμένοι. Κάποιοι λένε ότι, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη στρατιωτική ήττα, να προστατεύσει την Προεδρία του, να τρομάξει τη Δύση ή να εκφοβίσει το Κίεβο για συνθηκολόγηση.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ , σε συνέντευξή του στο NBC, άφησε να εννοηθεί κάποιο είδος τιμωρίας εάν η Μόσχα, «μετά από σχεδόν 80 χρόνια απελευθερώσει το ατομικό τζίνι από το μπουκάλι».  Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στο Κρεμλίνο ότι, «οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

«Και, φυσικά, αυτό θα αλλάξει τη φύση της σύγκρουσης», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ, και κάλεσε τον Πούτιν να κοιτάξει τον κόσμο μέσα από τα «μάτια» του αείμνηστου Γκορμπατσόφ , ο οποίος, μαζί με τον Ρέιγκαν το 1985,  κατέληξαν σε μια πολιτική «φόρμουλα» σύμφωνα με την οποία, σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν μπορεί κανείς να είναι νικητής, και επομένως δεν πρέπει ποτέ να γίνει.

Από την πλευρά της Μόσχας τονίζουν  ότι, σύμφωνα με το αμυντικό  δόγμα, τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας.

Σκεπτικισμός για την χρήση πυρηνικών όπλων

Πόσο σοβαρή είναι η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, εκτίμησαν κορυφαίοι ξένοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες. Ο ίδιος ο Christensen, διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πληροφόρησης της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, πιστεύει ότι «η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πολλά πυρηνικά όπλα, για να αποδυναμώσει την Ουκρανική αντεπίθεση, να σταματήσει την ορμή και να χρησιμοποιήσει την παύση για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα». Επιπλέον, εάν ένα περιορισμένο χτύπημα δεν βοηθήσει, τότε η Μόσχα θα συνεχίσει «να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα».

Αλλά ο Michael Kaufman , διευθυντής μελετών για τη Ρωσία στο think tank CNA, ο οποίος είναι επίσης ο νούμερο ένα εμπειρογνώμονας στη Ρωσική πολιτική ισχύος, είναι σκεπτικιστής σχετικά με την υστερία γύρω από ένα πιθανό χτύπημα από τις πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας με τακτικά πυρηνικά όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αλλά δεν φαίνονται όλα τόσο ξεκάθαρα, η Ankit Panda , μια αμερικανική αρχή για την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ που είναι μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε ότι «η απάντηση του ΝΑΤΟ και της Δύσης στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων,  πιθανότατα θα αποτελείται από συμβατικά πλήγματα στη Ρωσική μονάδα που προμήθευε τα όπλα, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα πολιτικά και οικονομικά μέτρα για τη συνέχιση της τιμωρίας της Μόσχας».

Πρακτικά, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση,  ξεκαθαρίζει ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Τυπικά, φαίνεται ότι  δεν θα εισβάλει στρατός του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με στρατηγούς, το Κρεμλίνο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό δόγμα, όποιες απειλές και αν προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον ειδικό Robert Haddick , στον οποίο ο Λευκός Οίκος παραγγέλνει αναλύσεις, η αμερικανική δύναμη βομβαρδιστικών, που αριθμεί 141 αεροσκάφη, αποτελεί απειλή για το στρατιωτικό δυναμικό οποιουδήποτε εχθρού της Αμερικής.

«Η στρατηγική αεροπορία (Πεντάγωνο), θα εξαπολύσει τις επιθέσεις της με πυρομαχικά που θα μειώσουν τον κίνδυνο για το ίδιο το αεροσκάφος. Ακόμη και αν η Πολεμική Αεροπορία έβγαζε περίπου το ένα τρίτο των βομβαρδιστικών της στον αέρα, θα μπορούσε να εκτοξεύει περίπου 800 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς καθημερινά σε σταθερούς και κινούμενους στόχους, τουλάχιστον έως ότου, η Πολεμική Αεροπορία εξαντλήσει όλα αυτά τα ακριβά πυρομαχικά», αναφέρει ο Haddick.

Καταστροφή κρίσιμων υποδομών

Στη συνέχεια, οι επιθέσεις στην κρίσιμη υποδομή της Ρωσίας θα συνεχιστούν από βομβαρδιστικά stealth, χρησιμοποιώντας πυρομαχικά μικρότερης εμβέλειας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 16 αεροσκάφη Northrop B-2 Spirit, που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο «flying wing», σε ετοιμότητα μάχης. Οι ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν για να καταστρέψουν αντιαεροπορικές άμυνες και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πεπεισμένες ότι με τη βοήθεια του Northrop B-2 Spirit, θα μπορέσουν να βομβαρδίσουν τις κρίσιμες υποδομές των εχθρικών χωρών σε ένα επίπεδο, μετά το οποίο θα συμφωνήσουν στην ειρήνη με τους αμερικανικούς όρους. 

Όπως καταλαβαίνετε, στην περίπτωση βομβαρδισμού της Ρωσίας στην Ουκρανία,  θα άρχιζαν και αυτοί  πρώτα από όλα να καταστρέφουν ότι θα  μπορούσε να τους βλάψει και, σίγουρα, θα ξεκινούσαν από τις μεταφορικές υποδομές.

Σύμφωνα με Ρωσικό μέσο ενημέρωσης, είναι ενδιαφέρον ότι Αμερικανοί ειδικοί προτείνουν ότι, η Μόσχα θα χτυπήσει με  τακτικά πυρηνικά όπλα για να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα βλάψει τον πληθυσμό και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, συζήτησαν το θέμα: «Εάν ένα πυρηνικό όπλο πυροδοτηθεί χωρίς να σκοτώσει κανέναν ή να προκαλέσει ραδιολογικές συνέπειες, τι θα έκανε η παγκόσμια κοινότητα  ως απάντηση;», αναφέρει.

Πιθανώς, μιλάμε για σιδηροδρόμους, ένα χτύπημα στο οποίο τα τακτικά πυρηνικά όπλα θα καταστήσουν αδύνατη την αποκατάστασή τους (λόγω περιορισμένης ραδιενεργής μόλυνσης). Τότε, ολόκληρη η στρατιωτική επιμελητεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα παραλύσει για αόριστο χρονικό διάστημα, κάτι που, τελικά, θα οδηγήσει στην ήττα του.

Προφανώς, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα στις ΗΠΑ. Στη Δύση, είναι βέβαιοι ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ