Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οπλισμός του ουκρανικού στρατού: 4 παράγοντες που εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να στείλει τανκς Leopard II ή Abrams

Η Ουκρανία πρέπει να περάσει σε μια νέα φάση του πολέμου, εάν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της. Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την προμήθεια τανκς Leopard θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα τοποθετημένα στον ώμο σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτά βοήθησαν να αναχαιτιστεί και στη συνέχεια να ανατραπεί η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο. Μέχρι τον Μάιο, η Ρωσία είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία φθοράς στο Ντονμπάς, χρησιμοποιώντας τον ανώτερο αριθμό πυροβολικού της και άφθονα πυρομαχικά. 

Σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών

Η Ουκρανία αντιμετώπισε σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών. Η μάχη για το Κίεβο, εξάντλησε μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του και μια συγκεντρωμένη εκστρατεία ρωσικών πυραύλων, είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Εκεί που η Ουκρανία ήταν κάποτε αυτοδύναμη στον τομέα των εξοπλισμών, τώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Δύσης.

Η «κρίση του πυροβολικού», ανάγκασε επίσης τη Δύση να επανεξετάσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Υπήρχαν απλώς πολύ λίγα αποθέματα και τοποθεσίες παραγωγής για βλήματα πυροβολικού σοβιετικού τύπου και καμία γραμμή παραγωγής πυρομαχικών για τα παλιά σοβιετικά κατασκευασμένα συστήματα πολλαπλών πυραύλων της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει οβίδες και ρουκέτες προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, επειδή δεν διέθετε όπλα που θα μπορούσαν να τις εκτοξεύσουν.

Η λύση ήταν τόσο απλή όσο και αποτελεσματική: η Δύση παρείχε σύγχρονο πυροβολικό. Η Ουκρανία το χρησιμοποίησε. Η Ουκρανία δεν ήταν ακόμη σε θέση να ξεπεράσει τη Ρωσία σε αριθμητική άποψη, αλλά τώρα ήταν σε θέση να θέσει υπό πίεση τεράστια τμήματα των κατεχόμενων εδαφών. Μαζί με χτυπήματα ακριβείας κατά των αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων και των θέσεων διοίκησης, αυτό υποβάθμισε σημαντικά την ικανότητα των ρωσικών μονάδων πυροβολικού να εκτοξεύουν τις οβίδες τους στις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου, τα δυτικά όπλα βοήθησαν να αποτραπεί η ήττα της Ουκρανίας και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά είναι ανεπαρκείς για να αντιστρέψουν τα κέρδη που έχει κάνει η Ρωσία τους τελευταίους έξι μήνες. Οι δυτικές κυβερνήσεις, πρέπει τώρα να υιοθετήσουν μια τρίτη «αντίσταση»: αφού υποστήριξαν τον αστικό αμυντικό αγώνα της Ουκρανίας και ενίσχυσαν τις δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας, θα πρέπει να εξοπλίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της για πόλεμο ελιγμών.

Έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπερασπιστές έχουν επιδείξει «μαεστρία» στα οπλικά συστήματα που προμήθευσε η Δύση. Ωστόσο, με τη μείωση των αποθεμάτων τεθωρακισμένων οχημάτων, ο στρατός της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να διεξάγει πόλεμο ελιγμών και να εκμεταλλευτεί τις «τρύπες», που ανοίγει το πυροβολικό του στις δυνάμεις κατοχής της Ρωσίας. 

Μέχρι στιγμής οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να προμηθεύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού (IFV) σχεδιασμένα από τη Δύση. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν  και ένα νέο σχέδιο από το Βερολίνο, θα κέρδιζε ευνοϊκά και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τέσσερις κύριοι παράγοντες που εμποδίζουν

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές του Military Watch, η προμήθεια  πολεμικών αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής για τον οπλισμό της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον φαίνεται ολοένα και πιο απίθανη. Μάλιστα ονόμασαν τέσσερις κύριους παράγοντες που εμποδίζουν αυτό, καθώς αποδυναμώνουν τη μαχητική ετοιμότητα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και δεν ανοίγουν πραγματικές προοπτικές για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Το πρώτο είναι ότι, τα τανκς είναι ένα από τα πιο εύκολα οχήματα για σύλληψη λόγω του ρόλου τους στην πρώτη γραμμή. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Abrams ή Leopard II θα μπορούσαν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες  για τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση σύλληψης έστω και ενός οχήματος.

Ο δεύτερος (και ιδιαίτερα σημαντικός) παράγοντας είναι το γεγονός ότι, η προηγούμενη χρήση αυτών των πιο διάσημων αρμάτων μάχης στη Δύση στους «αντιτρομοκρατικούς» πολέμους στη Μέση Ανατολή, δημιούργησε μεγάλες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους και ιδιαίτερα το διαφημιζόμενο « άτρωτο», αφού υπέστησαν αξιοσημείωτες απώλειες ακόμη και σε σύγκρουση με όχι ιδιαίτερα οπλισμένους αντιπάλους. Για τα τουρκικά άρματα μάχης Leopard II και τα ιρακινά Abrams, αυτές οι απώλειες έχουν γίνει «τεράστιες», καθώς ο στρατός αυτών των χωρών δεν είναι σε θέση να παράσχει επαρκή μέτρα υποστήριξης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα βρίσκονται στην ίδια θέση, λένε οι ειδικοί και σημειώνουν: «Η απώλεια των αρμάτων μάχης Leopard II και Abrams, ειδικά σε άμεση σύγκρουση με ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, μπορεί να μειώσει σοβαρά το ενδιαφέρον των ξένων για την απόκτηση αυτών των οχημάτων μάχης. Επιπλέον, και οι δύο δεξαμενές παράγονται κυρίως για εξαγωγή και τώρα αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από πιο σύγχρονα προϊόντα της Νότιας Κορέας».

Ο τρίτος παράγοντας είναι το «θέμα της τιμής»: ακόμη και οι παλαιότερες εκδόσεις των Leopards και Abrams, είναι πολύ πιο ακριβές από οποιαδήποτε τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ.

Τέλος, τέταρτον, τα δυτικά μοντέλα είναι ασυμβίβαστα με τον στόλο των αρμάτων μάχης, που βρίσκονται ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η ενσωμάτωση πυρομαχικών διαφορετικού διαμετρήματος θα είναι μόνο ένα από τα πολλά προφανή προβλήματα που θα προκύψουν.

«Τα δυτικά τανκς, σε αντίθεση με τα ρωσικά και τα σοβιετικά τανκς, είναι πολύ βαριά για να χρησιμοποιηθούν σε τοπικές υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμους,» επισημαίνουν επιπλέον αναλυτές του Military Watch.

Συμπερασματικά, σημειώνουν ότι από  χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ελλάδα, που είναι οπλισμένες με άρματα μάχης Leopard II, καμία δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής άδεια από τη Γερμανία για να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία. Οι ιδιοκτήτες του «Abrams» από τις πλούσιες χώρες του τρίτου κόσμου δεν έδειξαν επίσης, μεγάλη επιθυμία να δώσουν «στο πλάι» εξοπλισμό που είναι σημαντικός για τις δικές τους ανάγκες.

Όσο περισσότερες χώρες μοιραστούν αυτήν την προσπάθεια, τόσο περισσότερα μπορούν να επιτύχουν με χαμηλούς αριθμούς ανά χώρα και τόσο φθηνότερη θα είναι η ανακαίνιση των οχημάτων που έχουν καταργηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...