Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό μαχητικό S-57 στα σύνορα της Ουκρανίας: Έχει αναπτύξει η Μόσχα τα Stealth Jets της για κρίσιμες επιχειρήσεις;

Το αεροσκάφος φαίνεται να εκτελεί μια σειρά ελιγμών και  το μαχητικό να πετάει κατακόρυφα προς τα πάνω. Δεν είναι ακριβώς σαφές, πού κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία εντοπίστηκε το Su-57.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, πραγματοποιούν επιθέσεις εντός της Ρωσίας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Bryansk, Kursk και Belgorod.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελευταίο περιστατικό μιας τέτοιας επίθεσης, αναφέρθηκε στο χωριό Dragunskoye στην περιοχή Belgorod. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος οπλισμένο με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED), φέρεται να επιτέθηκε στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Frunzenskaya.

Λίγο πριν από αυτό, υπήρξε επίσης μια ύποπτη επίθεση με drone στο συνοριακό σημείο ελέγχου Zernovo στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας στις 10 Σεπτεμβρίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τραυμάτισε 3 Ρώσους στρατιώτες.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Su-57, θα μπορούσε να ελέγχει τον ρωσικό εναέριο χώρο στις συνοριακές περιοχές με την Ουκρανία, για να αμυνθεί από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και να αποτρέψει πυραύλους που εκτοξεύονται από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τούτου λεχθέντος, η αυθεντικότητα του βίντεο είναι αμφίβολη. Η EurAsian Times, ρώτησε τον βετεράνο πιλότο μαχητικών μαχητών της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF)  Vijainder Thakur, τι πιστεύει για το βίντεο.

Ο Thakur είπε ότι το βίντεο φαίνεται να είναι ψεύτικο, ενώ εξήγησε ότι το αεροσκάφος στο βίντεο, εκτελεί ελιγμούς επίδειξης και όχι ελιγμούς μάχης.

«Ένα Su-57 που συμμετέχει σε μάχη δεν θα φαινόταν από το έδαφος. Τα χαμηλά παρατηρήσιμα αεροσκάφη όπως το Felon, είναι σχεδιασμένα για επιχειρήσεις μεσαίου ύψους όπου δεν εκτίθενται σε MANPADS», είπε ο Thakur.

Το τελευταίο βίντεο, είναι η δεύτερη τεκμηριωμένη περίπτωση που υποδηλώνει τη συμμετοχή του Su-57 στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Προηγούμενες περιπτώσεις εμπλοκής Su-57

Πριν από αυτό, είχε εμφανιστεί ένα βίντεο τον Μάρτιο που φέρεται να δείχνει ένα Su-57 στην περιοχή Zhytomyr της Ουκρανίας.

Το βίντεο φέρεται να γυρίστηκε στην περιοχή Berdichev του Zhytomyr. Υποτίθεται ότι, δείχνει το μαχητικό αεροσκάφος να εκτελεί μια επίθεση, πιθανώς στοχεύοντας τη γέφυρα Berdychiv πάνω από τον ποταμό Teterev.

Υπήρχαν εικασίες εκείνη την εποχή ότι η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, είχε αναπτύξει το τζετ πέμπτης γενιάς που φέρεται να φαίνεται στο βίντεο. Ωστόσο, η ποιότητα του βίντεο ήταν κατώτερη από την εξακρίβωση του εμπλεκόμενου αεροπλάνου.

Πέραν αυτού, υπήρξαν ισχυρισμοί από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή των Su-57 στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τον Μάιο, το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί μαχητικά Su-57 στην Ουκρανία, δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Μετά τους ισχυρισμούς του πρακτορείου ειδήσεων TASS, ακολούθησε μια αναφορά στις 9 Ιουνίου από ένα άλλο ρωσικό κρατικό μέσο, ​​το Ria Novosti, το οποίο ανέφερε, με βάση τις πληροφορίες από μια πηγή, ότι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-57 που επιχειρούν σε ένα δίκτυο, εντόπισε και κατέστρεψε ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με το TASS, το Su-57 επιχειρούσε εκτός της ζώνης εμβέλειας των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας χρησιμοποιώντας πυραύλους. Οι ειδικοί προτείνουν ότι, το αεροσκάφος μπορεί να λειτουργεί εντός της ασφάλειας του ρωσικού εναέριου χώρου, εκτοξεύοντας μόνο πυραύλους stand-off σε ουκρανικούς στόχους.

Αυτό, υποδηλώνει έναν ελάχιστο ρόλο για το πρώτο αεροσκάφος stealth της Ρωσίας, και το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, που η Ρωσία προβάλλει ως αεροπλάνο που ξεπερνά τα F-22 και F-35.

Οι ειδικοί σχολίασαν ότι, εάν το Su-57 είναι τόσο κρυφό όσο τα αμερικάνικα όμοιά του, το αεροσκάφος αναμένεται να πετά χωρίς εντοπισμό εντός του Ουκρανικού εναέριου χώρου για να καταστείλει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.

«Το Su-57 δεν μπορεί να επιβιώσει σε περιβάλλον υψηλής απειλής SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος) σε αυτό το σημείο της ανάπτυξής του, επομένως δεν θα αναπτυχθεί εντός εμβέλειας από κανένα ουκρανικό SAM», αναφέρει ο Billie Flynn, πρώην πιλότος δοκιμής των  F-35 Lightning, στους EurAsian Times.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, μια απώλεια έστω και ενός Su-57 από ένα ουκρανικό SAM θα ​​παρείχε στην Ουκρανία, ένα τεράστιο κέρδος προβολής του Ουκρανικού στρατού και θα εγείρει αμφιβολίες για τα χαρακτηριστικά stealth του Felon.

https://youtu.be/HVPJ3aCq4sk

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ