Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σπάνιο τρόπαιο στα χέρια Ουκρανών! Άρχισαν να χρησιμοποιούν έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τύπο πυραύλων για το HIMARS

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να χρησιμοποιούν έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τύπο πυρομαχικών ακριβείας, για τους εκτοξευτές M142 HIMARS και M270 MLRS κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μιλάμε για κατευθυνόμενους πυραύλους M30A1 διαμετρήματος 227 mm, η κεφαλή κατακερματισμού των οποίων είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία LEO (Lethality Enhanced Ordnance) .

Να σημειωθεί ότι, η εμφάνιση του M30A1 στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, έγινε γνωστή από το βίντεο αναφοράς του ανταποκριτή της αμερικανικής έκδοσης της Wall Street Journal, από το έδαφος της Ουκρανίας.

Αυτά τα σύγχρονα πυρομαχικά χρησιμοποιούν εκρηκτικό PBXN-110. Σε αυτή την περίπτωση, το 88% της μάζας των εκρηκτικών αποτελείται από HMX. Το υπόλοιπο είναι ένα πολυμερές συνδετικό, πλαστικοποιητής και σταθεροποιητής. Η ταχύτητα έκρηξης είναι 8330 m/s. Περίπου 180.000 μπάλες καρβιδίου βολφραμίου τοποθετούνται γύρω από την εκρηκτική γόμωση. Η ακτίνα καταστροφής από σκάγια φτάνει τα 120 μέτρα. Το βεληνεκές του πυραύλου είναι 15-84 χιλιόμετρα. Η κυκλική πιθανή απόκλιση δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα. Η καθοδήγηση βασίζεται στο GPS.

Σημειώστε ότι, η Ουκρανία έχει γίνει ένα βολικό πεδίο δοκιμών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα σχεδόν οποιουδήποτε από τα όπλα τους εναντίον της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια πραγματικών εχθροπραξιών.

Ουκρανικά στρατεύματα κατάσχεσαν το BM-27 Uragan 

Οι ουκρανικές δυνάμεις, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πολύτιμο εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα καθώς φεύγουν από την περιοχή του Χάρκοβο, λόγω της επιτυχημένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Αρκετές εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της πόλης Izium από τους Ρώσους, Ουκρανοί στρατιώτες βρήκαν ένα εγκαταλελειμμένο σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης BM-27 "Uragan" με πυρομαχικά.

Αυτό το εύρημα, είναι πολύτιμο τόσο από άποψη σπανιότητας όσο και από άποψη ισχύος πυρός: σύμφωνα με την αυστηρή εκτίμηση της πύλης Oryx OSINT, αυτός είναι μόνο ο δεύτερος τέτοιος εκτοξευτής που καταλαμβάνεται από τον ουκρανικό στρατό, από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι περίπου πέντε μονάδες, όπως μπορούμε να δούμε από δεδομένα ανοιχτού κώδικα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο εκτοξευτής φαίνεται να είναι «αλώβητος»,  σε αντίθεση με τα συστήματα Uragan που κατασχέθηκαν στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ενταχθεί στην υπηρεσία με τον ουκρανικό στρατό πολύ σύντομα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με το Operativno ZSU , το σύστημα αφέθηκε από τη 2η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών "Tamanskaya", μια από τις "ελίτ" και πιο ικανές σε μάχη μονάδες ολόκληρων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, δεν δίστασαν όταν ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν τόσο ενδιαφέροντα όπλα όπως αυτό το Uragan ή το τανκ T-90M που βρέθηκε νωρίτερα .

Η Δανία θα παρουσιάσει ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία

Η Δανία και η Σλοβενία, ​​πρόκειται να ανακοινώσουν μια νέα παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που μάχεται ενάντια στη ρωσική επιθετική εισβολή, αναφέρει η Defense Express επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας της Δανίας . Αυτό το πακέτο υποστήριξης, διαφέρει από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής, με τρόπο που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης , την εκδήλωση αφιερωμένη στην εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού ξεχωριστά από αυτό της ηγεσίας των ΗΠΑ «μορφή πρωτοβουλίας» στο  Rammstein.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τους Βόρειους Ευρωπαίους Αμυντικούς Συμμάχους της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου και το μόνο που γνωρίζουμε σχετικά με τα αποτελέσματα είναι ότι συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,55 δισεκατομμύρια δολάρια) δεσμεύτηκαν από πολλές χώρες.

Είκοσι έξι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, συμφώνησαν να επιταχύνουν και να συντονίσουν την εγχώρια παραγωγή όπλων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και ακόμη και η Σουηδία, η οποία εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει την κατασκευή των όπλων τους, χρησιμοποιώντας τις βιομηχανικές δυνατότητες των προαναφερθέντων χωρών. 

Εκτιμάται ότι  ο Δανός υπουργός Άμυνας Morten Bødskov μαζί με τον Σλοβάκο συνάδελφό του Jaroslav Nad, θα αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου.

«Η κοινή δωρεά είναι μια συγκεκριμένη έκφραση των χρημάτων και των προθέσεων, που συμφώνησε ένας ευρύς κύκλος χωρών στη διάσκεψη δωρητών στην Κοπεγχάγη τον Αύγουστο», αναφέρει η πρόσκληση για τη συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας της Δανίας πρόκειται να ανακοινώσει ένα άλλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία σε διμερή βάση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ