Ένοπλες Συρράξεις

Βυθίστε την κορβέτα που έφτιαξαν οι Τούρκοι για τους Ουκρανούς ζητάει ειδικός

Η καθέλκυση της νέας κορβέτας του Ουκρανικού Ναυτικού «Ivan Mazepa» στην Τουρκία, απαιτεί άμεση απάντηση από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Maxim Klimov στην εφημερίδα VZGLYAD. Νωρίτερα, η σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας, Olena Zelenska, δήλωσε ότι ξεκίνησε η πρώτη κορβέτα για τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας, που ονομάζεται Hetman Ivan Mazepa.

«Δεδομένης της πολλαπλής υπεροχής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, η καθέλκυση του Ivan Mazepa δεν σημαίνει και πολλά. Ωστόσο, αυτό μαρτυρεί το συστημικό οργανωτικό έργο για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από τουρκικά ναυπηγεία », δήλωσε ο λοχαγός ΙΙΙ του εφέδρου Maxim Klimov.

«Το ίδιο το γεγονός αυτού του έργου, είναι η κύρια απειλή για εμάς. Το ερώτημα δεν αφορά τόσο την κορβέτα, αλλά το σχέδιο των οργανωτικών και τεχνικών μέτρων που εφαρμόζει ο εχθρός, για να αυξήσει σημαντικά τις μαχητικές δυνατότητες του Ουκρανικού Ναυτικού», σημειώνει.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε επίσης ότι, αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν κατάλληλη απάντηση και μέτρα από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Πρώτα από όλα, πρέπει να παρέχουμε στις δυνάμεις του στόλου συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί προσοχή στη διασφάλιση της ικανότητας ανταπόκρισης στα καθήκοντά τους, ενόψει των αυξανόμενων δυνατοτήτων του Ουκρανικού Ναυτικού. Και έχουμε τέτοιες δυνατότητες», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε έναν γρήγορο, αποφασιστικό και έξυπνο εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται σημαντική αύξηση του αριθμού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για μικρά πλοία κατά των ναρκών και για αποβατικά σκάφη. Μιλάμε για σύγχρονα ανάλογα των μικρών Γερμανικών ταχύπλοων φορτηγίδων και πορθμείων Siebel, τα οποία  αποδείχθηκε ότι απέδωσαν καλά κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου  τα οποία στη συνέχεια επιτάχθηκαν από τα στρατεύματά μας », κατέληξε ο Klimov.

Με τη σειρά του, ο απόστρατος πλοίαρχος Vasily Dandyki, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "Warrior of Russia", σε συνομιλία με την εφημερίδα VIEW, επεσήμανε ότι η κορβέτα δεν είναι  ακόμη αξιόπλοη. «Αρχικά, είχε προγραμματιστεί ότι αυτό το πλοίο θα πιστοποιηθεί στο Nikolaev. Το πώς θα γίνει αυτό τώρα δεν είναι ακόμη πολύ σαφές», λέει. 

Ο εμπειρογνώμονας ισχυρίζεται επίσης ότι, το πλοίο θα πρέπει να χτυπηθεί αμέσως όταν είναι δυνατόν. «Το πλοίο κατασκευάστηκε σε ένα ναυπηγείο, που βρίσκεται στην ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά και φυσικά δεν μπορούμε ακόμη να μπούμε σε αυτή τη ζώνη. Αλλά, εάν, παρόλα αυτά, το «Mazepa» εισαχθεί στο Ουκρανικό Ναυτικό και αυτό το πλοίο με το όνομα ενός προδότη βρίσκεται εντός της εμβέλειας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θα γίνει αμέσως στόχος καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να το καταστρέψουμε », κατέληξε ο Dandykin.

Νωρίτερα, η σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας, Olena Zelenska,  ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η πρώτη κορβέτα για τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας, που ονομάζεται Hetman Ivan Mazepa.

Η ανθυποβρυχιακή κορβέτα τύπου Ada Hetman Ivan Mazepa (αυτό το όνομα επέλεξε για αυτήν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το 2021, όταν ξεκίνησε η κατασκευή) «θα είναι το πρώτο πλοίο αυτής της κατηγορίας για το Ουκρανικό Ναυτικό»,  αναφέρει το TASS . 

Υπενθυμίζουμε ότι, η τελετή υπογραφής για την κορβέτα πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. Στη εκδήλωση συμμετείχε  Ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Oleksiy Neizhpapa. Σύμφωνα με τις συμφωνίες των μερών, φέτος το πλοίο παραδοθεί στην Ουκρανία  για να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Στρατιωτική συνεργασία

Τουρκία και Ουκρανία υπέγραψαν την 16η Οκτωβρίου 2020 στρατιωτική συνεργασία, στην οποία περιγράφεται η πρόθεση των δύο χωρών για την εκκίνηση και υλοποίηση κοινών έργων στην κατασκευή πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και στροβιλοκινητήρων όλων των τύπων.

Στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας, η Τουρκία κατασκευάζει δύο κορβέτες για το ουκρανικό Ναυτικό. Το τουρκικό ναυπηγείο RMK Marine Shipyard, τοποθέτησε την τρόπιδα της πρώτης κορβέτας κλάσης ADA της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την 7η Σεπτεμβρίου 2020.

Καθώς δεν είχε γίνει ουδεμία επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με τη διαμόρφωση της σουίτας αισθητήρων και του οπλισμού λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα του έργου, την 9η Αυγούστου 2021, το Radio Svoboda, ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι το ουκρανικό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε τα οπλικά συστήματα των κορβέτων κλάσης ADA.

Οι κορβέτες θα εξοπλιστούν με αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, ως το κύριο οπλικό σύστημα τους. Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει τον εγχώριας κατασκευής αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune, όπως επίσης τους Harpoon, Atmaca και Naval Strike Missile. Και πάλι, ο Harpoon είναι μια απροσδόκητη επιλογή.

Σύμφωνα με το Radio Svoboda, οι πύραυλοι VL-MICA, που εκτοξεύονται από κάθετο σύστημα εκτόξευσης (VLS), θα υπηρετούν ως το σύστημα αεράμυνας της κορβέτας. Ωστόσο, η κορβέτα που απεικονίζονταν στην αφίσα που δημοσιεύθηκε κατά την τελετή τοποθέτησης τρόπιδας δεν διέθετε VLS.

Το πυροβόλο Super Rapid των 76 χλστ της Leonardo, το οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας Millennium 35 της Rheinmetall και το πυροβόλο STAMP των 12,7 χλστ της Aselsan θα τοποθετηθούν πάνω στις κορβέτες. Το κύριο όπλο εναντίον των υποβρύχιων απειλών θα είναι οι τορπίλες MU-90.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ